?>

Hiroşima'da nükleer silahsız dünya çağrısı yapıldı

Japonya'nın Hiroşima kentinde Atom bombasının bırakıldığı bölgenin yakınındaki Barış Parkı'nda düzenlenen törende konuşah Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya liderlerinin Hiroşima'yı ziyaret ederek, nükleer silahın yarattığı enkazı görmeleri gerektiğini

Dünya - 9 yıl önce

Japonya'nın Hiroşima kentinde Atom bombasının bırakıldığı bölgenin yakınındaki Barış Parkı'nda düzenlenen törende konuşah Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, dünya liderlerinin Hiroşima'yı ziyaret ederek, nükleer silahın yarattığı enkazı görmeleri gerektiğini belirtti.

Matsui, nükleer silah sahibi ülkelere, ABD Başkanı Barack Obama'nın mayıs ayında Hiroşima ziyaretinde sarf ettiği sözleri anımsatarak, "Korkularımızdan kurtulma cesaretini göstermeli ve korkulardan arındırılmış bir dünya kurmak için çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Japonya'nın savaş karşıtı anayasasını gözden geçirme çabaları konusunda Başbakan Abe'yi de uyaran Matsui, başbakanın nükleersiz bir dünya çabalarına liderlik ederek, ülkenin barışçıl anayasasını taçlandırması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Şinzo Abe de konuşmasında, atom bombası atılan tek ülke Japonya'nın nükleer silahların yok edilmesinde sorumluluk sahibi olduğuna işaret ederek, Matsui'nin, dünya liderlerine Hiroşima'yı ziyaret çağrısını yineledi.

Törende, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un gönderdiği mesaj da BM temsilcisi tarafından okundu.

Ban, mesajında dünyanın ''Hibakuşa'' (bombadan etkilenenler) ruhuna her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğunu belirterek, yeni bir Hiroşima'nın tekrarlanmaması için tüm dünyayı sorumluluk almaya davet etti.

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını bırakmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişinin ilk anda öldüğü belirtilmişti. Atom bombasının sonraki etkileriyle büyük çoğunluğu sivil olmak üzere 200 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

O bölgeler 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edildi!

2016-08-04 23:07 - Gündem

Genelkurmay Başkanlığı Ankara dışına taşınacak

2016-08-03 12:47 - Gündem

Ankara’yı kendi çöpü aydınlatıyor

2016-08-01 16:47 - Çevre-Hayat

Apple iPhone 7'nin prototipi çalışırken görüntülendi

2016-08-05 19:12 - Teknoloji

'Faaliyetlerimiz olağan bir şekilde devam etmektedir'

2016-08-02 20:02 - Ekonomi

4. kattan atladı, görevlinin üstüne düştü

2016-08-05 23:47 - Genel

Bilecik’te 1’i kurmay albay 9 kişi gözaltına alındı

2016-08-02 16:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Madde bağımlısı dehşet saçtı: 1 ölü, 2 yaralı

2016-08-01 17:37 - Yerel haber-Şirket Haber

Facebook yeni laboratuvarını tanıttı

2016-08-05 16:07 - Teknoloji

Erdoğan: Beslediler, büyüttüler, ülkemizin üzerine saldılar

2016-08-05 11:47 - Siyaset

İlgili Haberler

Fas'ın Kasır El Kebir kentinde 5,2 büyüklüğünde deprem

09:47 - Dünya

FBI'ın Kennedy suikastıyla bağlantılı binlerce gizli dosyayı ortaya çıkardığı iddiası

04:57 - Dünya

Fas'ın Kasır El Kebir şehri yakınlarında 5,1 büyüklüğünde deprem

04:53 - Dünya

Fitch: ABD'de tüketim dirençli ancak politika belirsizlikleri risk oluşturuyor

01:17 - Dünya

Avusturya'nın başkenti Viyana’da 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' temalı panel düzenlendi

01:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Fas'ın Kasır El Kebir kentinde 5,2 büyüklüğünde deprem

09:47 - Dünya

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 13 şüpheli yakalandı

09:43 - Gündem

Beşiktaş'ın prensipte anlaştığı Kolombiyalı futbolcu Elan Ricardo, İstanbul'a geldi

09:43 - Spor

Eskişehir merkezli 9 ildeki yasa dışı bahis operasyonunda 24 şüpheli yakalandı

09:42 - Gündem

Ticaret Bakanı Bolat, Malezya'da bir dizi görüşme gerçekleştirdi, yatırımcılarla bir araya geld

09:38 - Ekonomi