?>

Hamas, İsrailli 4 esirin cenazesini yarın teslim edeceğini duyurdu

Hamas, Gazze’deki 4 İsrailli esirin cenazesini yarın teslim edeceğini açıkladı.

Dünya - 4 saat önce

Gazze

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hamas, perşembe günü, işgalcinin serbest bırakmayı ertelediği esir grubunu ve Gazze'den 7 Ekim 2023 sonrası gözaltına alınan kadın ve çocukları tahliye etmesiyle eş zamanlı olarak 4 İsrailli esirin cenazesini teslim edecek." dedi.

Mısırlı ve Katarlı arabulucuların sürece yönelik açık güvenceler verdiğini belirten Kasım, cenazelerin tesliminin İsrail'in taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak yeni bir mekanizma ile gerçekleştirileceğini aktardı ancak söz konusu yeni mekanizmanın detaylarına ilişkin bilgi paylaşmadı.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Tel Aviv'in yarın İsrailli esirlerin cenazelerinin teslimiyle eş zamanlı olarak geçen hafta esir takasının 7. turunda bırakması gereken Filistinli esirleri serbest bırakacağını bildirmişti.

Sürecin "İsrail'in taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak yeni bir mekanizma çerçevesinde yürütüleceğini" belirten Kanu, Mısırlı arabulucuların süreci "garanti altına aldığını" ve Hamas'ın da "anlaşmanın uygulanmasına bağlı olduğunu" vurgulamıştı.

Hamas'ın ateşkes ve esir takası anlaşmasında ikinci aşama için herhangi bir teklif sunmadığını kaydeden Kanu, bu aşamaya geçmeye hazır olduklarını ve tüm süreçleri tamamlamak için ciddi bir şekilde ilerlemek istediklerini ifade etmişti.

İsrail, Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını askıya almıştı

Hamas, esir takasının yedinci turu kapsamında Gazze Şeridi'nde tutulan 6 İsrailli esiri serbest bırakmıştı.

Hamas'ın İsrailli esirleri serbest bırakmasına rağmen İsrail'in, Filistinli esirlerin serbest bırakılmasının Netanyahu'nun gerçekleştireceği "güvenlik istişare toplantısından çıkacak karara bağlı olduğu" kaydedilmişti.

Güvenlik istişare toplantısı sonrasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, "İsrailli esirleri küçük düşüren törenler ve onların propaganda amacıyla kullanılması" iddiasıyla Filistinli esirlerin serbest bırakılmasının askıya alındığı bildirilmişti.

Hamas, İsrail'in serbest bırakılacak esirlerin isimlerini manipüle etmeye çalıştığını ve anlaşmayı açıkça ihlal ettiğini belirterek arabulucuları ve uluslararası toplumu, İsrail'e anlaşmayı uygulaması ve esirleri gecikmeden serbest bırakması için baskı yapmaya çağırmıştı.

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.

Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmış, İsrail ordusu 9 Şubat'ta Netzarim Koridoru'ndan çekilmişti.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.

Esir takasının ilk altı turunda, İsrail hapishanelerindeki 1135 Filistinli esir ile Gazze'deki sağ 19 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kar fırtınası ve tipi "kar körlüğü" riskini artırıyor

2025-02-25 11:27 - Sağlık

Okan Buruk ile Jose Mourinho, PFDK'ye sevk edildi

2025-02-26 00:33 - Spor

Beden ülkesinde gözün darbesi -Sevim Korkmaz yazdı-

2025-02-21 21:12 - En Son Yazılar

Yenilenen Türk zırhlısı ilk kullanıcısıyla buluşmaya hazır

2025-02-25 14:28 - Teknoloji

Trabzonspor'dan Sloven hakem Vincic talebi

2025-02-24 23:47 - Spor

Ordu'da yiyecek arayan vaşak güvenlik kamerasınca görüntülendi

2025-02-25 15:17 - Çevre-Hayat

Obezite ameliyatı olmak için gittiği merkezde yaşama tarzını değiştirerek 30 kilo verdi

2025-02-21 14:27 - Sağlık

Kastamonu'da büyük bölümü buz tutan gölet dronla görüntülendi

2025-02-25 14:23 - Çevre-Hayat

Yunan basınına göre Atina'nın Türkiye'ye Eurofighter ve Meteor satışını engellemesi çok zo

2025-02-26 16:02 - Dünya

AK Parti Gençlik Kolları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a basketbol topu hediye etti

2025-02-26 01:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününü kutladı

20:13 - Dünya

İsrail'in yardım girişini kısıtladığı Gazze'de 2 aylık Sıla bebek soğuktan öldü

19:58 - Dünya

Fransa'da DİTİB'in derneğine kundaklama şüphesi

19:52 - Dünya

Filistinli hasta ve yaralıların tedavi için DSÖ koordinesinde Gazze dışına çıkışı sürüyor

19:37 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın doğusunda bir araca düzenlediği SİHA saldırısında bir kişi hayatını ka

19:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Reyhanlı'daki terör saldırısının faillerinden Temir Dükancı tutuklandı

20:22 - Gündem

Sahipsiz köpeğin saldırısında yaralanan imam, Silivri Belediyesi ile İBB'den tazminat kazandı

20:17 - Gündem

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününü kutladı

20:13 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç: Tüm hedef terörsüz bir Türkiye

20:07 - Gündem

ABD, kuş gribiyle mücadele için 1 milyar dolara kadar yatırım yapacak

20:03 - Ekonomi