?>

“Herkes epilepsi nöbeti geçirebilir“

Beyindeki kontrolsüz elektriksel aktivite sonucu nöbetlerin neden olduğu anormal davranışların yanı sıra duyu ve farkındalık kaybına neden olabilen sinir sistemi hastalığı epilepsi nöbeti herkeste görülebilir

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada, epilepsi nöbetinin herkeste görülebileceği ve hekim kontrolünde düzenli ilaç kullanımıyla görülecek tedavinin başarı şansının yüksek olduğu bildirildi.

Dünya Epilepsi Günü kapsamında yapılan açıklamada, dünyada 50 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 700 bin civarında epilepsi hastası olduğunun tahmin edildiği, epilepsi nöbetlerinin çeşitli şekillerde olabildiği aktarıldı.

Sara hastalığı olarak da bilinen epilepsinin kimilerinde sadece dalma tarzında olduğu kaydedilen açıklamada, farklı bir kişide kasılma ve çırpınma tarzında hareketlerle giden bilinç kaybının da eşlik ettiği nöbetler görülebildiği anlatıldı.

Nöbet anında yaşananların beyin aktivitesindeki değişikliğin nereden başladığına ve ne kadar hızla yayıldığına bağlı olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi.

"Tek bir nöbetle kişinin epilepsi hastası olduğunu söylemek mümkün. Epilepsi bulaşıcı bir hastalık değildir. Özellikle epilepsinin bazı tipleri genetik olabilir. Epilepsinin tedavisi hastanın nöbet tipine göre değişir. Çoğu zaman ilaç tedavisi nöbet kontrolü için yeterli olur. Hekim kontrolünde düzenli ilaç kullanımıyla nöbetler kontrol altına alınabilirken ilaçla kontrol altına alınamayan nöbetlerde cerrahi tedavi uygulanabilir. Beyindeki kontrolsüz elektriksel aktivite sonucu nöbetlerin neden olduğu anormal davranışların yanı sıra duyu ve farkındalık kaybına neden olabilen sinir sistemi hastalığı olan epilepsi nöbetinin herkeste görülebilir. Hekim kontrolünde düzenli ilaç kullanımıyla tedavi başarı şansı yüksek."

Nöbet sırasında yapılması gerekenler

Açıklamada, epilepsi nöbeti geçiren biriyle karşılaşılması durumunda öncelikle sakin olunması ve hastanın yalnız bırakılmaması gerektiği vurgulanarak, şu uyarılarda bulunuldu:

"Hastanın hareketleri durdurulmaya veya engellenmeye çalışılmamalı, hasta güvenli bir yere yatırılmalı ya da alınmalı, yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hasta korunmalı, kravat ve kemer gibi sıkı giysileri varsa giysileri gevşetilmeli, varsa gözlüğü çıkarılmalı. Hasta sabit ve rahat olacak bir şekilde bir tarafa doğru yatırılıp, tükürüğünün dışarı akması sağlanmalı. Rahat nefes alması için mümkünse ağzı ve solunum yolu açık tutulmalı, ağzına bir şey sokmaya veya koymaya çalışılmamalı, çene ile ilgili zorlayıcı hareketler zararlıdır. Nöbet sırasında ilaç verilmemeli, nöbetin geçmesine yönelik bir şey yapılmamalı."

Açıklamada, epilepsi krizi olduğu bilinen bir kişiye yapay solunum veya kalp masajı yapılmasına gerek olmadığı belirtilerek, hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğunu gösteren bir kart veya sağlık karnesi olup olmadığına bakılması gerektiği bildirdi.

Nöbetin bitmesinin beklenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Nöbet sonrasında kişi yorgun ya da ne yaptığını bilemez haldedir. Dolayısıyla bu aşamada sakin ve güven verici olunmalı, açık bir cama veya yola doğru gitme gibi hareketler karşısında yumuşakça engel olunmalı. Nöbet hakkında verilecek bütün bilgilerin hem hastaya, hem de doktora yardımcı olacağı unutulmamalı." denildi.

Ambulans çağırılması gereken zamanlar

Açıklamada, hangi durumlarda ambulans çağırılması gerektiğine ilişkin şunlar kaydedildi.

"Hasta suda nöbet geçirdiyse, hastanın üzerinde epilepsi hastası olduğuna dair hiçbir bilgi yoksa veya hastanın bu nöbeti bir epilepsi hastalığı nedeniyle geçirip geçirmediği bilinmiyorsa, kişi yaralanmışsa, hamile ya da diyabetik ise, Nöbet 5 dakikadan daha uzun süredir devam ediyorsa, ikinci nöbet ilk nöbet bittikten çok kısa bir süre sonra başlıyorsa, kasılmalar bittikten sonra kişinin bilinci açılmıyorsa hemen ambulans çağırılmalı."

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor 2018 All Star Turabi Çamkıran Kimdir? Kaç Yaşında, Aslen Nereli ?

2018-02-10 23:32 - Magazin

Birsen Bekgöz kimdir? Kaç yaşında ve nereli? |Survivor Birsen’le ilgili merak edilenler

2018-02-08 19:27 - Magazin

Bilfen Türkiye'nin en başarılı okulları arasında

2018-02-08 14:52 - Eğitim

Survivor All Star 2018 1.bölüm fragmanı yayınlandı! Survivor 2018 1. bölüm fragmanı

2018-02-09 19:32 - Magazin

Hasan Aycın’ın “İlk Çizgi"sinin 40’ıncı yılı “Tweet"lerle böyle kutlandı

2018-02-07 06:09 - Özel Haber

Survivor 2018 ne zaman saat kaçta başlıyor ? Survivor 2018 yarışmacıları

2018-02-09 04:02 - Magazin

Fed Başkanı Powell'dan ilk açıklama

2018-02-06 05:32 - Dünya

İsrail'de 'tehlikenin' adı 11 yaşındaki Cena

2018-02-11 18:02 - Dünya

Fabrika gibi cezaevinde 14 iş kolunda üretim

2018-02-11 16:22 - Genel

2. Abdülhamid Han, ölümünün 100. yıldönümünde Kocaeli’de anıldı

2018-02-06 11:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

"Bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviyeler ani kalp krizlerine neden olabilir" uyarısı

11:48 - Sağlık

Türkiye kök hücre nakillerinde Avrupa ve ABD standartlarını yakaladı

11:13 - Sağlık

"Mantar pişirme ve muhafaza şartlarına göre gıda zehirlenmelerine yol açabilir" uyarısı

14:37 - Sağlık

Anne sütüne teşvik için mamaların reçeteyle satılması önerisi

13:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, alarm veren sezaryen oranlarına karşı "normal doğum"u teşvik edecek

11:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali'ye uğurlanan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nin kaptanıyla konuştu

20:23 - Siyaset

Türkiye ile Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti arasında anlaşma

20:17 - Gündem

Gazze'de 1 yıldır süren soykırım Avrupa'da protesto edildi

19:53 - Dünya

Gazze'de 1 yıldır süren soykırım Hollanda'da protesto edildi

19:33 - Dünya

Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Senegal'de siyasi istişarelerde bulundu

19:28 - Siyaset