"Hint Hilafet Hareketi" MAHYA YAYINLARI arasında çıktı. 1915 -1933 arasını kapsayan belgelere yer verilen kitapta, Hindistanlı müslümanların bakış açısıyla Hilafet'in önemi anlatılıyor.
K. Kemal Aziz'in "The Indian Khilafat Movement 1915-1933 A Documantary Recor" adlı kitabın Türkçesi ise İbrahim Kapaklıkaya'ya ait.
Mahya Yayıncılık'tan, "HİNT HİLAFET HAREKETİ Belgelerle (1915-1933)" adı altında kırmızı bir kapakla çıkan kitap hakkında arka kapakta şu bilgiler yer alıyor:
Cumhuriyet rejimiyle kaldırılan hilafet doksan yıldan beri aydınlarımız arasında farklı bakış açılarıyla daima tartışıldı. Hatta, yurt dışında Türkiye’nin sosyal, siyasi ve dini tarihini konu edinen araştırmacılar, özellikle oryantalistler tarafından ele alındı. Ama, konunun ülkemiz özelinde ele alınış biçimlerine bakarsak bunun, hemen her zaman ideolojik saplantılardan, hep-hiç sarmalından kurtulamadığını görürüz. İmdi elimizdeki bu eser hilafet gibi tarihsel, hukuki, sosyolojik ve siyasi yönleri olan ve tüm İslam dünyasında çok derin etkileri bulunan bir kurumu belgeler ışığında ve objektif bir şekilde tanımamıza yardımcı olacaktır. Bu eser, bin dört yüz yıla yakın bir tarihe sahip hilafet kurumunun kaldırılması çabalarının ümmet üzerinde -özelde Hint Müslümanlarında oluşturduğu- etkiyi konu edinmektedir. Belgelere ve arşivlere dayanması bakımından oldukça dikkat çekicidir. Ayrıca, hilafetin kaldırılmasının biraz öncesi ve sonrasıyla ilgili bulunması da başka bir değeri haizdir. Elinizdeki bu kıymetli eserin ülkemizin tarihçileri, siyasetçileri, toplum bilimcileri ve hukukçuları için hilafet kurumuna farklı bir bakış açısı getireceği, ümmet bilincine ve kültürümüze ciddi katkı sağlayacağı ümidindeyiz.
dikGAZETE.com / Mustafa Sarıkaya