?>

Hindistan Çin'in 'Galwan Vadisi üzerindeki egemenlik' iddialarını reddetti

Hindistan, Çin'in Ladakh bölgesinde iki ülke askerleri arasında çatışmaya sahne olan "Galwan Vadisi üzerindeki egemenlik" iddialarını reddetti.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Hindistan, Çin'in Ladakh bölgesinde iki ülke askerleri arasında çatışmaya sahne olan "Galwan Vadisi üzerindeki egemenlik" iddialarını reddetti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava, Çin'in iddialarının "abartılı ve savunulamaz" olduğunu belirterek, Hindistan ve Çin'den üst düzey askeri yetkililerin, iki ülke sınırında artan gerilimi ele aldıkları 6 Haziran'daki görüşmede varılan uzlaşmanın ihlali olduğunu söyledi.

Söz konusu görüşmede, her iki tarafın genel durumun sorumlu bir şekilde ele alınması gerektiğine karar verdiğini ve üst düzey yetkililer arasında varılan uzlaşının samimiyetle uygulanması gerektiğini vurgulayan Srivastava, "Abartılı ve savunulamaz iddialarda bulunmak bu anlayışa aykırı." dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Galvan Vadisi'nin Çin'e ait olduğunu savunurken, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Saha Komutanlığı Sözcüsü Cang Şuili de "Galwan Vadisi bölgesi üzerindeki egemenlik, her zaman Çin'e aittir." ifadesini kullanmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sınır bölgesinde onlarca askerin hayatını kaybettiği çatışmaya ilişkin, Hindistan'ın barış istediğini ancak kışkırtıldığında uygun cevabı verme kabiliyetine sahip olduğunu belirtmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün açıklamaları

Hint basınına açıklama yapan askeri kaynaklar da 15 Haziran'daki çatışmada, 45 Çin askerinin öldüğünü veya yaralandığını bildirmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao, 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, çatışmada ölen ya da yaralanan Çin askeri olup olmadığına ilişkin bilgi paylaşmamıştı.

Hindistan askerlerinin, iki taraf arasında varılan uzlaşmayı ciddi biçimde ihlal ettiğini, sınırı iki kez yasa dışı biçimde geçtiğini ve Çin personeline provokatif saldırılar düzenlediğini aktaran Cao, bunun iki sınır gücü arasında ciddi fiziksel çatışmayla sonuçlandığını ifade etmişti.

Cao, dün de Çin-Hindistan sınırında yaşanan çatışma için "İki taraf, bu konuyu diyalog ve müzakere yoluyla çözmek, sınır bölgesinde durumu yatıştırmak, barış ve huzuru temin etmek için anlaştı." açıklamasını yapmıştı.

Bölgede gerilimi yükselten süreç

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Buravov: Karşılıklı yapıcı yaklaşım bölgede barış ve refahın tesisini sağlamakta

2020-06-13 00:03 - Özel Haber

Hayvanlarını Muş Ovası'nda otlatan kız kardeşler derslerini EBA'dan takip ediyor

2020-06-18 16:07 - Çevre-Hayat

Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'in yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor

2020-06-18 05:05 - Ekonomi

Şişecam Düzcam, T Buluşmaları'nda iki ünlü mimarı ağırlıyor

2020-06-18 14:49 - Genel

Yeşilçam'ın iyi kalpli kötü adamı: Sümer Tilmaç

2020-06-11 18:45 - Magazin

Hayatını Türk irfanına adayan mütefekkir: Cemil Meriç

2020-06-12 17:40 - Genel

İtalya Kupası finali TRT Spor'dan yayımlanacak

2020-06-17 20:54 - Medya

İsrail uçaklarını düşüren Bangladeşli savaş pilotu: Saif-ul-Azam

2020-06-17 16:42 - Dünya

ÖSYM 3 bin sağlık personeli ataması için tercih işlemlerini başlattı

2020-06-16 19:04 - Ekonomi

Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nde 'Kızılay Filmleri' konuşuldu

2020-06-16 22:22 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Rusya, Kazakistan'daki uçak kazasında yaralanan vatandaşlarını Moskova'ya naklediyor

10:17 - Dünya

Japonya Hava Yollarının sistemine düzenlenen siber saldırı sonucu bazı uçuşlar ertelendi

10:03 - Dünya

Trump, alaycı Noel mesajında "Panama Kanalı'nı Çinli askerler yönetiyor" dedi

08:18 - Dünya

İsrail, Lübnan ile bir ayını doldurmayan ateşkese yönelik 300'ü aşkın ihlalde bulundu

00:37 - Dünya

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 28 gündür devam ediyor

00:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'yle 8 yılda 2,5 milyar lira tasarruf sağlandı

10:27 - Ekonomi

Perakende ticarette ihlal durumunda uygulanacak idari para cezaları belirlendi

10:23 - Ekonomi

Rusya, Kazakistan'daki uçak kazasında yaralanan vatandaşlarını Moskova'ya naklediyor

10:17 - Dünya

Ticaret Bakanlığı sosyal medyadaki taşınmaz ve taşıt ilanlarıyla ilgili uyarıda bulundu

10:13 - Ekonomi

Balıkesir'de okul servisi ile tırın çarpıştığı kaza anı güvenlik kamerasında

10:08 - Asayiş