?>

Hamas: Gazze'de gıda ve su kesintisinin sürmesi insani felaketi derinleştiriyor

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı su ve gıdayı bir silah olarak kullanmasının "tehlikeli bir tırmanış" olduğunu belirterek bunun insani felaketi derinleştireceği uyarısında bulundu

Dünya - 1 ay önce

Gazze

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde 16 aydan bu yana devam eden elektrik kesintisinin ve son olarak Deyr el-Belah'taki su arıtma tesisini besleyen elektrik hattının kesilmesinin "susuzluk felaketine yol açma tehdidi taşıyan bir savaş suçu" olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Su ve gıdanın sivillere karşı silah olarak kullanılması, Gazze Şeridi'ndeki insani felaketi derinleştirmek için atılan sistematik adımların tehlikeli bir tırmanıştır." ifadelerine yer verildi.

"Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranan terörist (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu'nun hükümetinin, Gazze Şeridi'nde 2 milyondan fazla insana karşı benzeri görülmemiş bir toplu cezalandırma suçu işlemeye devam ettiği" vurgulanan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye açılan sınır kapılarını 11 gün üst üste kapalı tutması, insani yardım, gıda ve tıbbi malzeme girişini engellemesi "ateşkes anlaşmasının ve uluslararası insancıl hukukun açıkça ihlali" olarak nitelendirdi.

Hamas'ın açıklamasında Birleşmiş Milletler, insani yardım kuruluşları ve Arap ülkelerine "İsrail'in acımasız suçlarını durdurmak, Gazze'ye yönelik ablukayı sona erdirmeye ve işgalci liderleri uluslararası adalet önünde hesap vermeye zorlamak için harekete geçme" çağrısında bulunuldu.

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, 9 Mart'ta Gazze Şeridi'ne elektrik tedarikini derhal kesme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Gazze Şeridi'ndeki Elektrik Dağıtım Şirketi Halkla İlişkiler Müdürü Muhammed Sabit dün yaptığı açıklamada, İsrail'in uluslararası kurumların müdahalesi sonucu yaklaşık 500 megavat elektriğe ihtiyacı olan Gazze Şeridi'ne Kasım 2024'ten bu yana yalnızca su arıtma tesisini çalıştırmak için 5 megavat elektrik sağladığını belirtmişti.

Bu son derece sınırlı enerji arzının, İsrail’in geçen pazar günü elektriği kesme kararına kadar devam ettiğini kaydeden Sabit, Gazze'nin ise 7 Ekim 2023'ten bu yana tamamen elektriksiz kaldığını çünkü İsrail'in elektrik santralinin işletilmesi için gereken yakıtın girişini engellendiğini ifade etmişti.

Gazze'de 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, 3 Şubat'ta başlaması gereken ikinci aşama müzakerelerini engellediği belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'ya Yatırım Yapmak: Neden Türk Girişimcilerinin Profesyonel İtalyanca Çevirmenlere İhtiyacı Var

2025-03-09 12:18 - İnsan&Hayat

Katar'daki Türkiye mezunları iftarda buluştu

2025-03-10 10:52 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Suriye'nin sahil bölgesindeki askeri operasyon sona erdi

2025-03-10 14:27 - Dünya

Türkiye'de en yaygın soyadları ve isimler belli oldu

2025-03-11 13:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya'nın büyük havalimanlarında 10 Mart'ta 24 saatlik uyarı grevi yapılacak

2025-03-07 15:32 - Çevre & Seyahat

Gazze'de gıda maddelerinin bulunduğu depolarda yangın çıktı

2025-03-08 22:03 - Dünya

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan iftar paylaşımı

2025-03-06 23:20 - Gündem

Japonya, Trump'ın tarifelerinden muafiyet konusunda ABD ile anlaşmaya varamadı

2025-03-11 12:42 - Ekonomi

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

2025-03-12 02:43 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı, 214 milyon dolarlık dış yardımı içeren 139 hibeyi iptal etti

23:53 - Dünya

İngiltere'de temizlik çalışanlarının grevi ülke geneline yayılabilir

23:37 - Dünya

Husiler: ABD, Yemen'in batısındaki Kamaran Adası'na 15 hava saldırısı düzenledi

22:53 - Dünya

Hamas: Maldivlerin İsrail pasaportlu kişilerin ülkeye girişini yasaklaması cesur bir karar

22:42 - Dünya

Beyaz Saray: (Gümrük tarifeleri) Top artık Çin'in sahasında

22:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Devler Ligi'nde ilk yarı finalistler PSG ve Barcelona

00:17 - Spor

TBMM Başkanvekili Önder, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

23:57 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, 214 milyon dolarlık dış yardımı içeren 139 hibeyi iptal etti

23:53 - Dünya

İngiltere'de temizlik çalışanlarının grevi ülke geneline yayılabilir

23:37 - Dünya

TBMM, zirai don olayının sonuçlarını araştıracak

23:12 - Gündem