?>

Harçlıklarını 'alıç'tan çıkarıyorlar

Diyarbakır'ın Karacadağ yöresinde köylüler, harçlıklarını çıkarmak için dikenli dallar arasında alıç topluyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

DİYARBAKIR - Bestami Bodruk

Diyarbakır'ın Karacadağ yöresinde köylüler, dikenli dallar arasında topladıkları alıçları satarak harçlıklarını çıkarıyor.

Diyarbakır ve Şanlıurfa sınırlarında yer alan taşlık arazilere sahip Karacadağ'da doğal ortamda yetişen alıç ağaçları, sonbaharda yöre halkına ayrı bir lezzet sunuyor.

Dikenli ve çalı tipi ağaçlarda eylül ayından sonra yetişen sarı ve turuncu renkteki alıç, kırsalda yaşayanlar için gelir de sağlıyor.

Karacadağ yöresinde yaşayan köylüler, alıç toplamak için sabahın erken saatlerinde yola çıkıyor ve 15 kilometrelik güzergahta yorulana dek dikenli dallar arasında alıç topluyor.

Topladıkları alıçların bir kısmını evlerinde tüketen köylüler, bir bölümünü de kilogramını 3 ya da 4 liradan satıyor.

İnanözü köyünde yaşayan ve alıç toplamaya çıkan Abdurrahman Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkbaharda kenger topladıkları arazide sonbaharda da Kürtçe adı "givij" Türkçe adı ise "alıç" olan dağ meyvesini topladıklarını söyledi.

Lezzetinin yanı sıra alıçın kalp ve mide başta olmak üzere bütün organlar için şifalı olduğuna inanıldığını dile getiren Uğurlu, "Dikenli bir ağaç ve toplaması zor oluyor. Ellerimize dikenleri hep batıyor. Ama lezzetli. İnsanlar lezzeti için gelip burada topluyor." dedi.

Köyün gençlerinden 17 yaşındaki Ramazan Öreğir de arkadaşları ile alıç toplamaya çıktıklarını anlatarak, "İlkbaharda kenger topluyoruz. Yaz aylarında da mevsimlik işlere gidiyoruz. Sonbaharda da alıç topluyoruz. Boş durmamak ve harçlığımızı çıkarmak için uğraşıyoruz." diye konuştu.

Kadir Öreğir de ailelerinin geçimine destek olmak için alıç toplamaya çıktıklarını ve günde kişi başı 3-5 kilogram toplayabildiklerini dile getirerek, bunları da kilogramını 3 ya da 4 liradan sattıklarını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Düzce'de askeri araç devrildi: 4 yaralı

2018-10-15 05:32 - Gündem

Geliştirdiği makineyle bölge halkına destek oluyor

2018-10-10 19:02 - Çevre-Hayat

FETÖ'nün 'adliye yapılanması' ana davasında mütalaa

2018-10-11 20:52 - Gündem

Polislere 'daha az gülümseyin' talimatı

2018-10-10 13:32 - Genel

Ahşap ustasından Afrinli çocuklara topaç

2018-10-16 16:02 - Çevre-Hayat

"Beşiktaş kazanmayı hak etti"

2018-10-14 03:02 - Spor

Servis minibüsüyle motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

2018-10-11 22:02 - Asayiş

1 yılda 400 kişi yandı

2018-10-09 18:32 - Asayiş

Muş'ta 10 bin öğrenci kaldırımda kitap okudu

2018-10-15 18:32 - Çevre-Hayat

'Siber saldırılar değişken ve profesyonel hale geliyor'

2018-10-11 19:42 - Dünya

İlgili Haberler

Diyanet Akademisinin görme engelli öğretim görevlisi, din adamları yetiştirecek

17:28 - Çevre-Hayat

Sigarayı bırakan tıbbi mümessil yaşadığı değişimi anlattı

17:23 - Çevre-Hayat

Avrupalılar ortalama 81,4 yıl yaşıyor

17:02 - Çevre-Hayat

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri devam ediyor

16:57 - Çevre-Hayat

Katar'daki Türk akademisyen ve lisansüstü öğrenciler iftarda buluştu

16:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sigaraların ÖTV oranı ile maktu vergi tutarı yeniden belirlendi

09:23 - Ekonomi

ABD Senatosu hükümetin kapanmasını önleyecek bütçe tasarısını onayladı

09:13 - Dünya

Zikirden meditasyona, akışkan din… -Hande Ustamahmut yazdı-

08:18 - En Son Yazılar

Siyasette kişiliksizlik!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:25 - En Son Yazılar

Türkiye, Avrupa Güvenlik Mimarisi için devrede -Mehmet Yıldırım yazdı-

05:56 - En Son Yazılar