?>

Hamilelik döneminde beslenmeye dikkat

Diyetisyen Yasemin Batmaca, hamilelik döneminde beslenmeye dikkat çekti.

Sağlık - 9 yıl önce

İrene Diet & Wellness Uzman Diyetisyenlerinden Yasemin Batmaca, anne ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için, tüm besin gruplarından her öğünde yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Gelişen bir bebeğin vücut hücrelerinin çoğu proteinlerden yapıldığı için, tüm besin grupları gibi proteinlere dikkat edilmelidir. (Yumurta, et, hindi, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, kuru baklagiller ve ceviz/fındık/badem gibi kuruyemişlerde bulunur.) Bebeğin ve annenin sağlığı, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için gerekli olan folik asit, kuru fasülye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday zengin kaynaklarıdır. 

B12 vitamini: Bilişsel fonksiyonlarda görev alan B12 vitamini için süt, peynir, balık zengin kaynaklardır. A Vitamini: Havuç, kayısı, yumurta ve ıspanak zengin kaynaklarıdır. D ve C Vitaminleri çok önemlidir. Demir: Kan yapımında görev alan demirden zengin kaynaklar, yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru baklagillerdir. Kalsiyum: Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum, süt ve ürünlerinde zengindir. Çinko: Bebekte büyüme yetersizlikleri, ölü doğumlar ve doğumsal anomaliler görülebilir. Peynir, badem, ceviz, buğday ve bulgurda zengin olarak bulunur.

İyot: Yetersizlikleri düşük ve ölü doğumlara neden olabilen iyot, balık ve deniz ürünlerinde, tavukta, beyaz peynirde, kuru baklagiller, yumurta ve sütte zengin olarak bulunur. Bahsettiğimiz mineraller de mutlaka yeterli miktarlarda alınmalıdır. Tüm bu vitamin ve minerallerde eksiklik söz konusu ise doktorunuz gözetiminde dışarıdan ek olarak verilmelidir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli alımı, bebek gelişimi için çok önemlidir. 

(Özellikle, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, zeytinyağı, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler) beslenmede mutlaka yer almalıdır. Her gün tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Kafein aşırı tüketilmemeli, kafein içeren çay, kahve yerine süt, ayran, şekersiz komposto, taze meyve suyu gibi besinler tüketilmelidir. Ayrıca yeşil çay da tüketilmek isteniyorsa kafeinsiz olarak tercih edilmelidir. 

Hamilelikte sıklıkla yaşanılan, kabızlık problemini önlemek için posa içeren besin tüketimine, yeterli su içmeye ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir. Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hamilelikte oluşabilecek olan ödemi azaltmak için mutlaka yeterli su tüketilmelidir. Herhangi bir ilaç, vitamin veya mineral kullanılmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır. Kilo alımı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir çünkü eksik veya fazla kilo alımının sakıncalı olabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu. 

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Otobüs ile tanker çarpıştı: 15 yaralı

2016-02-24 21:30 - Asayiş

Şehidi 7 bin kişi son yolculuğuna uğurladı

2016-02-26 16:31 - Asayiş

Xiaomi Mi 5 tanıtıldı! İşte fiyatı ve özellikleri

2016-02-24 23:27 - Teknoloji

Gelin nikah masasında gülme krizine girerse

2016-03-01 12:38 - Genel

"Dolmabahçe bir mutabakat değildir"

2016-02-29 10:46 - Politika

Otobüsün çarptığı ambulans takla attı: 5 yaralı

2016-02-26 20:03 - Asayiş

Suriyeli Dumo: Gözlerimi babama verin!

2016-02-25 14:04 - Gündem

Patlayan silo alev topuna döndü

2016-02-27 14:45 - Asayiş

Vural: Meclis’te böyle bir yapının yeri olamaz!

2016-02-27 00:33 - Siyaset

Bursaspor'da izin günü

2016-02-28 12:33 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70'in üzerinde

12:38 - Sağlık

Epilepsi hastası depremzede minik Asiye, "beslenme tüpü"yle artık gıdasını güvenle alıyor

12:12 - Sağlık

Kanser tedavisi gören çocuklar umutla iyileşecekleri günü bekliyor

12:03 - Sağlık

Çocukluk çağı kanserlerinde kök hücre nakliyle tedavide başarı oranı artıyor

11:43 - Sağlık

Erkeklerde kanser ve kısırlık riskine karşı sperm dondurma yöntemi

11:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor