'Hastanın iyileşip koridordan yürüyerek çıktığını görmek gerçekten büyük mutluluk'

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi sonrası iyileşen ağır hastaların en büyük motivasyon kaynakları olduğunu söyledi.

Sağlık - 4 yıl önce

Çorum

Kovid-19 salgınıyla mücadelede en ön safta yer alan doktorlar, salgına karşı adeta savaş veriyor. Bu savaşın içinde yer alan doktorlardan Prof. Dr. Çelikbaş, yaşadıkları zorlu süreci AA muhabirine anlattı.

Salgınla mücadelenin maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyularak başladığını belirten Çelikbaş, "Bütün eğitimlere, uyarılara rağmen insanlar maskeyi süs gibi kullandı. Maskeler hep çene altında takıldı, ağız kapansa burun dışarıda bırakıldı.

Maskeyle sürekli yaşamak zor bir şey ama biz sağlık çalışanları dokuz aydır maskeyi suratımızdan hiç çıkarmadan yaşıyoruz. Son dönemde artık olay iyice alevlendiği için herkes daha ciddi şekilde maske takıyor." diye konuştu.

"İnsanların uyguladığı ufacık bir tedbir iş yükümüzü oldukça azaltacaktır"

İnsanların salgınla ilgili Sağlık Bakanlığının belirlediği kurallara uymasıyla sağlık çalışanlarının yükünün azalacağına inandığını dile getiren Çelikbaş, şöyle devam etti:

"Sağlık çalışanı arkadaşlarımız bu süreçte çok zorlandı. Enfekte oldular ama diğer insanlar gibi evde yatıp dinlenme süreleri çok uzun olamadı. Testi negatife döner dönmez tekrar göreve döndüler.

Bu süreçte, Kovid-19'u geçirdikten sonra halsizlik, eklem ağrısı, kas ağrısı gibi rahatsızlıklar uzun süre devam ediyor. Buna rağmen sağlık çalışanları görevlerinin başında, işlerine geri döndü. 36 saate kadar nöbet tuttular.

Hastaları iyi etmek adına kendileri hasta oluyor hatta ikinci kez enfekte olan sağlık çalışanları var. İnsanların uyguladığı ufacık bir tedbir, maskeleri takmaları, belli bir mesafeyi korumaları bile iş yükümüzü oldukça azaltacaktır."

Prof. Dr. Çelikbaş, virüs nedeniyle bazı sağlık çalışanlarının hayatını kaybetmesinin sağlık çalışanlarını korkuttuğunu belirterek, buna rağmen taviz vermeden insan hayatını korumak için canla başla çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

"Hastanın düzeldiğini görmek bizim için çok ciddi motivasyon oluyor"

Ağır hastaların iyileşme sürecine şahit olmanın en büyük motivasyon kaynaklarından olduğuna işaret eden Çelikbaş, "Hastanın düzeldiğini, oksijen ihtiyacı olmadan tuvalete gidebildiğini, yemek yiyebildiğini görmek bizim için çok ciddi motivasyon oluyor.

Ben her geceyi kafamda bir hastayla geçiriyorum. 'Bir an önce sabah olsa da hastaneye gitsem' ruh halini taşıyorum. Bu süreç kolay geçmiyor.

Hastanın iyileşip koridordan yürüyerek çıktığını görmek gerçekten büyük mutluluk. Bütün yorgunluğumuza değiyor." şeklinde konuştu.

Bazı insanların "Böyle bir hastalık yok, abartıyorsunuz." şeklindeki söylemlerinin sağlık çalışanlarını üzdüğünü, salgına karşı verilen mücadeleyi zayıflattığını kaydeden Çelikbaş ancak son dönemlerde vaka ve ölüm sayılarının artmasıyla insanların hastalığın varlığını ve ciddiyetini daha iyi idrak edebildiğini dile getirdi.

Genç hastalar da olduğunu belirten Çelikbaş, 20-30 yaş grubunda çok ağır seyreden, entübe olan, solunum cihazına bağlanan, yoğun bakım cihazında takip edilen ve hatta hayatını kaybeden hastaların olduğuna dikkati çekti.

"Hem tedbirler hem bağışıklama yoluyla güzel günler göreceğiz"

İnsanların salgınla mücadeleye uymayacak şekilde yaptıkları davranışların tehlikeyi büyüttüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çelikbaş, şunları kaydetti:

"Herkesi uyarmak istiyorum. Kaçamak yapmak her zaman hoş gelir, 'Görünmedim, komşuya gidiverdim, iki dakika oturdum, kahve içtim.' Bunları yaptığınızda komşuyu risk altına attığımızı unutmamak gerekiyor.

Bir süre sabretmek lazım. İnanıyorum ki biz bu kurallara uyarsak, tedbirleri sıkı uygularsak bu günleri görmemiz daha yakın olacak. Özellikle Bakan'ın müjdelediği gibi aşıya da ulaşabilirsek hem tedbirler hem bağışıklama yoluyla güzel günler göreceğiz inşallah."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Altın Marka Ödülleri'nde “Yılın İçecek Markası“ Kızılay Maden Suyu'nun oldu

2020-12-09 13:24 - Genel

Cumhurbaşkanı Habirov: "Başkurtistan ekonomisi zamanın zorluklarına cevap vermeye hazır"

2020-12-09 09:02 - Özel Haber

Beşiktaşlı futbolcu Ghezzal: Tırmanışa geçtik ve galibiyetlerimize devam etmek istiyoruz

2020-12-08 15:31 - Spor

Foça açıklarında savaş gemisi batığı bulundu

2020-12-06 16:16 - Gündem

Evin altı kaçak kömür ocağına çevrilmiş

2020-12-04 23:56 - Gündem

Meltem-3 Projesi'nde ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı hizmete girdi

2020-12-11 17:56 - Gündem

2020-2021 eğitim-öğretim yılı yükseköğrenim burs, kredi başvuru sonuçları açıklandı

2020-12-07 13:27 - Eğitim

Haftanın öne çıkan çevrim içi etkinlikleri (07 Aralık-13 Aralık 2020)

2020-12-07 14:11 - Kültür Sanat

Rönesans Holding, farklı doğa ortamlarında çalıştığını fotoğraflarla anlattı

2020-12-07 08:35 - Özel Haber

Sosyal hayatı sekteye uğratan pandemi davranışsal bağımlılık riskini artırıyor

2020-12-11 16:26 - Sağlık

İlgili Haberler

Ordu'da akademisyenlerin geliştirdiği aparat, kalça protezlerinde çıkık riskini azaltacak

14:44 - Sağlık

Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

14:42 - Sağlık

Düzenli fiziksel aktivite ve Akdeniz tipi beslenme Alzheimer hastalığını önlüyor

14:18 - Sağlık

Dünyada 55 milyondan fazla kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor

12:33 - Sağlık

ABD'de kanserden ölümler 30 yılda yüzde 33 düştü

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Balık tezgahlarında palamut, hamsi ve çinekop bolluğu yaşanıyor

14:17 - Gündem

Bölücü terör örgütünün barınma alanlarından kaçan terörist teslim oldu

14:17 - Asayiş

Mersin'de Uluslararası Eğitimde ve Kültürde Akademik Çalışmalar Sempozyumu sürüyor

14:12 - Gündem

BM Sözcüsü, "odağımız Lübnan cephesine kaydı" diyen İsrailli bakana tepki gösterdi

14:07 - Dünya

Kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadele için mantar sporları üretiliyor

14:03 - Gündem