?>

Hem kapılarını hem gönüllerini 'çalıyorlar'

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, uygulamaya koyduğu Yaşlı Destek Projesi ile kentte bakıma muhtaç yaşlıların kapılarını çalıyor, ihtiyaçlarını karşılıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

KAYSERİ - ESMA KÜÇÜKŞAHİN

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin uygulamaya koyduğu Yaşlı Destek Projesi (YADES) ile kimsesi olmayan ya da bakıma muhtaç yaşlıların evlerinin tadilatı, temizliği yapılıyor, kişisel bakımları için yardımcı olunuyor, evlerine sıcak yemek götürülüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen ve yaklaşık 2 yıldır devam eden projeyle yaşlıların hem gönülleri kazanılıyor hem de güçlerinin artık yetmediği işler görevli ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Bazı yaşlıların saç ve sakal tıraşı ile sağlık kontrolleri için kapısı çalınırken, bazılarının evine ise kendilerini yalnız hissetmemeleri için sohbet amacıyla gidiliyor.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında görevlendirilen ekipler, 546 yaşlıdan yatalak olanları her hafta, daha iyi durumdakileri ise 15 günde bir ziyaret ediyor.

Ekipler, yaşlıların diğer kurumlarla olan iletişimlerini de sağlıyor, kiminin eski kimliği yenileniyor, kiminin faturalarını ödemesine yardımcı olunuyor.

"Evladın bile bu kadarını yapamıyor"

Belediyenin sunduğu bu hizmetten yararlanan yaşlı çiftlerden biri de Sahabiye Mahallesi'nde yaşayan Güzide ve Ramazan Büyük çifti. 73 yaşındaki Güzide Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık ev işleri yapmaya gücünün yetmediğini söyledi.

Ekiplerin 15 günde bir kapısını çaldığını ifade eden Büyük, "Şu yaşımda ben ev süpüremiyorum, onlar her yeri süpürüyor, temizliyorlar. Allah razı olsun hepsinden. Dizlerim ağrıyor, usul usul kendimce bir şeyler yapmaya çalışıyordum, onlar gelince rahatladım. Cam, kapı siliyorlar, mutfağı temizliyorlar. Evladın bile bu kadarını yapamıyor. Kimi uzakta, kiminin başka işi oluyor." diye konuştu.

Ramazan Büyük ise belediyenin böyle bir hizmeti olduğunu bir arkadaşından duyduğunu, kendisinin de diğer yaşlıların yararlanabilmesi için hizmeti herkese anlattığını dile getirdi.

Üç çocuğu olduğunu belirten Büyük, "Bir evladım Hollanda'da yaşıyor. Türkiye'ye gelince evimizdeki bu hizmeti gördü, sevindi. Hollanda'da varmış böyle bir hizmet. Türkiye'de başlamasından dolayı mutlu oldu. Allah, belediyemizden razı olsun." dedi.

"Belediye her eksiğimizi tamamlıyor"

Esenyurt Mahallesi'nde yaşayan 85 yaşındaki Asker Taş da uzun yıllar hayvancılıkla uğraştığını, yaşlanınca hayvancılığı bırakmak zorunda kaldığını, sadece yaşlı maaşıyla geçimini sürdürdüğünü anlattı.

Yaşlılığın zor olduğuna işaret eden Taş, şöyle devam etti:

"Bizimle ilgilendikleri için çok sağ olsunlar. Her bir temizliğimizi yapıyorlar, 'Var mı bir ihtiyacınız?' diye soruyorlar. Belediye her eksiğimizi tamamlıyor. Evlatlarımız bizden de çok memnun kalıyorlar. Gelinler, oğullar gelip görüyorlar yapılanları. Allah belediyemizden razı olsun, gelenlerden, hatırımızı soranlardan razı olsun. Hal hatır sormaları bize yetiyor, karnımız her şekilde doyar. Gönül alıyorlar, şuradan kapıyı açmaları yeter."

Gençliğinde hayvan güttüğünü, tereyağı, peynir yaptığını şimdi ise gücünün yetmediğini vurgulayan 95 yaşındaki Hediye Taş ise gelen ekiplerin evdeki her işi yaptığına dikkati çekti.

Ekiplerin eve gelmesine sevindiğini belirten Taş, "Onlar kapıdan girince keyifli oluyorum. Görmeyince hasta oluyorum. Allah hepsinden razı olsun." dedi.

"546 yaşlımıza evlerinde bakıyoruz"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de belediyenin bu projeden en büyük kazancının yaşlılardan alınan dua olduğunu aktararak şunları kaydetti:

"Yaşlılarımızın duasıyla bütçemiz bereketleniyor. Yaşlılarımıza huzurevinde de belediye olarak biz bakıyoruz. Bu projeyle de 546 yaşlımıza evlerinde bakıyoruz. Kuaför, berber hizmetinden evlerinin basit tadilatına her türlü hizmetlerini yapıyoruz. Yaşlılarımız çok keyif alıyor, mutlu oluyorlar. Onlara hizmet etmekten biz de keyif alıyoruz. Belediye olarak üstümüze düşen diğer vazifelerimizi yapıyoruz ancak insana dair yapılan hizmetleri de çok önemsiyoruz. Yaşlılarımızı kimi zaman gezilere götürüyoruz, onlara yönelik sosyal faaliyetler de gerçekleştiriyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cuma mesajları! En yeni ve güzel cuma mesajları... (29 Haziran 2018 cuma mesajları)

2018-06-29 01:27 - Gündem

CW Enerji'den hayvan bakımevine güneş paneli

2018-06-28 20:12 - Genel

Kocaeli'ye 7. Vestel mağazası

2018-06-22 15:03 - Genel

25 Haziran'da Ankara!.. ABD Büyükelçiliğinde dev LGBT bayrağı!..

2018-06-26 04:18 - Özel Haber

Meclis'in en genç milletvekili Rümeysa Kadak oldu

2018-06-25 15:27 - Siyaset

Türk Telekom'da transfer

2018-06-22 15:43 - Spor

Erzurum'da 12 gündür kayıp Leyla ihbarı polisi alarma geçirdi

2018-06-27 05:32 - Asayiş

Macron'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kutlama

2018-06-26 04:32 - Dünya

Siverek’te trafik kazası: 1 ölü, 5 yaralı

2018-06-23 04:02 - Asayiş

'Tüm esnafın oylarını bekliyoruz'

2018-06-23 18:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Gazzeli çocuklar oyun ve müzikle çatışmaların izlerini silmeye çalışıyor

16:28 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde sıcaklıklar yarından itibaren 3 ila 6 derece artacak

15:07 - Çevre-Hayat

Ilgaz Dağı'nda sis etkili oldu

14:58 - Çevre-Hayat

Emeklilikte mutluluk ve zindeliğin yolunu koşuda buldular

14:02 - Çevre-Hayat

Osmaniye'de huzurevinde tanışan çift evlendi

13:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BM: Yemen'de 2024'ün başından beri 489 binden fazla kişi yerinden edildi

22:52 - Dünya

Yeşilay Genel Başkanı Dinç: "Her gencimiz, her çocuğumuz mukaddestir, korunmalıdır"

22:37 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İsrail eğer karşılık verirse yanıtımız daha sert olur

22:27 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gashi ile görüştü

22:07 - Gündem

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk: İnşallah kazanarak yolumuza devam edeceğiz

22:02 - Spor