?>

'Herediter Anjioödem' hastalarının mağduriyeti gündeme alındı

TBMM Dilekçe Komisyonu, 26. Dönem 2. Yasama Yılında, "özürlü sağlık kurulu raporunda engellilik oranına 'Herediter Anjioödem' hastalığının dahil edilmemesi" nedeniyle yaşanan mağduriyetleri gündemine aldı.

Siyaset - 7 yıl önce

TBMM - COŞKUN ERGÜL

TBMM Dilekçe Komisyonu, 26. Dönem 2. Yasama Yılında, özürlü sağlık kurulu raporunda engellilik oranına "Herediter Anjioödem" hastalığının dahil edilmemesi nedeniyle yaşanan mağduriyetleri gündemine alarak, Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığından bu sorunun çözümü için taleplerde bulundu.

Dilekçe Komisyonu, geçen yasama yılında, bu konuyla ilgili gelen şikayetler üzerine alt komisyon kurdu.

Alt komisyon, çalışmaları sırasında, ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla temaslarda bulundu; bakanlıklardan konuyla ilgili gönderilen bilgi notlarını aldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından komisyona gönderilen bilgi notunda, "Herediter Anjioödem" (HAÖ) hastalığının, C1 esteraz inhibitörü eksikliğine bağlı gelişen, ekstremiteler, yüz, gövde, nefes borusu ve iç organlarda tekrarlatıcı ödemle kendini gösteren, otozomal dominant kalıtılan bir hastalık olduğu belirtilerek, "En sık üst ekstremiteler ve orofarinks, daha az sıklıkla gövde ve alt ekstremiteler tutulur. Hormonal değişiklikler HAÖ’de rol oynarken atakların yaklaşık yarısına travma yol açar. Nadir görülen ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır." denildi.

Hastalık konusunda, acil servislerde görevli sağlık çalışanlarının ve aile hekimlerinin bilgilerinin tazelenmesi ve farkındalıklarının artırılması amacıyla afiş, broşür çalışması yapıldığı ve ilgililerine iletildiği, ayrıca Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneğinin, sağlık çalışanlarının bu hastalık hakkında farkındalığının artırılması amacıyla, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde gerçekleştirdiği "Gezici Herediter Anjioödem Okulu" projesine destek sağlandığı belirtildi.

Bakanlığın; hastalığın varlığı, kronik olması, fonksiyon kaybına yol açması, fonksiyon kaybının şiddeti ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede sorun yaşaması durumuna bakılarak engelilik değerlendirmesi yaptığı ifade edildi.

Yönetmelikte hastalıklarla ilgili özel bir husus belirtilecekse hastalığın isminin zikredildiği, genel değerlendirme geçerli ise hastalık gruplarının isminin yer aldığı, hastalığın dahil olduğu grup belirlenerek engelli sağlık kurulu raporu verilebildiği bildirildi.

Komisyonun istekleri

Dilekçe Komisyonu, "Herediter anjioödem" hastalığının, engelli sağlık kurulu raporunda engellilik oranına dahil edilmemesi sebebiyle oluşan mağduriyetin giderilmesi konusunda; Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından talepte bulundu.

Buna göre, Başbakanlıktan engelli vatandaşların kamuda istihdamı için aranan en az yüzde 40 engellilik oranının, bu orandan daha az orana sahip engelli vatandaşlar için mağduriyet yaratması nedeniyle, bu oran için kademeli bir sistem oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapılması istendi.

Sağlık Bakanlığından ise hekimlere "Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin" uygulanması konusunda yeterli eğitim verilmesi, raporun verilmesinde tereddüt oluşması halinde hastanelerin doğrudan Sağlık Bakanlığından bilgi almalarını sağlayan iletişim ağları oluşturması talep edildi.

"Acil servislerde görevli personele eğitim verilsin"

Söz konusu hastalığın ölümcül ve çalışma hayatını olumsuz etkilemesi de dikkate alınarak, hastalık oranlarının belirlenmesindeki uluslararası kriterler çerçevesinde, yüzde 10 engellilik oranın yükseltilebilmesi hususunun değerlendirilmesi, bunun gibi nadir görülen hastalıklar konusunda hekimlere ve acil servislerde görevli personele eğitim verilmesi istendi.

Sağlık Bakanlığının ayrıca; Fransa’da "nadir hastalıklarla" ilgili dünyadaki tüm belgelerin toplandığı "Orphanet" adı verilen sistemdeki bilgilerden, ülkedeki hekimlerin de faydalanabilmesi için çalışmaların ivedilikle tamamlanması ve bu hastalığın ilaçlarının acil servislerde bulundurulmasının sağlanması da talep edildi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından ise hekimlerin "nadir hastalıklarla" ilgili bilgi ve farkındalıklarının oluşturulmasını teminen tıp fakültelerinin ders programlarında bu hastalıklara da yer verilmesi istendi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BDDK, Bank of China Turkey AŞ'ye lisans verdi

2017-12-01 18:32 - Ekonomi

Tarkan, “Beni Çok Sev“ ile ilk kez fizy’de

2017-12-02 16:55 - Magazin

Firari FETÖ'cüler, Hakan Atilla davasında

2017-12-02 19:17 - Dünya

Şehit Aileleri Derneğinden Nur Yerlitaş hakkında suç duyurusu

2017-11-30 00:12 - Magazin

Türk bilim insanlarına göre kıtalar bal gibi damlıyor

2017-11-29 18:02 - Teknoloji

3 yaşındaki bebek annesinin sırtında donarak can verdi

2017-11-27 13:02 - Asayiş

'Konyaspor kaybettiği puanları telafi edecek güçtedir'

2017-11-28 17:32 - Genel

Akgöl'de 'allı turna'ları vurdular

2017-11-27 23:39 - Genel

Emniyet eski Müdürünün ismi mahrem imam listesinde çıktı

2017-11-30 00:17 - Gündem

'Birlik hiçbir hükümdarın arzularına boyun eğmez'

2017-12-01 20:22 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Kurum: Malatya Doğanyol'daki afet konutlarımız örnek projelerimizden biri

23:58 - Siyaset

Türkiye, Mozambik'teki kasırgada hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi

18:03 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Son 15 günde Suriye'ye dönenlerin sayısı 25 bini geçti

11:03 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi ile telefonda görüştü

23:58 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: PKK ve uzantıları ya kendilerini tasfiye edecek ya da edilecek

21:03 - Siyaset

Günün Manşetleri

Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsünün kurulmasına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

05:27 - Gündem

Bazı bakanlık ve kurumlara 244 kadro ihdas edildi

04:47 - Gündem

Arabuluculuk ve bilirkişi 2025 yılı ücretleri belli oldu

04:43 - Gündem

Depremde 72 kişinin öldüğü Grand İsias Hotel'e ilişkin davada karar açıklandı

03:08 - Gündem

Kaymakam adaylığı sınav ilanı Resmi Gazete'de

02:42 - Gündem