?>

Hamilelikte diyet ürünlere dikkat

VM Medical Park Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gerçek Aydın, diyet ürünlerin içerisinde bulunan tatlandırıcıların anne karnındaki bebeğe istenmeyen yan etkiler oluşturabileceğini söyledi.

Sağlık - 8 yıl önce

Gebeliğin bir kadının yaşamı süresince yaşayacağı en özel dönemlerden biri olduğunu belirten uzmanlar, bu sebeple gebeliğin olabildiğince sağlıklı, huzurlu ve keyifli geçirilmesi gerektiğini söyledi. Normal vücut kitle endeksinde olan bir gebenin yaklaşık 10-11 kilo aldığına dikkat çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gerçek Aydın, Bunun yaklaşık 4-5 kilosunun gebeliğin ilk yarısında, 6-7 kilosunun ise ikinci yarısında alındığını ifade etti. Toplumda gebe kadınların daha fazla yemek yemeye teşvik edildiğini belirten Uzm. Dr. Aydın, "'Sen artık iki canlısın daha fazla yemelisin' gibi söylemler doğru değildir. Bir kadın gebe değilken doğru ve yeterli besleniyorsa, gebelik süresince de bunu aynen devam ettirmesi yeterlidir. Aynı miktarda yiyecek daha fazla sindirim sisteminde kaldığı için daha fazla emilim olur ve bebek için gereken miktar alınmış olur. Bu sebeple daha fazla yiyecek tüketmeye gerek yoktur. Öte yandan mide boşalma zamanı uzadığı için, yatkınlığı olan hastalarda ya da yanlış şekilde fazla yiyecek tüketen hastalarda hazımsızlık, reflü, kabızlık ya da kilo almaya meyil gibi sonuçlar ortaya çıkabilir" ifadelerini kaydetti.

Kahvaltı önemli En önemli öğünün kahvaltı olduğunu da belirten Aydın, "Özellikle çalışan gebelerde uyandıktan sonra 30 dakika içinde uygun bir kahvaltı yapması gerekir. Akşam yemekleri olabildiğince hafif ve hazmı kolay yiyeceklerden oluşmalıdır. Ana öğünlerden önce ve bazı hastalarda akşam yatmadan önce uygun öğün araları planlanmalıdır. Bu şekilde gebeliğin doğası gereği olan yemek sonrası kan şekerinin hızla yükselmesi ve açlıkta çok fazla düşmesi engellenebilir. Amaç hem annenin hem de bebeğin sağlıklı ve uygun bir besin akışının sağlanmasıdır. Gebelikte genel olarak annenin metabolizması bebeğe öncelik verecek şekilde değişiklikler gösterir. Bu durum kabul edilir düzeyin ötesine geçerse annenin ve dolaylı olarak bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir. Halk arasında gebelik şekeri olarak bilinen Gestasyonal Diabetes Mellitus (GDM) bu durumun ortaya çıkmasıdır. Bu duruma yatkınlığı olan hastaların belirlenmesi için gebelikte glikoz taraması yapılır. Maalesef birçok yanlış ve eksik bilgilendirme sebebiyle bu testlere karşı bir ön yargı oluşmuştur. Ancak bilinmelidir ki Türkiye’de uygulan testlerde kullanılan şeker dekstroz monohidrat olup saf glikozdur. Katkı maddesi yoktur. Sağlık Bakanlığı ve Türk Perinatoloji Derneği başta olmak üzere birçok kurum tarafından önerilmektedir" dedi.

"Gebelik süresince diyet ürünleri menümüzde olmamalıdır" Her hastaya gebelik başlar başlamaz bir liste verip diyete başlamanın hasta konforunu ve uyumunu bozabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Aydın, "Ayrıca buna gerek de yoktur. Bunun yerine gebelikte beslenmenin önemini anlatmak yeterli olacaktır. Bir gebe normalden az yerse vücut bebeği koruma güdüsüyle depolanma artacaktır. Bilgi almak ya da herhangi bir şeyi tüketip tüketmemekle ilgili mutlaka doktora başvurulmalı, sosyal medya ya da kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemelidir. Önemli olan bir gebenin strese girmeden, hayatının doğal akışında bir süreç geçirmesine yardımcı olmaktır" açıklamasında bulundu.

Gebelerin bilmediği bitki çaylarını veya kulaktan dolma tavsiyelere uymaması gerektiğinin önemine değinen Uzm. Dr. Aydın, "Çayların içerisinde birçok kafein veya alerjik yapabilecek tehlikeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra düşük tehlikesi yapabilecek maddeler de içermektedir. Ayrıca, gebelerin uzak durmasını istediğimiz bazı şeyler var. Asitli içecekler içilecekse, diyet ürünlerden uzak durması gerekiyor. Gebelik süresince diyet ürünleri menümüzde olmamalıdır. Ön adı diyet olan şeyler farklı bir tatlandırıcı kullanıldıkları ve bu bebekte istenmeyen yan etkiler oluşturabileceği için önerilmeyen ürünlerdir. Ayrıca gebelerin kızartmadan ziyade haşlama ürünler tüketmesi gerekmektedir" dedi.

Abdullah Çibir

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hakkari'de komutanlar karne dağıttı

2017-01-20 17:07 - Gündem

Netflix rekor kırdı

2017-01-19 11:42 - Medya

TOKİ'den arsa müzayedesi

2017-01-14 16:17 - Gündem

Zihinsel engelli kayıp kadın her yerde aranıyor

2017-01-18 19:17 - Asayiş

Meteor taşından 30 bin dolarlık tesbih yaptı

2017-01-18 18:57 - Gündem

Migren ağrısı birkaç gün sürebilir

2017-01-15 13:47 - Sağlık

İsrail'den MOSSAD ajanlarını koruma önlemi

2017-01-16 19:22 - Dünya

Ünlülerden Trump karşıtı gösteri

2017-01-20 18:07 - Dünya

Çocuklarımıza Osmanlı'dan kalan miras: Zıbın

2017-01-14 15:02 - Kültür Sanat

Çocuklarının gözü önünde başına tornavida sapladılar

2017-01-18 11:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Böbrek nakliyle görevine dönen doktor "organ bağışı elçisi" oldu

13:48 - Sağlık

Felç ve ölüme neden olabilen kalp ritim bozukluğu dondurma yöntemiyle düzeltiliyor

13:38 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama

19:37 - Sağlık

Orak hücre anemi hastası küçük Semanur kardeşinin iliğiyle hayata tutundu

14:32 - Sağlık

Kontrolsüz "kan sulandırıcı" kullanımı, kanamaya bağlı ölüm riski artırabiliyor

11:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump ile Harris, seçim kampanyalarının son gününü salıncak eyaletlerde geçirdi

04:57 - Dünya

Filistin, Uluslararası Çalışma Örgütünde "gözlemci devlet" statüsü aldı

02:27 - Dünya

Şişli'de mezarlıkta öldürülmüş halde bulunan kız çocuğunun son görüntüleri ortaya çıktı

00:02 - Gündem

Gürcistan'da parlamento seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalefetten yeni seçim çağrısı

23:19 - Dünya

BM Sözcüsü: ABD'deki başkanlık seçimi küresel etkileri olan önemli bir seçim

23:07 - Dünya