?>

Her iki kişiden biri başkasına ilaç öneriyor

Akılcı ilaç kullanımı kapsamında toplumsal farkındalık düzeyini arttırmak amacıyla başlatılan kampanya kapsamında gerçekleştirilen araştırma, çalışmaya katılan her iki kişiden birinin başkasına ilaç önerdiğini ortaya koydu.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL

"Akılcı İlaç Kullanımı" kampanyası kapsamında gerçekleştirilen ikinci araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantı, Abdi İbrahim Üst Yöneticisi Dr. Süha Taşpolatoğlu, İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, FutureBright Araştırma Direktörü Ceyhun Güvendi'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk araştırma sonuçlarını 2013'te kamuoyuyla paylaşan Abdi İbrahim, bu yılın başında sonuçlanan, bağımsız araştırma şirketi FutureBright ile yaptığı ikinci araştırmasını da tüm Türkiye genelinde 8 bin örneklem sayısı ve aynı metodolojiyle hayata geçirdi.

Araştırma, "evde ilaç saklama", "son kullanma tarihinin kontrol edilmesi", "danışmadan ilaç kullanımı", "bir önceki tedaviden kalan ilaçların kullanımı", "başkasına ilaç önerme", "belirtilen zamanda kullanım", "belirtilen dozda kullanım" ve "artan ilaçlara yönelik davranışlar" olmak üzere 8 başlıktaki çarpıcı sonuçlara dikkati çekiyor.

Önerilen ilaçların başında ağrı kesiciler var

Araştırma sonuçlarına göre, çalışmaya katılan her iki kişiden biri başkasına ilaç öneriyor, önerilen ilaçların başında yüzde 72 ile ağrı kesiciler gelirken, bunu yüzde 43 ile soğuk algınlığı/grip ilaçları, yüzde 29 ile vitaminler izliyor.

"Belirtilen dozda ve zamanda kullanım" konusunda popülasyonun yüzde 68'i ilaçlarını çoğu zaman belirtilen zamanda kullanmadığını söylüyor. Araştırma, doktorun verdiği dozun önemsendiğini ancak ilacın doktorun belirttiği zaman dilimi dışında alındığını ve hasta iyileştiğini düşündüğünde ilaç almayı kestiğini gösteriyor.

Çalışmada, "Doktora danışmadan ilaç kullandınız mı?" sorusu yöneltildiğinde ankete katılanların yüzde 60'ının "evet" yanıtı verdiği görülüyor.

Araştırmada, popülasyonun yüzde 80'i önceki tedavisinden kalan ilaçları kullandığını belirtirken, ağrı kesici, soğuk algınlığı ve vitamin ilaçlarının, ilk kez bu ilaca ihtiyaç duyulduğunda dahi doktora danışmadan kullanılması dikkati çekiyor.

Öte yandan, genel olarak ankete katılanların yüzde 60'ının ilaç kullanmadan önce son kullanma tarihini kontrol ettiği belirlendi.

"İlacı saklamak için hala en popüler yer buzdolabı"

İlaç saklama koşullarına ilişkin bölümde ankete katılanlar, "Evinizde ilaçları nerelerde saklıyorsunuz?" sorusuna, yüzde 46 ile "buzdolabında" yanıtını verdi.

Bunu yüzde 39 ile çekmece, yüzde 34 ile ecza dolabı, yüzde 13 ile mutfak masası/rafı izledi. Sıralamada son sıraları küçük yüzdelerle komodin, sehpa, elbise ve banyo dolabı aldı.

İlk araştırma raporuna göre ilaç çekmecesi ve ecza dolabında saklamada artış gözlenmesine karşın buzdolabı hala ilacın en çok saklandığı yer olarak tespit edildi.

Ayrıca ankete katılanlara, arta kalan ilaçların nasıl değerlendirildiği sorulduğunda katılımcıların yüzde 48'i "Ecza dolabında/ilaç çekmecesinde saklıyorum" yanıtını verdi. Bu yanıtı, yüzde 34 ile "Bozulmasın diye buzdolabında saklıyorum", yüzde 19 ile "Çöpe atıyorum" diyenler izledi.

"İlaçları doğru saklamayla ilgili çok ciddi problemlerimiz var"

Toplantıda konuşan Dr. Süha Taşpolatoğlu, ülkenin akılcı ilaç kullanımı bilinç haritasının ikinci kez gözler önüne serildiğini söyledi.

Taşpolatoğlu, araştırmaya ilişkin, şunları kaydetti:

"Özetle, 2013'ten 2017'ye kadar akılcı ilaç kullanımı konusunda çok anlamlı bir gelişme olmadığını gördük. Hala daha eş-dost tavsiyesiyle ilaç kullanıyoruz. En büyük sorunlarımızdan birisi bu. İlaçları doğru saklamayla ilgili çok ciddi problemlerimiz var. Bu ve buna benzer alanlarda çok ilerleme göstermediğimizi bulduk. Bu iş çok uzun soluklu bir iş. Bir anda sihirli bir değnekle değişim beklemiyorum. Bu konuda hep birlikte çaba harcanması gerekiyor. Bu konuda gelişmek için çok ciddi çaba harcanması lazım. Biz de Abdi İbrahim olarak İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği ile hareket etme kararı aldık. İlk etapta da dernekle birlikte bir yıl sürecek bir proje hayata geçireceğiz. Bunu bir görev telakki ediyoruz."

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Şirinler' çetesi üyeleri adliyeye sevk edildi

2017-11-16 14:02 - Asayiş

'Bak Allah'ın işine, ByLock kullanıcı ismin hakan23'

2017-11-14 01:07 - Gündem

'Senarist olmak isteyen Yusuf Suresi'ni okusun'

2017-11-16 17:02 - Kültür Sanat

Her iki kişiden biri başkasına ilaç öneriyor

2017-11-16 18:32 - Sağlık

Türkiye Finans'tan 150 milyon liralık kira sertifikası halka arzı

2017-11-13 14:30 - Ekonomi

Barbaros Muratoğlu hakkında beraat kararı

2017-11-13 22:02 - Asayiş

Asgari ücretin zam pazarlığı başlıyor

2017-11-16 17:20 - Genel

Fransa'da terör saldırılarının yargılamaları 2019'da başlayacak

2017-11-10 17:19 - Genel

'ABD Suriye'de tehlikeli bir oyun oynuyor'

2017-11-16 11:06 - Genel

Taşımalı eğitim öğrencileri çim hokeyi öğreniyor

2017-11-16 13:41 - Eğitim

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından Yalova'daki su güvenliği incelemesine ilişkin açıklama

08:47 - Sağlık

İstanbul'da 2024'te 1 milyonu aşkın sağlık turizmi hizmeti verildi

11:53 - Sağlık

"Kuru cilt" böbrek hastalıklarında belirti olabilir

15:22 - Sağlık

Kolesterol seviyesi sabit olmayan kişilerin demansa yakalanma riski daha yüksek

13:48 - Sağlık

"Obezite merkezi" sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenlerin adresi oldu

13:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul'da sis etkili oluyor

10:47 - Gündem

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 471 gün devam eden soykırımında 738 cami ve 3 kilise yerle bir oldu

10:37 - Dünya

Savunma ve havacılık sanayisinden 2025'in ilk ayında 1 milyar dolarlık sözleşme

10:33 - Ekonomi

ABD'de hava ambulansı düştü

10:27 - Dünya

Hamas, esir takasının dördüncü turunda Gazze'deki İsrailli 3 esirden 2'sini Kızılhaç'a teslim etti

10:23 - Dünya