?>

Hamas'tan BAE'nin Filistin meselesindeki tutumuna ilişkin '180 derecelik' değişi

Hamas, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Tel Aviv'e uygulanan boykot kararını lağvetmesinin, Filistin meselesindeki tutumunda 180 derecelik değişim anlamına geldiğini bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Gazze

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BAE'nin, ülkede 1972'den bu yana uygulanan İsrail'i boykota yönelik kararı iptal etmesini değerlendirdi.

Ebu Zuhri, "İsrail'i boykot yasasının iptali, BAE'nin Filistin meselesindeki tutumunda 180 derecelik bir değişim olduğunun ve Filistin haklarına karşı İsrail'in yanında yer aldığının resmi olarak ilan edilmesidir." ifadesini kullandı.

BAE'nin resmi ajansı WAM'da yer alan haberde, Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın, İsrail'e boykotu öngören 15. yasayı İsrail ile varılan barış anlaşması çerçevesinde lağvettiği duyurulmuştu.

Haberde boykotun kaldırılmasının, İsrail ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, ortak yol haritasının başlatılması kararından sonra geldiği kaydedilmişti.

Haberde boykotu lağvetme kararından sonra BAE'li şirketlerin veya iş insanlarının İsrail ile anlaşma yapmalarının önünün açıldığı ifade edilmişti.

İsrail-BAE normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Donald Trump, 13 Ağustos'ta İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

ABD, İsrail ve BAE adına yapılan ortak açıklamada, İsrailli ve BAE'li yetkililerin gelecek haftalarda bir araya gelerek yatırım, turizm, kültür, doğrudan uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, sağlık, kültür, çevre, karşılıklı elçiliklerin açılması konularında ikili anlaşmalar imzalayacağı kaydedilmişti.

Anlaşmanın duyurulmasının ardından İsrail istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı Yossi Cohen de geçen hafta ilk kez resmi şekilde Abu Dabi'ye giderek, BAE Ulusal Güvenlik Müsteşarı Şeyh Tahnun Bin Zayid Al Nahyan ile bir araya gelmişti.

BAE, 1979'da Mısır'ın, 1994'te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını imzalayan 3. Arap ülkesi oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

HUAWEI MatePad 10.4 modeli tüketiciye sunuluyor

2020-08-26 15:06 - Genel

IMF'den Türk ekonomiste üst düzey görev

2020-08-26 00:36 - Ekonomi

BBC araştırması, Libya'daki askeri akademi katliamından BAE'nin sorumlu olduğunu ortaya koydu

2020-08-28 17:29 - Dünya

Sadağı Kanyonu 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

2020-08-27 14:01 - Çevre-Hayat

Deniz kaplumbağaları 'Patara, Likya ve Belkıs', türlerinin geleceğine de hizmet edecek

2020-08-26 14:26 - Gündem

NASA: Dünya'ya doğru seyreden asteroidin çarpma olasılığı yüzde 1'in altında

2020-08-23 10:41 - Teknoloji

İddialı yapımlar vizyona girmeye başlıyor

2020-08-25 18:11 - Kültür Sanat

Hakkari'de şehit olan asker Mersin'de son yolculuğuna uğurlandı

2020-08-26 17:31 - Gündem

UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna çıkan 43 takım belli oldu

2020-08-28 04:11 - Spor

Körfez ülkelerinin Muhammed Dahlan'ı sahaya sürmek istediği iddia ediliyor

2020-08-25 20:00 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor