?>

Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulacak

Ticaret Bakanlığının, Türkiye'nin "ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke" olarak daha tanınır hale gelmesi amacıyla yapacağı çalışmalara ilişkin eylem ve hedefler belirlendi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Ticaret Bakanlığının, Türkiye'nin "ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke" olarak daha tanınır hale gelmesi amacıyla yapacağı çalışmalara ilişkin eylem ve hedefler belirlenirken, bu yıl hizmet sektörlerinin ihracatını artırmak amacıyla kamu ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulması planlanıyor.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik bozulmalara rağmen Türkiye ekonomisinin, 2022'de ortaya koyacağı üretim ve ihracat başarılarıyla gücünü ispat etmesi bekleniyor.

Bakanlık, bu yıl Türkiye'nin "ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke" olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmalarını sürdürecek ve uluslararası ticaretin düzgün işleyişini sağlamak için bütün politika araçlarını kullanacak.

Bu kapsamda belirlenen eylem ve hedeflere göre, Uzak Ülkelere İhracatın Artırılması Stratejisi ile mal ve hizmet ihracatı için yüksek potansiyel arz eden 18 ülkeye yönelik politikalar geliştirilecek.

İhracatçıların karşılaştıkları pazara giriş engelleri takip edilerek sorunların çözüme kavuşturulması için girişimlerde bulunulacak.

Teminat yetersizliği nedeniyle çeşitli kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan ihracatçıların krediye erişimi kolaylaştırılacak.

Sağlık turizmi, bilişim, film, dizi ve eğitim sektörlerine ilaveten kültürel hizmetler, yaratıcı endüstriler, spor turizmi, fuarcılık, gayrimenkul, lojistik, yönetim danışmanlığı ve yeşil hizmetler sektörleri desteklenecek.

Hizmet sektörlerinin rekabetçiliğini ve ihracatını artırmak amacıyla kamu ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Hizmet İhracatı Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.

Lojistik alanındaki çalışmalar kapsamında taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi, kara ve deniz ticaret yollarındaki darboğazların giderilmesi yoluyla lojistik etkinlik artırılacak.

E-ihracat ve uzak ülke stratejilerine işlerlik kazandıracak Yurtdışı Lojistik Merkezleri Projesi'ne yönelik mevzuat geliştirme çalışmaları tamamlanacak.

Yerli üretim ithalata karşı korunacak

İhtisas serbest bölgeleri modeliyle serbest bölgelerden yüksek teknolojili mal ve hizmet ihracat oranı, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ortalaması olan yüzde 14'e çıkarılacak.

Yerli üretimi dampingli ve sübvansiyonlu ithalata karşı korumak için ticaret politikası önlem ve uygulamaları kullanılacak.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin sanayi altyapısının yeşil dönüşümünün gerçekleştirilmesi, küresel değer zincirleriyle sağlanan bütünleşmenin güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkeye çekilmesi çok boyutlu ele alınacak.

İhraç ürünlerde dış pazarlarda karşılaşılan engellerin bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek.

Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması ve dijitalleştirilmesi çalışmalarına devam edilerek, gümrüklerdeki dijitalleşmeyi tamamlama hedefi doğrultusunda, kağıtsız gümrük çalışmaları, ithalat beyannamelerini de kapsayacak şekilde devam edecek.

İhracat yükünün daha hızlı ve kaliteli lojistik sunumuyla hedef pazarlara ulaştırılmasını sağlayacak ihracat odaklı izinli gönderici sistemi devreye alınacak.

İnternet üzerinden satılan ürünler denetlenecek

Milli Tarama Sistemi Projesi ile x-ray tarama cihazlarının yerli ve milli imkanlarla üretilmesi hedefi doğrultusunda ilk yerli x-ray cihazının gümrük sahalarında yerini alması için çalışmalar yürütülecek.

Yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü alınmasını sağlayan Araç ve Konteyner Tarama Sistemi sayısı artırılacak.

Tarama Ağı Projesi ile gümrük kapılarında taranan araç ve konteynerlere ait x-ray görüntülerini yapay zekayı da kullanarak hem merkezde hem de sahada süratle analiz edebilen bir sistem kurulacak.

Veri Yönetimi ve Hedefleme Yazılımı sayesinde gümrük kontrolleri süratli ve etkin yapılabilir hale getirilecek.

Perakende Bilgi Sisteminin (PERBİS) kurulması çalışmaları kapsamında, bilgilendirme portalı ve PERBİS uygulaması kullanıma açılacak.

Tüketicinin korunması, bilinçlenmesi ve haklarını aramaları konusunda teşvik edilmesi amacıyla eğitici ve bilgilendirici materyaller hazırlanacak.

Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile Türkiye'de piyasaya arz edilen ürünler gelişmiş ülkelerle aynı kurallara tabi olacak, internet üzerinden satılan ürünler de denetlenecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus askeri uzman İgor Korotçenko, Ukrayna'daki özel operasyonun amacını dikGAZETE’ye anlattı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-03-02 05:09 - Özel Haber

Donbass'tan Tatar gazeteci Ramil Zamdıhanov ile yazarımız İlber Vasfi Sel, Rusya - Ukrayna krizi üzerine konuştu

2022-03-05 07:11 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Putin'den Ukaryna'da ölen Dağıstan kökenli subaya 'Rusya Kahramanı' madalyası

2022-03-04 01:08 - Özel Haber

Özinal ve Mizrahi ‘Seninle Evlenir miyim?’le ödül bırakmadı!

2022-03-01 08:32 - Magazin

'Bergen' filmi bir kadının varoluş hikayesini seyircilerin dikkatine sunuyor

2022-03-03 12:35 - Magazin

Türkiye genelindeki okullarda eş zamanlı deprem tatbikatı yapıldı

2022-03-04 14:35 - Eğitim

Ünlü Rus askeri uzman Litovkin, dikGAZETE'ye NATO'nun Ukrayna hava sahasını neden kapatamayacağını anlattı

2022-03-05 07:36 - Özel Haber

Ünlü Rus uzman Markov: ABD derin devletinin hedefi Rusya'yı köle durumuna getirmek

2022-03-01 07:12 - Özel Haber

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır devam ediyor

2022-02-28 13:42 - Gündem

İsrail İstihbarat eski Başkanı Kedmi: Rusya'ya karşı topyekün bir savaş var

2022-03-03 07:22 - Özel Haber

İlgili Haberler

Bakan Bolat, ESDER Başkanı Çelikus ve heyetini kabul etti

19:58 - Ekonomi

Tesla'nın otomobil teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde beklentileri karşılayamadı

19:48 - Ekonomi

BinBin'in halka arzında talep toplama yarın başlıyor

17:33 - Ekonomi

Türkiye yeni sezonun ilk ayında yaklaşık 197,6 milyon dolarlık fındık ihraç etti

17:28 - Ekonomi

Çin elektrikli araçlara ek gümrük tarifeleri getiren Kanada'yı DTÖ'ye şikayet etti

17:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ardahan'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

20:58 - Gündem

Lübnan: BM Güvenlik Konseyi Orta Doğu'da çöküşü önlemek için sorumluluk üstlenmelidir

20:52 - Dünya

Biden, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine olası saldırısını desteklemediğini bildirdi

20:27 - Dünya

Balıkesir'de çıkan orman yangını söndürüldü

20:13 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

20:07 - Gündem