Hamam böceği robot için ilham verdi

Bilkent Üniversitesinde, hamam böceklerinin engebeli yüzeylerdeki hızlı ilerleyişinden esinlenilerek, insan hayatını riske atan operasyonlarda personel yerine gözlem yapabilecek insansız bir araç geliştirildi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Teknoloji - 6 yıl önce

ANKARA

Savunma sanayisine yönelik geliştirilen insansız çözümlere bir yenisi eklendi. İnsan hayatını riske atan operasyonlarda personel yerine gözlem yapabilecek insansız bir araç geliştiren Bilkent Üniversitesi öğrencileri, tekerlek ve paletin aksine "C" şeklindeki bacaklarla ilerleyen araç için hamam böceklerinin engebeli yüzeylerdeki hızlı ilerleyişinden esinlendi.

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği 3. Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri etkinliği kapsamında, son sınıf öğrencileri Ayşe Derya Bakiler, Asil Can Yılmaz, Ayla Watsuji, Barış Kalkan, Burcu Seyidoğlu, İrem Özkuzu, Rengim Özokutgen, "Engebeli Arazide Hareket Eden Hedef Tespit ve Tanzim Aracı" geliştirdi.

ROKETSAN'la ortak çalışılan proje kapsamında insan hayatını riske atan operasyonlarda personel yerine gözlem yapabilecek insansız araç tasarlandı. ROKETSAN’ın istekleri doğrultusunda uzaktan kontrolü sağlanabilen, kullanıcıya görüntü ve konum bilgisi gönderebilen ve engebeli arazilerde kolayca hareket edebilen bir robot üretildi.

Robotu hali hazırda kullanılan insansız araçlardan ayıran en büyük özelliklerinden birini "C" şeklindeki bacakları oluşturuyor. Tekerleğin ya da paletin aksine "C" bacak engebeli arazilerde daha rahat hareket sağlıyor.

Öğrenciler tarafından kodlanan yürüyüş algoritmasıyla bacakların konumu kontrol ediliyor. Robotun yürümesi için dönüşümlü olarak 3 bacak yere değerek dengeyi; diğer 3 bacak ise hareket ederek ilerlemeyi sağlıyor.

Bu yürüyüş şekli, hamam böceklerinin hızlı şekilde engebeli yüzeylerde hareket edişi gözlemlenerek elde edildi. Bu haliyle proje, doğadan ilham alan teknolojiler sınıfına giriyor.

Projenin dikkati çeken bir diğer özelliğini Stewart Platform ve 6 bacaklı robot teknolojisini beraber kullanılması oluşturuyor. Engebeli arazileri aşarken stabilizasyon sorunu yaşayan 6 bacaklı robotun üzerine Stewart Patform yerleştirilerek hedefleme sisteminin, kamera ve çeşitli sensörlerin stabilizasyonu sağlanıyor. Böylece hedefleme sisteminin arazinin olumsuz koşullarından etkilenmesinin önüne geçiliyor.

Hareket ve hedefleme sistemleri, Android işletim sistemine tabletlerden veya tüm bilgisayarlardan şifre girilerek kolaylıkla kontrol edilebiliyor. Robotun ve hedefin konumu anlık görüntüyle beraber arayüzden takip edilebiliyor. Bu sayede kullanıcı, hedefi uzaktan tespit edebiliyor ve can güvenliğini riske atmadan görevini yerine getirebiliyor.

Silah sistemi de eklenebilecek...

Proje ekibinden İrem Özkuzu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "C" şeklindeki bacaklarla önemli hareket yeteneği kazanan aracın, Stewart Platform'la hareket halindeyken de kamera, pod gibi faydalı yüklerin sabit tutulmasını sağladığını söyledi.

Aracın, üzerindeki kamerayla canlı görüntü yolladığını, GPS ve mesafe ölçer sensörlerle hedefin konumunu kullanıcıya ilettiğini anlatan Özkuzu, gönderilen bilgilerin okunması ve aracın kontrollerinin tablet üzerinden gerçekleştirilebildiğini belirtti.

Özkuzu, istenirse füze ya da silah sistemi eklenebileceğini ya da aracın, üzerinde silah sistemi bulunan başka araçların bölgeye yönelmesini sağlayabileceğini kaydetti.

Tehlikeli yerlerde askerin yerini alabilecek...

ROKETSAN Sistem Mühendisi Hüseyin Avni Güner de aracın, askeri personel açısından yüksek tehlike içeren durumlarda hedef tespiti, tespit edilen hedefin ateş altına alınması, bölgeye daha büyük ateş desteği sağlanması, insansız hava aracı ya da hava kuvvetlerine hedef tarifinde bulunulması gibi görevleri yerine getirebileceğini söyledi.

Aracın, dağlık arazilerde, yerleşim yerlerinde, düşman bölgelerinde kullanılabileceğini dile getiren Güner, mağara aramaları, sınır bölgelerinde çizilen rotalarda uzun süreli gözetlemeler, gece ve gündüz hedef tespitinin de araçla hayati tehlike olmaksızın gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Güner, yapay zekayla birlikte aracın engelleri aşma konusunda kararlar verebileceğini, bekleme modunda yerde bekleyip ihtiyaç duyulduğunda kalkıp her an görev yapabileceğini anlattı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Doğadan ilham aldığı saç modelleriyle 'zirve'ye çıktı

2018-06-02 15:02 - Çevre-Hayat

Trump’ın ilk yılı 'kanlı' geçti

2018-06-02 11:32 - Dünya

Enver Paşa’nın çizmeleri, 96 yıl sonra Moskova'da ortaya çıktı

2018-06-04 11:22 - Kültür Sanat

'Segah, dini duyguları ortaya çıkaran bir makam'

2018-06-07 17:02 - Kültür Sanat

Serena Williams Fransa Açık'tan çekildi

2018-06-04 22:02 - Spor

'Mahremiyet eğitimi' 3 yaşından itibaren verilmeli'

2018-06-06 15:02 - Çevre-Hayat

'2021 yılına kadar jandarmayı profesyonel hale getireceğiz'

2018-06-02 04:32 - Siyaset

Bursa’da kumar operasyonu

2018-06-05 03:32 - Asayiş

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya'da

2018-06-05 18:32 - Gündem

Almanya HDP mitingine göz yumdu

2018-06-04 01:07 - Genel

İlgili Haberler

Selçuk Bayraktar, Mersin'deki TEKNOFEST yarışmalarına katılan takımlarla buluştu

22:27 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde bağımsız olabilmek için milli sistemler hayati öneme sahip

15:37 - Teknoloji

Havacılık yazılımında yeni ihracat başarısı

13:03 - Teknoloji

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA III hedefi 12’den vurdu

12:43 - Teknoloji

ASELSAN 44,4 milyon dolarlık ihracat sözleşmeleri imzaladı

12:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hizbullah, üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in öldüğünü duyurdu

01:23 - Dünya

DMM'den "1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"ne yönelik haberlere ilişkin açıklama

00:17 - Gündem

TCMB'den zorunlu karşılık adımları

00:12 - Ekonomi

ABD'den batarya üretimini desteklemeye 3 milyar dolardan fazla kaynak

23:47 - Ekonomi

İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu'nda eğitim, deneyim, gelişim ve liderlik konuları ele alındı

23:28 - Ekonomi