?>

Hava tahminleri böyle yapılıyor

Günlük hava tahminlerinin nasıl yapıldığı hakkında uygulamalı olarak bilgi veren İzmir Meteoroloji Bölge Müdürü Gültekin, günde iki defa gökyüzüne balon gönderildiğini, bu sayede sıcaklık, nem, rüzgar, yön, hız ve basınç gibi bilgileri elde ettiklerini belirtti

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Hava tahminleri, tarlalardaki mahsulden ulaşıma, tatil planlarına, gündelik hayatın hemen her alanına etki ediyor olmasıyla büyük önem taşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı birimler de her gün son teknolojik ölçümlerle hava tahminlerinde bulunuyor.

Hava tahminlerinin nasıl yapıldığı konusunda İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri İhlas Haber Ajansı'na (İHA) özel uygulamalı bilgiler verdi. Hava tahminleri konusunda bir çok yöntemin kullanıldığını aktaran Meteoroloji 2. Bölge Müdürülüğü’ne bağlı Mühendis Lütfi Eker, ilk olarak yüksek atmosfer gözlemi yapmak amacıyla fırlatılan balonu anlattı.

Bilgiler balonla bize ulaşıyor...

Eker, günde iki defa fırlatılan balonun 35 kilometreye kadar çıkabildiğini belirterek, "Balonumuz, hidrojen veya helyum gazı kullanarak şiştikten sonra atmosferin üst seviyelerinde yaklaşık 35 kilometreye kadar ulaşıyor. Altındaki 'transmitter' adını verdiğimiz ölçüm cihazı, balonumuzun atmosferde geçirdiği süre zarfında tüm seviyelerdeki sıcaklık, nem, rüzgar, yön, hız ve basınç gibi bilgileri bize ulaştırıyor. Balonumuz 35 kilometre sonra kendiliğinden patlıyor" dedi.

Balon yönteminin dışında otomatik gözlem istasyonlarının da olduğunu aktaran Eker, şunları söyledi:

"Otomatik meteoroloji gözlem istasyonunun, atmosfer sirkülasyonunun engellemeyeceği bir alana kurulması lazım. O yöreyi temsil etme kabiliyeti olan noktalara kurulması lazım. Yani İzmir’de eğer bu istasyon kuruluyorsa İzmir’i temsil etmesi lazımdır. Tabi İzmir’i artık bir istasyonun temsil etmesi de söz konusu değil. İlçelerde kurulan o yöreyi temsil eden istasyonlarımız var"

Ayrıca, uydu gözlerinin de olduğunu kaydeden Eker, "Yer ve yüksek seviye gözlemi olarak ikiye ayıracak olursak; özellikle yüksek atmosfer balon gözlemi yanında radar gözlemlerimiz var. Uydu gözlemlerimiz var. Bulutların hareketini takip edebilecek; yani atmosferi biz anlık takip ediyoruz.

Gerek yerdeki değişimleri gerekse atmosferdeki üst seviyede olan değişimleri takip ediyoruz. Yeni kurduğumuz sistemlerle anlık olarak takip etme kabiliyetine sahibiz. Avrupa’nın büyük bir gözlemini biz haritalara aktarıyoruz. Onlar da aynı şekilde bizim gözlemlerimizi kendi haritalarına aktarıyorlar yani meteoroloji, aynı zamanda karşılıklı iş birliğini gerektiren bir bilimsel kuruluştur" dedi.

Dünya ile aynı anda ölçülüyor...

Dünya genelinde yüksek atmosfer gözlemi yapan bin 300 adet meteoroloji merkezi olduğunu kaydeden Mühendis Lütfi Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye’de ise 9 tane yüksek atmosfer gözlemi yapan istasyon bulunuyor. Greenwich saati esas alınarak her gün gündüz 14.30 ve gece 02.30'da olmak üzere günde iki kez bu uçuşu gerçekleştiriyoruz. Tüm dünyada aynı anda yapılıyor ve bunlar haritalara aktarılıyor. Hava tahminin de ve özelikle de havacılık amaçlı faaliyetlerde buradan elde edilen bilgiler kullanılmış oluyor."

"Atmosfere dikine sondaj yapıyoruz"

Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin ise Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı 15 bölge müdürlüğü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Ege Bölgesinin 5 ili için tahmin üretmekte ve genel müdürlüğümüzden onay alındıktan sonra bu bilgiler tüm vatandaşlarımızla paylaşılmaktadır. Bu tahminler 3 aşamadan oluşuyor; birincisi ve en önemlisi, gözlem ayağıdır.

İkincisi analiz ayağıdır.

Üçüncüsü de tahmin ve uyarı ayağıdır.

Kara istasyonlarımız var Sinoptik İstasyon dediğimiz ve buna bağlı bir noktanın üzerinde Türkiye’de ve dünyada analizler üretiliyor.

Yukarı atmosfer gözlemleri ve sondaj gözlemlerimiz buradan tabi balon uçuruluyor. Atmosferi dikine sondaj yapıyoruz. Nasıl ki jeologlar yere doğru sondaj yapıyorlarsa bizde aynı şekilde atmosferin içerisine sondaj yapıyoruz".

 

Kaynak: IHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Survivor 2018 All Star Turabi Çamkıran Kimdir? Kaç Yaşında, Aslen Nereli ?

2018-02-10 23:32 - Magazin

Birsen Bekgöz kimdir? Kaç yaşında ve nereli? |Survivor Birsen’le ilgili merak edilenler

2018-02-08 19:27 - Magazin

Bilfen Türkiye'nin en başarılı okulları arasında

2018-02-08 14:52 - Eğitim

Çukur Dizisi İdris Koçovalı Kimdir? Gerçek Adı Ne?

2018-02-13 21:02 - Magazin

Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

2018-02-12 21:17 - Magazin

Survivor All Star 2018 1.bölüm fragmanı yayınlandı! Survivor 2018 1. bölüm fragmanı

2018-02-09 19:32 - Magazin

Survivor 2018 ne zaman saat kaçta başlıyor ? Survivor 2018 yarışmacıları

2018-02-09 04:02 - Magazin

Ankara'da uyuşturucu satıcılarına suçüstü

2018-02-13 11:02 - Gündem

Sakarya'da otomobilin çarptığı yaşlı adam canından oldu

2018-02-13 03:02 - Asayiş

2. Abdülhamid uluslararası toplantıda konuşulacak

2018-02-12 18:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Adana'daki Belemedik Tabiat Parkı sonbahar renklerine büründü

20:07 - Çevre-Hayat

Kızlarına aldığı atla yetiştiriciliğe başladı, tayları hipodromlarda boy gösteriyor

15:37 - Çevre-Hayat

Dağ tepe gezerek doğada on binlerce ağacı yeşertti

15:13 - Çevre-Hayat

Tescilli Kuylucu Mağarası ve çevresi sonbahar renkleriyle görüntülendi

15:07 - Çevre-Hayat

Gaziantep, sonbahar renklerine büründü

15:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi zümrüt yeşili bir ülke yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz

09:42 - Gündem

Küresel piyasalar yoğun veri haftasına karışık başladı

09:08 - Ekonomi

Kuyu-37 operasyonunda 270 şüpheli yakalandı

08:38 - Gündem

Otomotiv üretimi yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 122 bin 567 adet oldu

08:23 - Ekonomi

Almanya'da Başbakan Scholz, koalisyon hükümetini bir arada tutmak için mücadele ettiğini söyled

08:12 - Dünya