?>

Hakkarili çiftçi kazancıyla her yıl köyündeki 15 öğrenciye burs veriyor

İki üniversite mezunu 58 yaşındaki Talat Özbek, yıllar sonra döndüğü köyünde çiftçilik ve arıcılık yapıyor. Kazancıyla köydeki 15 öğrenciye yılda 10-15'er bin lira burs veren Özbek, 10 yılda 150 gence destek oldu.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Hakkari

Hakkari'de 10 yıl önce kentten köye göç ederek çiftçilik ve arıcılık yapmaya başlayan Talat Özbek, elde ettiği gelirin bir bölümüyle şu ana kadar 150 öğrenciye burs verip eğitim hayatlarını sürdürmelerine katkı sağladı.

Kamışlı köyünde çiftçilik yapan ailede büyüyen Özbek, 1991'de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümü'nden mezun oldu.

Kent merkezinde farklı işlerde çalışan, zaman zaman küçük çapta arıcılık yapan 5 çocuk babası Özbek, 10 yıl önce şehrin yoğunluğundan uzaklaşmak ve üretim yapmak için doğup büyüdüğü köye yerleşmeye karar verdi.

Kendini geliştirmek için yıllar sonra girdiği üniversite sınavında Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Bölümü'nü kazanan Özbek, bu bölümden 50 yaşında mezun oldu. Özbek, aynı zamanda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün arıcılık, çiftçilik ve hayvancılıkla ilgili kurslarına katıldı.

Bölgeye gelen Karadenizli gezgin arıcıların da desteğiyle profesyonel olarak arıcılığa başlayan, armut ve elma bahçeleri ile üzüm bağında meyve yetiştiren, küçükbaş hayvanlarla uğraşan Özbek, köydeki öğrencilerin eğitimlerine de katkı sundu.

Yaptığı faaliyetlerden elde ettiği gelirin bir bölümüyle her yıl köydeki 15 öğrenciye 10-15'er bin lira burs veren 58 yaşındaki Özbek, bu desteğiyle şu ana kadar 150 öğrencinin eğitim hayatını sürdürmesine öncülük etti.

"Tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlayan projeler yürüttüm"

Özbek, AA muhabirine, 10 yıl önce yerleştiği köyünde vatandaşları üretime teşvik etmek amacıyla Kamışlı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduğunu söyledi.

Evinin bir bölümünü eğitim salonuna çevirdiğini belirten Özbek, usta öğretici olarak Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açtığı kurslarda köylülere ve gençlere arıcılık, bahçe bakımı, budama ve aşılama konularında eğitim verdiğini dile getirdi.

Kentteki yoğunluktan sıkılarak köye yerleşmeye karar verdiğini anlatan Özbek, şöyle konuştu:

"Burada daha huzurluyum. Bahçe bakımı, meyve yetiştirme, budama, aşılama ve arıcılıkla ilgili projelerle köye döndüm. Allah hazır bir sofra yaratmış biz de o sofrayı işletiyoruz. Gençleri, çocukları üretime yönlendirerek tüketicilikten üreticiliğe geçmelerini sağlayan projeler yürüttüm. Arıcılık, sermaye olmadan sermaye oluşturma metodudur. Kaliteli organik bir üretim yapıyoruz. Dernek olarak sunduğumuz projelerle destek aldık ve arıcılara ulaştırdık. Hayvancılık, tarım, arıcılık, meyvecilikle ilgili konularda istişarelerde bulunuyoruz, eğitimlerimizi veriyoruz."

Yaptığı aşılama çalışmalarıyla meyve veriminde de artış elde ettiklerini aktaran Özbek, gelirinin bir bölümüyle köydeki öğrencilere burs verdiğini ifade etti.

Bu desteğin gençleri üretime teşvik ettiğini vurgulayan Özbek, "Gençler ilkbaharda geliyor, bizim eğitim alanımızda çalışma yapıyor. Meyvede bu sene iyi verim var. Balda da iyi bir beklentimiz var. Çiftçiliğin zahmeti de bereketi de çoktur. Üretim gönüllülüktür, isteyerek yapmaktır. Bir daha dünyaya gelirsem yine çiftçi olurum. Dünyada son yıllardaki gelişmeler de üretimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Elimizden geldiğince üreticiliğe ağırlık veriyoruz." diye konuştu.

"Eğitimler sayesinde kendi üretimimizi yapıyoruz"

25 yaşındaki Cihat Aslan ise köyde arıcılık ve hayvancılıkla uğraştığını belirterek, "Elde ettiğim balı satıp aileme destek çıkıyorum. Arıcılığı Talat amca sayesinde öğrendik. 2017'den beri her yıl dernek bünyesinde eğitim aldık. Bu eğitim sayesinde kendi üretimimizi yapıyoruz. Emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Her yıl bize arıcılıkta kullanılan malzeme desteğinde bulunuyor. Arıcılığı, ağaç budamayı öğrendik." dedi.

Kamışlı sakinlerinden Salih Akdağ da köyde kalmalarının en büyük etkenlerinden birinin Özbek'in arıcılık ve tarım konusunda verdiği destek olduğuna işaret etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meta'nın tanıttığı akıllı gözlükler, mahremiyet ve dijital etik tartışması başlattı

2023-10-04 14:17 - Medya

Küre Dağları'nda aynı daldan 7 ağacın büyüdüğü kayın ağacı bulundu

2023-09-29 14:33 - Çevre-Hayat

Bakan Uraloğlu, yarın Kazakistan Uluslararası Ulaştırma ve Lojistik Forumu'na katılacak

2023-10-03 17:32 - Siyaset

Kütahya’da boz ayının kaşınma keyfi fotokapanlarla görüntülendi

2023-10-01 16:53 - Çevre-Hayat

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya ile Almanya arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini istedi

2023-09-30 08:08 - Dünya

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva vefat etti

2023-09-28 21:28 - Dünya

"BİGG Spor Ödülleri"nin başvurusu başladı

2023-10-03 14:23 - Spor

59 yaşında üniversiteyi kazandı, torunu yaşındakilerle aynı sırayı paylaşıyor

2023-10-02 14:43 - Çevre-Hayat

Rusya Dışişlerinden, Büyükelçi Samsar'a Türk-Rus ilişkilerine katkılarından dolayı teşekkür

2023-10-04 22:39 - Özel Haber

THY ile China Eastern Havayolları işbirliği anlaşması imzaladı

2023-09-28 19:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ablasına özenerek başladığı bestemşe oyununda 6 yaşında dünya ikincisi oldu

13:08 - Çevre-Hayat

Lise öğrencileri ihtiyaç sahibi yaşlıların işine koşuyor

12:53 - Çevre-Hayat

Fizik mühendisi kadın, kurduğu çiftlikte günlük 1,5 ton süt üretiyor

12:43 - Çevre-Hayat

Göçerlerin kışlaklara zorlu yolculuğu sürüyor

12:18 - Çevre-Hayat

Sanayinin Güler ustası, otomobillere titizlikle renk veriyor

11:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'nin 10 aylık hamsi ihracatı 12,3 milyon doları aştı

13:17 - Ekonomi

Gürcistan'da yeni parlamento muhalefetin protestosuna rağmen ilk oturumuna başladı

13:13 - Dünya

Bakan Uraloğlu: 28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamladık

13:07 - Siyaset

UNRWA: Gazze halkının barınacak yeri, yeterli yiyecek ve temiz suyu yok

13:03 - Dünya

Malatya Valiliğinden kara yoluyla batı illerine gidecek sürücülere uyarı

12:58 - Gündem