?>

Hindi yetiştiriciliğinde yatırım fırsatı

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan rapora göre, hindi yetiştiriliğine yatırım yapmak, hayvanların dayanıklı olması, karkas randımanı ve beslenme değeri, yılbaşı tüketimi gibi etmenler nedeniyle cazip hale geliyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Tarım ve Orman Bakanlığı, gelişmeye açık sektörler arasında yer alan hindi yetiştiriciliğine yatırım yapılması önerisinde bulundu.

Bakanlık, hindi üreticiliğinde yer almak isteyen vatandaşlar için bir yatırım rehberi ve rapor hazırladı.

Rapora göre, artan dünya nüfusu nedeniyle gıdaya duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Kanatlı sektörü de gıda ihtiyacının giderilmesinde büyük önem taşıyor.

Türkiye'de yatırım yaparken tarımsal üretim yanında hayvancılık sektörünün de göz ardı edilmemesi öneriliyor. Etlik hindi yetiştiriciliğinde üretim süresinin çok kısa olması, birim alanda yoğun üretim yapılabilmesi, yemin ete dönüşme oranının yüksek olması, iş gücünün diğer tarımsal işletmelere nazaran daha düşük olması gibi imkanlar bulunuyor.

Kırmızı etle kıyaslandığında etinin ucuz, kolesterol ve yağ oranının düşük, sindiriminin kolay, besin değeri açısından iyi bir hayvansal protein kaynağı olması nedeniyle etlik hindi yetiştiriciliği öne çıkıyor.

Hindi yetiştiriciliğinde damızlık hindi yetiştiriciliği ve ticari hindi yetiştiriciliği gelişmeye açık sektörler arasında yer alıyor.

Tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü olmaları, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşı tüketimi gibi etmenler hindi yetiştiriciliğini daha cazip hale getiriyor.

Rapora göre, Türkiye'de etlik hindi yetiştiriciliğinde entegre firmalar sözleşmeli üretimle kendi girdilerini temin edebiliyor. Ucuz girdi temini ve entegre firmaların verdiği alım garantisi çiftçilerin pazarlama sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Yatırımın geri dönme süresi 2,6 yıl

Bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin kümes kurulumundan ekipmanlarına, hindi bakımından kesimine kadar dikkat etmesi gereken unsurlara değinilerek, hindi kümesi yatırımının ekonomik analizine de yer veriliyor.

Buna göre, 7000 hindi kapasiteli bir kümes için yaklaşık 2000 metrekarelik kapalı alana ihtiyaç bulunuyor. Artık yemlikler, suluklar, havalandırma, ısıtma/ soğutma tümüyle dokunmatik ekranlı pano üzerinden otomatik yönetilebiliyor. Söz konusu bir kümes için 2 milyon lira civarında yatırım yapılması halinde, yatırımın geri dönme süresi 2,6 yıl olarak öngörülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Kılıç'tan Wall Street Journal'a Doğu Akdeniz yanıtı

2020-09-26 04:41 - Dünya

Erbakan: Türkiye'nin etrafındaki çember daralıyor

2020-09-26 21:44 - Siyaset

"Yaklaşık 100 Rus bankası kapanacak"

2020-09-23 07:42 - Özel Haber

Azerbaycan'ın Ermeni askeri mevzilerini yerle bir etmesi kamerada

2020-09-27 18:41 - Özel Haber

Zeki Müren vefatının 24. yılında kabri başında anıldı

2020-09-24 16:56 - Kültür Sanat

Kasımpaşa Florent Hadergjonaj'ı transfer etti

2020-09-25 20:31 - Spor

İsrail’de Netanyahu karşıtı gösteriler tüm hızıyla sürüyor

2020-09-27 01:01 - Dünya

Gaziantep FK'nin maçlarında uzatma dakikaları gollü geçiyor

2020-09-28 14:51 - Spor

Erzincan bağlarında 'Cimin üzümü' bereketi

2020-09-27 17:56 - Gündem

İstanbul'da HES kodu uygulaması başladı

2020-09-23 16:12 - Teknoloji

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 206 işçi alınacak

09:02 - Gündem

Çin, Kanada savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçişine tepki gösterdi

08:57 - Dünya

Trump, Putin'le çok yakında görüşebileceğini söyledi

08:53 - Dünya

Avrupa, Trump’a blöf yapmak için Ukrayna’yı kullanmak istiyor -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

08:08 - En Son Yazılar

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

07:37 - En Son Yazılar