?>

"Hassas ülkeler" listesine alınan Güney Kore, ABD ile temaslarını sürdürecek

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok, "hassas ülke" olarak belirlenmelerinin yol açabileceği olumsuzlukları önlemek amacıyla ABD ile temasa geçilmesi çağrısında bulundu.

Dünya - 9 saat önce

Ankara

Yonhap'ın haberine göre Choi, ABD Enerji Bakanlığının (DOE) Güney Kore'yi durumu "hassas ülkeler" listesinin en düşük kategorisine almasına ilişkin açıklama yaptı.

Choi, ABD'nin Güney Kore'yi "hassas ülke" olarak belirlemesinin, iki ülkenin enerji işbirliği üzerindeki olumsuz etkisini önlemek için ABD ile temasa geçilmesi talimatını verdi.

Güney Kore ile ABD arasındaki bilim, teknoloji ve enerji işbirliğinin, bu durumdan etkilenmemesini sağlamak amacıyla ilgili hükümet kurumlarının durumu Washington'a "aktif şekilde açıklamasını" talep eden Choi, özellikle Sanayi Bakanı Ahn Duk-geun'dan da Amerikalı mevkidaşıyla görüşmesini istedi.

ABD Enerji Bakanlığı, 15 Mart'ta, Güney Kore'deki başarısız sıkıyönetim girişimi sonrası bu ülkeyi "durumu hassas ülkeler listesinin en düşük kategorisine" aldığını bildirmişti.

DOE tarafından yapılan açıklamada, Güney Kore'yi "durumu hassas ülkeler listesinin en düşük kategorisine" alma kararının eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından verildiği belirtilmişti.

"Durumu hassas ülkeler listesi"

DOE'nin tanımına göre ülkeler, ulusal güvenlik, bölgesel istikrarsızlık, ulusal ekonomik güvenliğe tehdit, teröre destek veya nükleer konular gerekçesiyle "durumu hassas ülkeler listesine" alınabiliyor.

Ülkelerinin bu listeye alınması durumunda Güney Koreli araştırmacıların, DOE ile bağlantılı projelerde çalışmasının güçleşeceği yorumu yapılıyor.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, 11 Mart'ta, ABD'nin ülkeyi "durumu hassas ülkeler listesine" almayı göz önünde bulundurduğunu gayriresmi kaynaklardan öğrenildiğini belirtmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kâr beklentisini düşürdü

2025-03-11 03:17 - Çevre & Seyahat

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

2025-03-11 00:12 - Dünya

İsrail Başsavcısı, Netanyahu'nun Şabak Direktörü'nü keyfi olarak görevden alamayacağını söyledi

2025-03-17 00:47 - Dünya

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi 1,5 ayda 48 bin hastayı ağırladı

2025-03-14 16:48 - Sağlık

Fenerbahçe zirve yarışında Samsunspor'a takıldı

2025-03-17 00:43 - Spor

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri çocukları eğlendirerek geliştiriyor

2025-03-11 17:42 - Magazin

Mersin'deki Anıtlı Barajı'nın yapım sözleşmesi imzalandı

2025-03-16 11:08 - Gündem

Kamuda Yapay Zeka Dönüşümü Projesi eğitiminin ilk dönemi tamamlandı

2025-03-14 16:37 - Teknoloji

Amerika'nın Sesi 83 yıl sonra sustu

2025-03-17 12:27 - Dünya

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Salihoğlu, denizlerdeki sıcaklığı değerlendirdi

2025-03-16 13:53 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail ablukası nedeniyle Gazze'deki ikinci büyük su arıtma tesisi de durma noktasına geldi

20:42 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ın gerçeklerini görmeden hiçbir yere varılmaz

20:38 - Dünya

Trump, Husilerin her saldırısını İran'ın dikte ettirdiğini belirtti

19:52 - Dünya

ABD'li şirket Firefly'ın uzay aracı "Blue Ghost" Ay'da sessizliğe gömüldü

19:48 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan Suriye-Lübnan sınırında atışlara karşılık verme talimatı

19:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kurum, Yarısı Bizden kampanyasıyla kentsel dönüşüm çağrısında bulundu

20:47 - Gündem

İsrail ablukası nedeniyle Gazze'deki ikinci büyük su arıtma tesisi de durma noktasına geldi

20:42 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs'ın gerçeklerini görmeden hiçbir yere varılmaz

20:38 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD Hazine Bakanı Bessent ile telefonda görüştü

20:32 - Ekonomi

UEFA'dan gözlemci Dilan Deniz Gökçek'e görev

20:03 - Spor