İlçeye bağlı Bahçedere köyünde yaşayan 44 yaşındaki Erdal Günay, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından finanse edilen 90 bin TL hibe desteğiyle ilçedeki en kaliteli cevizlerden örnekler alarak serada aşılı ceviz üretimine başladı. İlk etapta 2 bin 500 adet ceviz fidanına aşı yapan Günay, aşıladığı kaliteli ceviz fidanlarından sekiz dönümlük arazisine gen bahçesi kuracak. Erdal Günay, kuracağı gen bahçesine 150 adet aşılı ceviz fidanı dikeceğini söyledi.
Erdal Günay, Adilcevaz cevizinin bölge ve ülke genelinde yaygınlaştırılması için böyle bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından bize verilen proje çerçevesinde dünyaca ünlü kaliteye sahip Adilcevaz ceviz fidanlarına aşı yapıyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile bu projeyi ortaklaşa yürütüyoruz. Projemiz 90 bin TL ve tamamıyla hibedir. Şu ana kadar 2 bin 500 ceviz fidanına aşı yaptık.
Allah nasip ederse hedefimiz bu yıl sayıyı 5 bine çıkarmaktır. İlçemizin en kaliteli ceviz ağaçlarından aldığımız kalem aşılarından yapılan 150 adet aşılı ceviz fidanıyla gen bahçesi oluşturacağız. Amacımız burada herkese açık bir gen bahçesi kurarak yaptığımız çalışmaları ve aşılı cevizin faydalarını herkes görsün istiyoruz. Normal ceviz ağaçlarından yaklaşık 10 senede ancak verim alınırken, aşılı cevizlerden iki senede verim almaya başlıyoruz. Aşılı ceviz fidanlarının böyle bir özelliği var. Aynı zamanda aşılı ceviz fidanlarından normal fidanın üç katı verim alınabiliyor.
Aşıladığımız bu fidanları öncelikle Van Gölü havzasındaki yerleşim yerlerine gönderiyoruz. Amacımız öncelikle bu bölgeyi ceviz ormanları haline getirmektir. Ceviz fidanlarımız 2 bin rakımda bile yetişebiliyor. Fidanlarımız poşetli ve yılın on iki ayı bu fidanlarımızın dikimi rahatlıkla yapılabiliyor. Fiyatlarımız 20 ile 25 TL arasında değişmektedir. Bizim amacımız Adilcevaz cevizini bir marka haline getirmektir” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com