?>

Hepatit her yıl 1.5 milyon cana maloluyor!

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı, Şişli Memorial Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Dünya Hepatit Günü’nde insanları tehdit eden hepatit virüsünün türleri ve virüsten koruma yöntemlerini anlattı. Hepatit virüsün

Siyaset - 10 yıl önce

Türk Karaciğer Vakfı Başkanı, Şişli Memorial Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Dünya Hepatit Günü’nde insanları tehdit eden hepatit virüsünün türleri ve virüsten koruma yöntemlerini anlattı. 

Hepatit virüsünün 5 çeşit olduğuna değinen Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, ‘’Hepatit A, B, C, D ve E virüsleri, bunlar birbirinden daha kötü veya daha iyi diye bir şey yok. Keşfedilme sıralarına göre alfabetik harflerle isimlendirilmiş virüsler. Virüslerden hepatit B ve hepatit C virüsü daha önemli çünkü kronikleşip yani uzun süre hastalık yapıp karaciğer sirozu ve kansere sebep olabiliyorlar. Dünyada her yıl 1.5 milyon kişi hepatit B ve hepatit C’nin sebep olduğu siroz ve kanserden yaşamını yitiriyor’’ diye konuştu.

“AMAÇ SAĞLIK KONULARINDA İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEK”

Dünya Sağlık Örgütü, küresel sağlık sorunu olan belli hastalıkları günler düzenleyip etkinliklerle değerlendirildiğini belirten Çakaloğlu, “ Bu etkinliğin amacı bu sağlık konuları hakkında insanları uyarmak, bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak ve sorunun çözümüne katkıda bulunmak. Bugüne kadar hepatit virüsü haricinde Tüberküloz, Sıtma ve Aids hastalığı için bu yapıldı. Hepatit virüsü de 4. Küresel sağlık sorunu olarak bu kapsamda her yıl 28 Temmuz’da ‘ Dünya Hepatit Günü’ olarak ele alınıyor. En önemli halk sağlığı sorunu hepatit B'yi keşfeden ve hepatit B’ye karşı aşının gelişmesini sağlayan Bilim Adamı Baruch Samuel Blumberg 28 Temmuz 1925 doğumlu olduğu için onun doğum gününe ithafen her yıl 28 Temmuz günü ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak bu hastalığa dikkat çekiliyor” dedi.

‘’ANNEDEN ÇOCUĞA BULAŞABİLİR’’

Check- Up sağlık taramalarında hastaları daha erken tanıyabilmek ve gerekli tedaviyi yapabilmek için mutlaka hepatit B ve hepatit C testlerinin yer alması gerektiğini vurgulayan Çekaloğlu, “ Anneden çocuğa bulaşma hepatit B'de biraz daha belirgin. Şuan ülkemizde hamile bir kadın, sağlık kuruluşuna başvurmuşsa mutlaka hepatit testleri yapılıyor. Bu testler sonucunda eğer annede hepatit B veya hepatit C varlığı saptanmışsa buna göre önlem alınabiliyor” şeklinde ifadeler kullandı.

‘’TÜRKİYE’ DE YENİ DOĞAN BÜTÜN BEBEKLER, İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR VE RİSK GRUBUNDAKİLER AŞILANIYOR’’

Yapılan analizlere göre dünyada 4 yüz milyon hepatit B taşıyıcısı ve 175 milyon civarında da hepatit C ile enfekte insan olduğunu vurgulayan Çakaloğlu, ‘’Hepatit B’ nin aşısı var, bu çok önemli bir şey. Türkiye’ de yeni doğan bütün bebekler, ilkokul çağındaki çocuklar ve risk grubundakiler aşılanıyor, bundan dolayı bulaşma büyük oranda önlenebiliyor. Hepatit C ise zor bulaşan bir mikrop eğer tıbbi girişimlerde ve risk gruplarında gerekli önlemler alınırsa onu da önlemek mümkün. Risk altında olan meslek grupları ise, öncelikle sağlık personelleri, hayat kadınları, riskli cinsel ilişkileri olan gruplar, toplu yaşanılan yerler örneğin cezaevleridir” diye konuştu.

‘’TÜRKİYE HEPATİT KONUSUNDA ÇOK İLERLEMİŞ BİR ÜLKE’’

Çakaloğlu, ‘’Aslında Türkiye hepatit konusunda çok ilerlemiş bir ülke. Sosyal Güvenlik sistemi de bu konuda çok iyi çalışıyor, aşılama yaygın bir şekilde yapılıyor. Ama tanı koyma eksikliğimiz var, onun için hepatit testlerini daha sık yapmamız ve daha çok hastaya tanı koymamız ve tedavi etmemiz gerekiyor. Hepatit B, tedavisi açısından Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamı içine alınmıştır ve her hastaya verilmektedir. Hepatit C ile ilgili son 5 yılda çok yeni ve çok etkili ilaçlar var, bunlar maalesef biraz pahalı ilaçlar. Sosyal Güvenlik Sistemimiz bu ilaçlar konusunda direnç gösteriyor, biran önce bu ilaçlara gerçekten ihtiyacı olan hastalar için Sosyal Güvenlik Sisteminin gerekli kararı alıp bunları geri ödeme kapsamına almasını bekliyoruz’’ dedi.

dikGAZETE.
Haftanın Öne Çıkanları

TFF'de etik kurulu belirlendi

2015-07-21 19:34 - Siyaset

TOKİ’nin satışa sunduğu 45 daire 5 dakikada satıldı

2015-07-22 13:33 - Magazin

Obama'dan Erdoğan'a "Taziye telefonu" ve teröre karşı mesaj

2015-07-23 09:09 - Gündem

Düğün parası için gitti, sakalı yüzünden IŞİD'çi diye gözaltına alındı

2015-07-22 14:04 - Ekonomi

HDP’li vekilden ’’Suruç’a silah taşıyor’’ iddialarına yanıt

2015-07-26 21:19 - Genel

20 aylık çocuğun hayatını bir fıstık tanesi kararttı

2015-07-26 13:23 - Genel

Çağrı Ermiş şampiyonluk maçına çıkıyor

2015-07-24 13:34 - Genel

Liderler hafta başında yeniden bir araya gelecek

2015-07-23 19:14 - Genel

Türkiye’ye şanslı kura

2015-07-26 01:17 - Genel

Hamzaoğlu: Melo gitmek istiyor

2015-07-27 17:34 - Siyaset

İlgili Haberler

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mutlaka birlik beraberlik içerisinde ortak hedeflere doğru yönelmemiz lazım

17:22 - Siyaset

Kamu Denetçiliği Kurumu 2024 Yılı Yıllık Raporu'nu inceleyecek Karma Alt Komisyon toplandı

15:52 - Siyaset

Bakan Yumaklı'dan virüslü domates tohumuna ilişkin açıklama: Mahrecine iade edildi

14:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu ziyaretimizle Türk-Japon ilişkileri daha da kuvvetlendirilecektir

14:13 - Siyaset

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya