3 milyon adetle Siirt’in en büyük fıstık fidanı üreticisi olan Hamza Keleş, önümüzdeki yıl bu sayıyı 4 milyon adete çıkarmayı hedefliyor.
Dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan tarafından büyük bir devlet desteğe verilerek başlatılan Siirt fıstığı bugün 9 milyon adet ağaç sayısıyla büyük bir ekonomik gelir elde ediliyor. Eylül ayında hasadına başlanacak olan Siirt fıstığında 20 bin ton ile son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor. Siirt’te çiftçiye fidan üreterek destek veren Siirt’in en büyük fıstık fidanı üreticisi Hamze Keleş, Siirt-Baykan karayolu Veysel Karani beldesi yakınlarındaki kendisine ait bahçesinde 1 milyon 200 bin adet, civar köylerde ise toplam 3 milyon adet fidan yetiştiriyor.
40 DERECE SICAKLIKTA BİLE FİDANLARINI İHMAL ETMİYOR40 dereceye çıkan sıcak havalara rağmen fidanların kurumaması için günde birçok kez sulama yaptığını aktaran Keleş, “2001 yılında dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan zamanında fıstık fidancılığına başladım. O gün bugündür fıstık fidancılığı yapmaktayım. Yüzlerce fidanla başladığım bu işi, bugün köyde kendi bahçemde 1 milyon 200 bin adet, toplam da ise 3 milyon fidan üretiliyor. Üretimle hem ekonomiye, hem de istihdama katkı sağlıyoruz. Fidanlarımızı genel olarak Güneydoğu Anadolu Bölge illerinden Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Mardin’e veriyoruz. Her yıl fidan üretiminde çıtayı arttırıyoruz. Önümüzdeki yıl bu sayıyı 4 milyon adette çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
'FISTIK ÜRETİMİNE DESTEK SAĞLANMALIDIR'Siirt’teki yetkililere seslenen Keleş, valilik, ilçe kaymakamları ve milletvekillerinin ekonomiye çok önemli bir katkı sağlayan fıstık üretimine daha destek sağlamasını ve hibe konusunda üreticiye yardımcı olmasını beklediğini söyledi. Keleş “Siirt’te fıstık fidanı üretiminin yanında sera da yapıyorum. Domates, patlıcan, biber, kabak, yeşil sebzeleri organik olarak serada üretiyorum. Yapımına başladığım ikinci serada 30 kişi olmak üzere toplam 55 kişiyi istihdam ettireceğim. Ancak sera yapımı için İl Özel İdaresi'nden 4 günlüğüne 1 adet iş makinesi ihtiyacımın giderilmesini bekliyorum. Tabi fidan üretimi bizim önceliklerimizdir. Çünkü fıstık Siirt’in kalkınmasının ana lokomotifi olacaktır” diye konuştu.Siirt’in tarımda bölgenin cazibe merkezi olması gerektiğini ifade eden bir başka fidan üreticisi Abdulgaffar Kural ise, Siirt’te tüm dağ ve taşların fıstık ekilmesine müsait olduğundan çiftçilere destek verilmesi durumunda Siirt’te 4 milyon adet fidan sayısına ulaşabileceklerini, hatta 8 milyon adet üretim yapabileceklerini kaydetti
MEHMET NİYAZİ DENİZ
dikGAZETE.