Hasta doktor etkileşiminde yeni adres sosyal medya platformları

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan değişimlerle teknolojinin daha etkin kullanılmaya başlanması sonucu hastaların ve doktorların etkileşimini arttıran bilgi paylaşım platformları ön plana çıkmaya başladı. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 15 Temmuz 2015

Genel - 9 yıl önce

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan değişimlerle teknolojinin daha etkin kullanılmaya başlanması sonucu hastaların ve doktorların etkileşimini arttıran bilgi paylaşım platformları ön plana çıkmaya başladı. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 15 Temmuz 2015 10:02

Türkiye’de son 10 yılda sağlık alanında yaşanan değişimlerle birlikte insanların teknolojiyi daha etkin kullanmaya başladığını dile getiren Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Nafiz Aydın, ‘’Bu noktada değişik bilgi paylaşım platformları ön plana çıktı. Hastaların doktorlarla olan etkileşimi bu platformlarla daha etkin olmaya başladı’’ diye konuştu. İnternetteki uygulamalarla değişik platformlarda, birçok hastanın doktorlarla etkileşim içine girdiğini belirten Aydın, bu noktada bilginin güvenli ve tatmin edici olması, kaynağın verimli olması ve mahremiyet gibi etik unsurların gündeme geldiğine dikkat çekti. ‘’Her ne kadar bu platformlarda sadece doktorların bilgilerine yer verildiği, hastaların kimlik bilgilerinin saklı tutulduğu bilinse de bu alan araştırmaya açıktır’’ diyen Aydın, teknolojinin bu etkileşimde taraflara sunduklarının hem hastalar hem de doktorlar açısından önemini, nasıl bir değişim oluşturduğunu ve sağlık alanındaki artıları ile eksilerini incelemeye başladıklarını söyledi. Türkiye’de bu ve benzeri konuların masaya yatıldığı bir çalıştay düzenlediklerinden söz eden Aydın, Kadir Has Üniversitesi olarak bu konuda 3 yıl önce çalışmaya başladıklarını ve bugün geldikleri noktada önemli sonuçlara vardıklarını ifade etti.

’HASTALAR DENEYİMLERİNİ PAYLAŞMA KONUSUNDA RAHAT’Hastalar ve doktorlar arasında bilgi paylaşımının sağlandığı platformlara etkileşimli, çevrimiçi platform adını verdiklerini belirten Doç. Dr. Mehmet Nafiz Aydın, bu ortamlarda hastaların deneyimlerini paylaşma konusunda oldukça rahat olduklarından söz etti. Hastaların, paylaşımlarının ardından hızlı bir şekilde geri dönüş aldıklarına da vurgu yapan Aydın, bunların sonucunda oluşan yapıya karmaşık sistem adını verdiklerini söyledi. Sistemi anlamaya başladıklarında önemli bulgulara ulaştıklarına dikkat çeken Aydın, ‘’Bu sistemde bazı doktorların ve hastaların ön plana çıkmaya başladığını gördük. Bazı soruların çok önem kazandığını ve hızlı bir şekilde yayıldığını da gözlemledik’’ dedi. Kişilerin, hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmaya yakın çevrelerinden başladıklarını dile getiren Aydın, bu noktada teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanıldığını ifade etti. ‘’Birbirini tanımayan insanlar bu ortamlarda dertlerini paylaşabiliyor’’ diyen Aydın, doktorların da bu aşamada paylaşıma dahil olup uzmanlık bilgileri ile kişilere katkıda bulunduğunun altını çizdi.

DOKTORLAR BİLGİ PAYLAŞIMI KONUSUNDA MESAFELİBu platformlara dahil olan doktor sayısının artacağını ancak doktorların kendi aralarındaki paylaşımlarının ne kadar etkin olacağının şüpheli olduğunu söyleyen Aydın, doktorların bu ortamlarda bilgi paylaşımı konusunda birbirleri ile mesafeli bir duruşları olduğunu ifade etti.

KADINLAR PAYLAŞIM KONUSUNDA DAHA ETKİN ROL OYNUYORElde ettikleri bulgular sonucunda cinsiyet faktörünün bilgi paylaşımında etkili olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Nafiz Aydın, ‘’Bilgi paylaşımı konusunda kadınların gerçekten etkin ve tetikleyici bir rol olduğunu gördük’’ diyerek sözlerini noktaladı. 

dikGAZETE.
Haftanın Öne Çıkanları

Glikozlu tatlı nasıl anlaşılır!

2015-07-15 16:04 - Genel

Adriana Lima, önce bozkurt işareti yaptı sonra uludu

2015-07-18 19:50 - Siyaset

Baklava nasıl yapılır! İşte, ev yapımı baklava tarifi

2015-07-15 16:03 - Genel

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bir kışlada askerler ayaklandı

2015-07-15 18:56 - Gündem

Hüzn-ü keder def ola... Bayram O Bayram Ola...

2015-07-17 12:40 - Günün Sesi

Erdoğan’dan rektör ataması

2015-07-18 16:03 - Siyaset

Pilottan, kuleye: Pistin üzerinde kuşlar oturmuş

2015-07-14 19:34 - Ekonomi

MHP’den AK Parti’ye ziyaret

2015-07-18 15:08 - Genel

Baba Bush boynunu kırdı

2015-07-16 16:11 - Genel

Samsunspor, Ümit Özat ile prensipte anlaştı

2015-07-18 23:35 - Siyaset

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 3 sivil savunma

00:18 - Dünya

IMF: Fed politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutmalı

00:13 - Ekonomi

Almanya'da kiliseler üye kaybetmeye devam ediyor

00:07 - Dünya

Trabzonspor'un transfer görüşmelerini sürdürdüğü Cihan Çanak, Trabzon'a geldi

00:03 - Spor

ABD'de Kongre üyesi Mast: En iyi diplomasi Filistinli teröristleri öldürmektir

23:57 - Dünya