?>

Hindistan Başbakanı Modi: Çin birlikleri Hindistan topraklarına girmedi

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Çin ile Hindistan askerleri arasında yaşanan ve 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan sınırdaki çatışmanın ardından yaptığı açıklamada, Çin birliklerinin Hindistan topraklarına girmediğini bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Ankara

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, video konferans üzerinden ülkedeki parti liderleriyle dün geç saatlerde yaptığı görüşmede, muhalefet liderlerine Hindistan sınırlarının güvenli olduğunu ve askerin savunma yapabileceğini belirtti.

Çin birliklerinin Hindistan topraklarına girmediğini ve herhangi bir güvenlik noktasının ele geçirilmediğini ifade eden Modi, silahlı kuvvetlere gerekli adımların atılması için tam yetki verildiğini kaydetti.

Modi, Hindistan’ın yeni altyapı faaliyetleri dolayısıyla özellikle Fiili Kontrol Hattı’nda (LAC) devriye kapasitesinin arttığına işaret ederek, tüm ülkenin Çin tarafından atılan adım sebebiyle acı duyduğunu ve kızgın olduğunu vurguladı.

Hindistan’ın barış ve dostluk istediğini ifade eden Modi, fakat en başta ülkenin egemenliğini savunmanın geldiğini söyledi.

Öte yandan, Hindistan Ulusal Kongresi (INC) Başkanı Sonia Gandi, muhalefet liderlerinin konunun detaylarıyla ilgili hala karanlıkta kaldığını ifade ederek, Hint istihbaratının başarısızlığı olup olmadığını sorguladı.

"Kasıtlı provokasyon"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, dün sabah yaptığı açıklamada, 15 Haziran akşamı Hint birliklerinin LAC’ı bir kez daha geçerek Çin topraklarına "kasıtlı provokasyon" için girdiğini söylemişti.

Cao, “Bu yıl nisandan bu yana Hindistan sınır birlikleri tek taraflı ve sürekli olarak LAC’taki Galwan Vadisi’nde yol, köprü ve farklı tesisler inşa etti.” demişti.

Ladakh’taki Galwan Vadisi’nin iki ülke arasındaki fiili sınırın Çin tarafında yer aldığını belirten Cao, Hint birliklerini Çin topraklarına izinsiz girmekle suçlamıştı.

Çin tarafının güçlü talebine bir cevap olarak Hindistan’ın LAC sınırını geçen personelini çekmeyi ve bölgedeki tesisleri yıkmayı kabul ettiğini belirten Cao, Hint tarafının bunları yaptığını öne sürmüştü.

Cao, Hint tarafının Galwan Nehri’nin ağzını devriye yapmak ve tesis inşa etmek için geçmeyeceği konusunda söz verdiğini belirterek, iki tarafın bölgedeki komutanlar düzeyinde toplantılar aracılığıyla birliklerin kademeli olarak çekilmesini tartışacaklarını ve karara varacaklarını söylemişti.

Bölgede gerilimi yükselten süreç

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, "bölgeden ayrılmaları" yönünde defalarca yapılan sözlü uyarılara aldırış etmediği ifade edilmiş, iki ülke arasında bir diğer tartışma konusu Sikkim eyaletinde de Çin ve Hint askerleri arasında çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim eyaletinde karşı karşıya gelmesinin ardından gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Öte yandan haziran başında iki ülke dışişleri bakanlığı yetkililerinin sınırda artan gerilimi video konferans yoluyla görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusunda Çinli yetkililerle hemfikir olunduğunu bildirmiş, Pekin yönetimi de iki ülkenin gerilimin düşmesine ilişkin konsensüse vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksai Chin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de de Çin'in bölgedeki bir sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Güven, Dündar: ANT Yapı, Rusya pazarındaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor

2020-06-17 07:47 - Özel Haber

Rusya'nın Krasnodar kentinde dev lojistik tesisi inşa edilecek

2020-06-16 00:59 - Özel Haber

Yurtdışı turizmin kapalı olması, Rus gıda market zincirlerinin ekmeğine yağ sürüyor: 80 milyar kazanacaklar

2020-06-16 06:57 - Özel Haber

FETÖ'nün sözde Mersin imamı ve il ablası yakalandı

2020-06-15 19:37 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı 'İstanbul Yeditepe Konserleri' devam ediyor

2020-06-16 21:12 - Magazin

Hayvanlarını Muş Ovası'nda otlatan kız kardeşler derslerini EBA'dan takip ediyor

2020-06-18 16:07 - Çevre-Hayat

Facebook, Trump'ın seçim kampanyası paylaşımlarını nefret yasası ihlali gerekçesiyle kaldırdı

2020-06-19 02:11 - Medya

Rus gazeteci Palajçenko, Bolu'nun Yenisefa köyünün "gece güzelliği"ni resimle anlattı

2020-06-14 23:01 - Özel Haber

Şırnak şehitleri geride buruk hikayeler bıraktı

2020-06-18 18:33 - Çevre-Hayat

Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'in yüzde 26,2 oranında hissedarı oluyor

2020-06-18 05:05 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yeni Zelanda'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:02 - Dünya

Netanyahu'dan, İran'ın misilleme saldırısına yanıt verme tehdidi

23:48 - Dünya

Sudan'da kolera vaka sayısı 20 bini aştı

23:07 - Dünya

Gazze'de 1 yıldır süren soykırım Avrupa'da protesto edildi

19:53 - Dünya

Gazze'de 1 yıldır süren soykırım Hollanda'da protesto edildi

19:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Yeni Zelanda'da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

00:02 - Dünya

Netanyahu'dan, İran'ın misilleme saldırısına yanıt verme tehdidi

23:48 - Dünya

Sudan'da kolera vaka sayısı 20 bini aştı

23:07 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, kentteki son olaylara ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğünden bilgi aldı

22:12 - Gündem

Uzmanlar, Avcılar'da çalıntı pikapla kazaya ilişkin hukuki sorumluluğu değerlendirdi

21:37 - Gündem