?>

HDP'den bugüne kadar sadece bir kişi ifade verdi

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması kanununun yürürlüğe girmesinin ardından, çok sayıda milletvekili ifade verirken, HDP'den ise mahkemeye tek bir isim gitti. - Anadolu Ajansı

Siyaset - 8 yıl önce

ANKARA - KEMAL KARADAĞ

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin, anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, aralarında CHP ve MHP'nin genel başkanları ile AK Partili milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda isim ifade verdi. HDP'nin, hakkında çeşitli suçlardan fezleke bulunan 55 milletvekilinden ifade veren tek isim Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin 8 Haziran 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 154 milletvekili hakkındaki 810 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli ortadan kalktı.

AK Parti'den 29 milletvekili hakkında 50, CHP'den 59 milletvekili hakkında 215, MHP'den 10 milletvekili hakkında 23, HDP'den ise 55 milletvekili hakkında 518 fezleke bulunuyordu. İsmi, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile ortak bir dosyada yer alan Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ise 5 fezlekeye sahipti.

Adalet Bakanlığı ve TBMM'de bekleyen fezlekeler, anayasa değişikliğinin ardından cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmeye, haziran ayından itibaren de ilgili başsavcılıklar milletvekillerini ifade vermeye çağırdı.

Üç partinin milletvekilleri çağrıya uydu

AK Parti'den Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, İstanbul milletvekilleri Mehmet Metiner, Erol Kaya, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ile Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın da aralarında bulunduğu isimler savcılığın talimatına uyarak ifade verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın yanı sıra CHP'de ifade verenler arasında İstanbul milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Mahmut Tanal, Eren Erdem, Barış Yarkadaş, Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da yer aldı.

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal da savcılıkta ifade vererek savunmasını sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi de ifade çağrısına uydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok savcılara ifade vermeye gitti.

55 HDP'liden ifadeye giden tek isim

Terör ağırlıklı suçlara ilişkin dosyaları kabarık olan 55 HDP milletvekilinden ise ifade çağrısına tek cevap veren isim Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım oldu. Yıldırım, hakkında açılan bir dava nedeniyle, partisinin diğer milletvekillerinden farklı olarak ifade verdi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japonya'dan Myanmar'a 390 milyon dolar yardım

2016-11-02 21:47 - Dünya

Google'dan Cumhuriyet Bayramı'na özel logo

2016-10-29 14:52 - Gündem

İstanbul'a dev film platosu

2016-10-30 23:32 - Kültür Sanat

Yaşlılar için 'Oturarak Voleybol Ligi' geliyor

2016-11-01 15:32 - Çevre-Hayat

Yanan evlerini gözyaşlarıyla izlediler

2016-10-31 23:17 - Gündem

Clinton e-postalarıyla ilgili FBI'a yeni soruşturma izni

2016-10-31 11:36 - Dünya

Psikiyatrik tedavide 'beyin check-up'ı dönemi

2016-11-03 14:22 - Sağlık

Kodalak: Kemal Batmaz, Öksüz'ün de üstü olabilir

2016-11-03 18:18 - Asayiş

İşte Necati Şaşmaz’ın liseli hali

2016-10-31 17:52 - Magazin

Darüşşafaka Doğuş deplasmanda kazandı

2016-10-31 01:32 - Spor

İlgili Haberler

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Mutlaka birlik beraberlik içerisinde ortak hedeflere doğru yönelmemiz lazım

17:22 - Siyaset

Kamu Denetçiliği Kurumu 2024 Yılı Yıllık Raporu'nu inceleyecek Karma Alt Komisyon toplandı

15:52 - Siyaset

Bakan Yumaklı'dan virüslü domates tohumuna ilişkin açıklama: Mahrecine iade edildi

14:57 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Bu ziyaretimizle Türk-Japon ilişkileri daha da kuvvetlendirilecektir

14:13 - Siyaset

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya