?>

Hamas'tan 'İsrail'in Gazze'deki soykırımına küresel tepki' çağrısı

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği soykırım ile izlediği aç bırakma politikasına küresel çapta tepki verilmesi çağrısında bulundu

Dünya - 1 yıl önce

Gazze

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Arap ve Müslüman alemindeki halklar ile dünyadaki özgür insanları gelecek (15 Kasım) cuma, cumartesi ve pazar günleri İsrail'in ve onu destekleyen ülkelerin büyükelçiliklerinin çevresinde tüm kentlerde ve başkentlerde her türlü kitlesel gösteri ve yürüyüşü tırmandırmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Bu protestoların, İsrail'in Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılarını, bölgenin kuzeyinde uyguladığı ablukayı, Filistin halkı aleyhinde devam eden soykırım ve aç bırakma eylemlerini kınama, kabul etmeme, ABD, İngiltere ve Almanya'nın Tel Aviv'e verdiği desteğe tepki gösterme kapsamında gerçekleştirileceği kaydedildi.

Hamas, "Eylemlere, aktif şekilde katılım gösterilmesi; İsrail saldırıları son bulana, soykırım sona erene kadar her türlü baskının yapılması" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, 10 Kasım'daki açıklamasında, İsrail ordusunun bir aydan uzun süredir kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyinde kıtlık yaşanabileceğini belirterek, "Açlık İsrail devleti tarafından silah olarak kullanılıyor." demişti.

⁠İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 210'u çocuk, 11 bin 742’si kadın olmak üzere 43 bin 712 Filistinli öldü, 103 bin 258 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 368’i karadan işgal sürecinde olmak üzere 782 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 167’si çocuk 780 Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Moskova'da İlaç üretimi için Teknoloji Fuarı

2024-11-12 23:32 - Özel Haber

Türk Fiba Grubu, Rusya pazarında OVS markasını geliştirecek

2024-11-07 13:11 - Özel Haber

Pilates yaparken meşhur olan kedi Şiraz yeni yuvasını arıyor

2024-11-09 12:42 - Magazin

Pakistan'da "tehlikeli" seviyedeki hava kirliliği uzaydan görünebilir hale geldi

2024-11-12 15:52 - Dünya

En sıcak yazın ardından Fuji Dağı'na mevsimin ilk karı çok geç düştü

2024-11-13 11:12 - Dünya

e-Arşiv faturasına ilişkin düzenleme yapıldı

2024-11-12 10:53 - Ekonomi

Sapanca Gölü'nde su miktarı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi

2024-11-07 12:57 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 159,6 milyar dolarla rekor kırdı

2024-11-07 15:18 - Ekonomi

AK Parti ile Birleşik Rusya Partisi, ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin protokol imzaladı

2024-11-07 16:28 - Siyaset

Domaniç Dağları'nda rengarenk sonbahar

2024-11-08 14:18 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

AB, Darfur'a insani yardım ulaştırmak için acil hava köprüsü başlattı

14:53 - Dünya

AB Komisyonu: Gazze'ye yardım damla damla değil, sel gibi akmalı

14:22 - Dünya

Rusya: Ukrayna'nın NATO'ya girmemesine yönelik garantiler konusu, müzakerelerin temel taşl

14:03 - Dünya

Putin'in temsilcisi Dmitriyev: Rusya mahkemede kazanacak ve rezervlerini geri alacak

13:47 - Dünya

İspanya Tüketim Bakanlığından Airbnb'ye 64 milyon avro para cezası

12:42 - Dünya

Günün Manşetleri

AB, Darfur'a insani yardım ulaştırmak için acil hava köprüsü başlattı

14:53 - Dünya

FIFA Yılın En İyileri Ödülleri'ni kazananlar yarın belli olacak

14:47 - Spor

Orman Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Ankara'da 320 okulun bahçesine fidan dikti

14:42 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığından "15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü"ne ilişkin kutlama mesajı

14:37 - Gündem

Kırgızistan'dan Türk yatırımcılara işbirliği çağrısı

14:32 - Ekonomi