KONYA - METİN BOLAT
Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmayla örgütün Hava Kuvvetlerindeki yapılanması deşifre ediliyor.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca örgüt faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik soruşturma kapsamında FETÖ/PDY ile bağlantısı olduğu değerlendirilen kişilere ilişkin çalışmalar sürüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde yapılanan FETÖ/PDY mensuplarına yönelik "Anayasa'yı ihlal", "yasama organını engellemeye teşebbüs", "hükümete karşı isyan" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, bugüne dek üç aşamalı operasyon gerçekleştirdi.
Operasyonlarda çoğunluğu Hava Kuvvetleri Komutanlığında pilot 162 şüpheli gözaltına alınırken, bunlardan 36'sı tutuklandı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 7'si adli kontrol kararıyla serbest bırakılırken, itirafçı 79 kişi de yurt dışına çıkış yasağıyla salıverildi.
Son operasyonda gözaltına alınan 40 şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor. Çoğunluğu üsteğmen olan zanlılar arasında çeşitli rütbelerdeki kişiler de bulunuyor.
İtirafçıların ifadeleri doğrultusunda yapılanma içinde aktif rol oynadığı değerlendirilen askeri personel tespit ediliyor, örgütün Hava Kuvvetlerindeki yapılanması deşifre oluyor.
İl Emniyet Müdürlüğüne bugüne kadar ifade veren birçok kişinin, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalandığı öğrenildi. Yasadan faydalananların ifadeleri doğrultusunda örgütün "mahrem" tabir edilen gruplarının çözülmeye başladığı belirtildi.
En itaatkar olanları F-16 pilotu yapılmış
Örgütte pilotların özel olarak seçildiği, çocukluktan itibaren ilgilenilmeye başlanılan şüphelilere örgüte bağlılığı artırmak için FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in kitaplarının okutulduğu, vaazları ve videolarının izletildiği bildirildi.
Örgütle bağlantısı olan pilotlara görevlerin, kıdeme ya da başarıya göre değil, yapılanmaya bağlılık derecesine göre verildiği kaydedildi. Yapılanmaya en itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin verildiği öğrenildi.
Örgüte bağlı olmayanların çoğunluğuna hava üslerinde pasif görevler verildiği, "sürekli sorun yaratıyor" algısı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Pilotların maaş ya da görev yolluğu ve harcırahlarından da "himmet" kesintisi yapıldığı bildirildi.
- Darbeci binbaşıdan "Kritik yerlerde görev yapamaz, güvenilmez" raporu
İtirafçı bir pilot ifadesinde, darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldıran Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Timi'nden Binbaşı Taner Berber'in, örgütün kurallarına uymadığı gerekçesiyle kendisine uyguladığı baskıları anlattı.
"Bana cezalar veren komutan mezuniyet sicilime, 'Kritik yerlerde görev yapamaz, güvenilmez. Takip edilmesi gereken personel. Disiplin yönünden zayıf. Tek başına görev yapamaz' gibi bir subayın alabileceği en kötü sicil değerlendirmesini yapmıştı." ifadelerini kullanan itirafçı, ifadesinde, "2006 yılı ve sonrasında uçuş eğitimine katılmayı hak etmek veya uçuş eğitimini başarıyla tamamlayabilmek için örgütten olmak gerekmektedir hatta yapılanmadan olman bile yeterli değil. Örgüte tam itaat edenleri pilot yapmaktadırlar." şeklinde beyanda bulundu.
KADET uygulaması
Alınan ifadelerde örgütün Hava Kuvvetlerindeki Harbiyeli Komuta Teşkilatı (KADET) uygulamasına ilişkin detaylara ulaşıldı.
Örgüte bağlı filo komutanlarının KADET'e kendilerinden olan öğrencileri seçtiğini anlatan bir itirafçı, şu bilgileri verdi:
"Bu öğrenciler, eğitime katılan öğrenciler arasında bazı bahaneler söyleyerek farklı gruplar oluşturuyorlardı. Bu öğrencilere aşırı derecede ve yüksek düzeyde ağır eğitim yaptırıyorlar, az uyku zamanı veriyorlar ancak bazı gruplara ise normal kamp düzenindeki programa göre eğitim veriyorlardı. KADET'e bağlı öğrencilerin, kendilerinden olmadığını tespit ettikleri öğrencilerin bu şekilde okuldan ayrılmalarını sağlamaya çalıştıklarını düşünüyorum."
Örgütün, "şok mangası" ve "fırsat eğitimi" adı altında bir uygulamayla yapılanmadan olmayanlara baskı yaptığı öne sürüldü. Bu uygulamayla örgüt üyesi son sınıf veya mezun öğrencilerin, yeni gelen ve örgüt yapılanmasından olmayan öğrencilere normal eğitimler haricinde ekstra eğitim yaptırarak, baskı uyguladığı iddia edildi. Ağır eğitim şartlarından dolayı okulu bırakan öğrenciler de olduğu ifade edildi.
Dini istismarda sınır tanımamışlar
İtirafçı başka bir pilot üsteğmen de örgütün çıkarları doğrultusunda dini konuları nasıl istismar ettiğini anlattı.
İtirafçı, ifadesinde şunları kaydetti:
"Örgütün 'abi' tabir edilen sorumlusu, başı açık fotoğraf çektirmek istemeyen annemi, daha önce aynı durumla karşılaşılan bir ailede, 'Çocuğun babasının rüyasına Peygamber Efendimiz gelmiş. Eşinin başını açtırarak fotoğraf çektirmesini söylemiş. Bu nedenle bu olayın dini yönden önemi çok büyük' diyerek ikna etti. Okulu bırakacağımı düşünen abi, 'Öyle bir şey sakın yapma. Sana hakkımı helal etmem. Bu iş bizim için çok önemli. Sizler Peygamber tarafından müjdelenen insanlarsınız. Peygamberimiz zamanındaki sahabeler de sizin yaptığınız işi yapıyorlardı. Sizin onlardan hiçbir farkınız yok' diyerek, beni dini yönden etkilemeye çalıştı.
Askeri lisedeyken açıkça namaz kılmamam, oruç tutmamam, cuma namazlarına gitmemem, abdestimi teyemmüm yaparak almam konusunda uyarılarda bulunuldu. Kendileriyle irtibatımı ailemden bile gizlemem istendi."
Başka bir itirafçı da "15 Temmuz'dan birkaç hafta önce cemaat abim olan kişi, ikametgahında bir araya geldiğimizde hükümet karşıtı videolar izletti. Bu videolardan birinde örgütte okuyucu olarak tanımlanan 2-3 kişiden biri, diğerlerine, 'cemaat içerisinde büyük bir konumda bulunan abinin rüya gördüğünü, rüyasında ise Peygamberimizin iki generalin rüyasına gireceğini, bu generallerin bir yerde birleşip darbe yapacaklarını, bu darbe sayesinde her şeyin düzeleceğini, haksızlıkların ortadan kalkacağını, şu an bir haksızlık ortamı olduğunu söyledi' şeklindeki konuşmaları yer alıyordu." diye konuştu.
Operasyonun önceki aşamasında itirafçı olan bir pilot, örgüt abisinin, "Hadi iyisiniz, size sadece namaz kılmama ve oruç tutmama şartı var. Biz eskiden abilerinize yeri geldiğinde kendilerini deşifre etmemek maksadıyla alkollü içecekler dahi içmelerine izin verip, bu yönde yönlendirme yapıyorduk." dediğini anlattı.
Örgütün "abilik" sistemi
Operasyonlarla örgütün Hava Kuvvetlerindeki "abilik" sistemine ilişkin detaylara ulaşıldığı öğrenildi.
İtirafçı pilot, örgütün "abilik" sistemine ilişkin de şu bilgileri verdi:
"Askeri okul yıllarında abiler ile buluşmalara giderken kesinlikle görüşmenin yapılacağı eve girene kadar yan yana gelmiyorduk. Gerekmedikçe telefonla irtibata geçmiyorduk. Aynı abi ile buluşmaya üç arkadaş bile gitsek görüşme yapılacak eve ayrı ayrı gidiyorduk. Normal şartlarda abiler okul döneminde iki haftada bir olmak üzere hafta sonu bir gün buluşmaya gelmemizi istiyordu. Yine tedbir kuralları kapsamında bana kod isim vermişlerdi. Okul yıllarında görüşmeler genellikle daha önceden belirlenen bir yerde veya evde yapılıyordu.
Telefonla irtibat sağlanması gerektiğinde ise abinin bize verdiği irtibat numarasını ya ezberlememiz ya da telefonumuza şifreli olarak kayıt etmemiz isteniyordu. Biz abiyi ankesörlü veya sabit bir hattan arıyorduk. Kendisi de aynı şekilde bizi ankesörlü veya sabit bir hattan arıyordu. Öğrencilik yıllarında buluşma yaptığımız evler tahminime göre yine örgütten birisinin eviydi."
dikGAZETE.com