?>

HESİAD Başkanı Güven: Hidroelektrikte 32 bin megavatlık kurulu gücü temsil ediyoruz

Hidroelektrik Santralları Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, "Hidroelektrik alanında yaklaşık 32 bin megavatlık bir kurulu gücü temsil ediyoruz. Bu güçle yıllık enerji üretim potansiyelimiz ise 66 bin 980 gigavatsaat." dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

Ankara

Güven, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, sektöre ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin temiz enerji kaynağı olan hidroelektrik enerjiyle sera gazı emisyonlarına neden olmadan elektrik üretiminde Avrupa 2'ncisi olduğuna dikkati çeken Güven, dünyada ise hidrolik kaynaklar bakımından 9'uncu sırada yer aldığını söyledi.

Hidroelektrik enerjinin Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli rol oynayabileceğine değinen Güven, söz konusu kaynağın Türkiye'nin karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine de destek olduğunu vurguladı.

Güven, planlı ve koordineli hidroelektrik enerji kullanımının diğer fosil yakıt kaynakların kullanımını azaltarak, enerji sektöründe çevresel sürdürülebilirliği destekleyen faktörlerden olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hidroelektrik enerji santralleri (HES) ile doğru şekilde uyumlanabilecek hibrit uygulamalar sayesinde ülkece yenilenebilir enerji gücümüz artırılabilir. HES'lerde, yaz aylarında global ısınma ile olumsuz etkilenen üretimlerini ve düşen hidro üretim kapasitelerini güneş enerjisi santrallerinden (GES) telafi etmek için aynı bağlantı bölgesinde olmak kaydıyla GES yatırımı yapılmasının önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun önü açıldığında HES'lerin tam anlamıyla yerli ve milli kaynaklardan, çevreci depolamalı santraller olarak üretim yapabilmesi sağlanacaktır."

"Verimliliği ve depolamayı odağına alan yatırımların önü açılmalı"

Güven, enerji verimliliği ve depolama konusunun önemine işaret ederek, "HES'ler uluslararası enerji verimliliği kapsamındaki verimlilik planını en iyi tamamlayan konulardan biri. Bu sebeple bu alanda hem yatırımların hem verimlilik oranlarının artmasını elzem görüyoruz. Altyapısı hazır, hızlı devreye girecek olan, verimliliği ve depolamayı da odağına alan yatırımların önünün açılmasını ülkemiz adına çok önemsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Güven, 3-4 Aralık tarihlerinde Ankara'da "Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi" düzenleyeceklerini ve ilk kez gerçekleşecek zirvede 2 gün boyunca hidroelektrikle ilgili her konuyu detaylı şekilde ele alacaklarını duyurdu.

Sektörde "Yeşil Finansman Bankası", "Yeşil Banka", "Yeşil Enerji Bankası" gibi bir isimle yatırım ve kalkınma bankası kurulması önerisinde bulunan Güven, şunları kaydetti:

"Bu sayede 2053 net sıfır emisyon ve tam bağımsız enerji sektörü hedefine ulaşmak için hem kredi hem de danışmanlık desteği sağlayacak bir banka kurularak yenilenebilir enerji sektörüne uygun finansmanı yurt dışı kaynaklardan ülkemize çekilmesi daha kolay ve cazip olacaktır. Bu tip bankaların yurt dışıdan topladıkları kaynağı iyi etüt edilmiş yenilenebilir enerji projelerine aktarabileceği bir yapı kurulabileceği de bir diğer görüşümüz. Bu uygulamalar, ülkemizin yenilenebilir enerji üretimine katma değer sağlayacaktır. Hidroelektrik sektörü, halihazırda özel sektör toplam kurulu gücümüzün yüzde 35'ini tek başına temsil ediyor. Hidroelektrik alanında yaklaşık 32 bin megavatlık bir kurulu gücü temsil ediyoruz. Bu güçle yıllık enerji üretim potansiyelimiz ise 66 bin 980 gigavatsaat."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da üniversite öğrencileri İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto

2024-05-08 17:43 - Gündem

Tokat'ta bir öğrenci yarışma ödülünü Gazze'deki çocuklara bağışladı

2024-05-07 18:07 - Çevre-Hayat

ABD Kongre üyelerinden, polis baskınına uğrayan üniversite öğrencilerine destek

2024-05-09 01:08 - Dünya

İsrailli aşırılıkçılar işgal altındaki Doğu Kudüs'te UNRWA Genel Merkezi'nin çevresini ateşe verdi

2024-05-09 22:52 - Dünya

'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kamuoyuyla paylaşılıyor

2024-05-13 10:27 - Ekonomi

Terör örgütü PKK/YPG, Halep'te 14 yaşındaki kız çocuğunu silahlı kadrosuna katmak için kaçırdı

2024-05-09 17:08 - Dünya

Filistin asıllı cerrah Gassan Ebu Sitte'nin Hollanda'ya girişi yasaklandı

2024-05-09 21:32 - Dünya

İsrail, Refah Sınır Kapısının Filistin tarafındaki yardım depolarına saldırdı

2024-05-06 20:22 - Dünya

Kuruma tehdidi altındaki Burdur Gölü çevresinde su verimliliği için gül yetiştiriliyor

2024-05-09 13:17 - Çevre-Hayat

DSÖ'den cnin olmaması halinde sağlık sisteminin "tamamen çökeceği" uyarısı

2024-05-10 13:58 - Dünya

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor