?>

Hat sanatına gönül veren imam yeni hattatlar yetiştiriyor

Van'da gönül verdiği hat sanatında binden fazla kişiye eğitim veren tarihi Hüsrev Paşa Camisi imamı Ahmet Hüsrev Koyuncu, yeni hattatlar yetiştirmek için gönüllü olarak çalışma yürütüyor

İslam-Hayat - Şaban 1446 - 3 ay önce

Van

Çocukluk yıllarında kitap kapaklarındaki Arapça hatlara ilgi duyarak hüsn-i hat sanatına merak salan 58 yaşındaki Koyuncu, bu sanatı en iyi şekilde icra edebilmek için İstanbul'da eğitim aldı.

Bu sayede kendini geliştiren ve yıllardır hem gençlere eğitim veren hem de sanatını ilerletmeye çalışan Koyuncu, 2018'de Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği'ni kurdu.

Elinden düşürmediği kamış kalemlerle sayısız tablo yapan Koyuncu, Kadim Geleneksel Sanatlar Derneği ve Tarihi Hüsrev Paşa Camisi'ndeki atölyesinde gönüllü olarak verdiği eğitimlerle bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.

"Osmanlı döneminde hüsn-i hat sanatı zirveye çıkmıştır"

Koyuncu, 2000 yılında hem imamlık yapmaya hem de öğrencilere hat dersi vermeye başladığını söyledi.

Özellikle Osmanlı döneminde hat sanatına çok değer verildiğini belirten Koyuncu, "Osmanlı döneminde hüsn-i hat sanatı zirveye çıkmıştır. Padişahları İslam sanatını önemsemiştir. O dönemlerde çeşitli yarışmalar düzenlenmiş, büyük ödüller vermişlerdir. Bu şekilde sanatı özendirerek ilerlemesini sağlamışlardır." dedi.

Bu konudaki eğitim ve yarışmaların devam ettiğini anlatan Koyuncu, şunları kaydetti:

"İslam sanatını gelecek kuşaklara aktarabilmemiz için gayret göstermemiz lazım. Bu yüzden eğitimlerin ve yarışmaların devam etmesi gerekiyor. Ben de hocalarımdan izin alarak öğrenci yetiştirmeye başladım. Zaman zaman sanatımızı anlatalım ve öğretelim diye öğrencilerin peşinden gidiyoruz. Çok güzel öğrenciler de yetiştirdik.

1000'in üzerinde öğrenciye eğitim verdim. Her eğitim verdiğimiz kişi hattat olmuyor. Bizim için önemli olan İslam sanatını çocuklarımıza ve gençlerimize aktarabilmek. Derneğimizde, camide ve okullarda sanatı tanıtmak amacıyla konferans ve etkinlikler yapıyoruz. Birçok insanın içinde öyle cevher var ki sanatla tanışmadığı için bilmiyor. Biz anlatınca hemen kursumuza müracaat ediyorlar."

"Hat yapmak en büyük hayalimdi"

Kızıyla hat dersi alan Canan Kardaş da yaklaşık bir yıldır kursa katıldığını ifade ederek, "Hat yapmak en büyük hayalimdi. Evde hat yazarken kızımın ilgisini çekti ve kursa gelmek istedi. Kızımla beraber devam ediyorum. Ben hüsn-i hat yazıyorum, kızımda kaligrafi. Hat sanatını gelecek nesillere aktarmak çok önemli. İnşallah ilerde ben de iyi yerlere gelirim ve eğitimler veririm." diye konuştu.

Kursiyer Rabia Dumanlıdağ ise çocukluk yıllarında hat sanatına ilgi duyduğunu belirterek, "Kaligrafi kursuyla başladım ve ileri düzey için Ahmet Hüsrev Koyuncu hocamdan aldığım eğitimle devam ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de öldü

2024-11-17 19:27 - Gündem

'Yüreğimde Filistin' konulu anma pulunun tanıtımı gerçekleştirildi

2024-11-14 15:22 - Kültür Sanat

900 gram dünyaya gelen bebeğini 44 gün sonra bağrına bastı

2024-11-17 11:38 - Çevre-Hayat

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

2024-11-14 15:53 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 11:56 - Gündem

İstanbul'da haklarında yakalama emri ve hapis cezası bulunan 1923 kişi gözaltına alındı

2024-11-17 16:23 - Asayiş

Eskişehir'de "F-4E Phantom" uçaklarından yer hedeflerine taarruz eğitimi uçuşu

2024-11-17 12:27 - Gündem

Tayfur Havutçu yoğun bakıma kaldırıldı

2024-11-16 16:48 - Spor

TOKİ, Antakya Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 afet konutunu tamamladı

2024-11-16 11:48 - Gündem

İlgili Haberler

Türk kadınla evlilik kararı alan Finlandiyalı Österman Müslüman oldu

12:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Ramazan ayının gözdesi hurma tezgahlardaki yerini aldı

11:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Kilisli kadın, merak saldığı gassallığı 9 yıldır sürdürüyor

13:18 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Gazze’deki soykırım sebebiyle ABD yönetimine dava açtı

12:37 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Ramazan öncesinde SYDV'lere 1,4 milyar lira kaynak aktarıldı

10:23 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Günün Manşetleri

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın Fransa yapılanmasında faaliyet gösteren zanlı tutuklandı

19:23 - Gündem

MASAK, bir döner zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında tarafların izini adım adım sürdü

19:17 - Gündem