?>

Hakkari'de Yeşilay gönüllüleri, bilgilendirici faaliyetlerle bağımlılıktan uzak tutuyor

Hakkari'de Yeşilay Şube Başkanlığı uzman ve gönülleri, okul, kurum ve sokaklarda bilgilendirmelerde bulunarak zararlı alışkanlık ve bağımlılığa karşı farkındalık oluşturuyor.

Çevre-Hayat - 3 gün önce

Hakkari

Yeşilay Hakkari Şube Başkanlığı, kentte her yaş grubundaki bireylere destek sunmak, bağımlılığın önlenmesi ve buna karşı farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Şubede görevli uzman ve gönüllüler, Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince düzenlenen basketbol, voleybol ve masa tenisi etkinliklerinde sporcu ve antrenörle bir araya gelerek bağımlılığa karşı bilgi veriyor.

Okullarda sağlıklı yaşam ve teknoloji, tütün, alkol, madde ve kumar bağımlılığı konularında öğrencilere eğitim veren uzman ve gönüllüler, gençleri, küçük yaştan itibaren zararlı alışkanlıklardan korumayı planlıyor.

Gönüllüler, belli periyotlarla çarşı merkezi ve hastane gibi vatandaşların yoğunluk oluşturduğu noktalarda stant kurarak, bağımlılığa karşı farkındalık oluşturuyor.

Kentte 2021'de kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ndeki (YEDAM) uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanları da bağımlılıkla mücadelede danışmanlık hizmeti veriyor.

YEDAM'da görevli Klinik Psikolog Mümin Ekici, AA muhabirine, kentte 4 yıl önce kurulan merkezde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Alkol, madde, kumar, tütün ve teknoloji bağımlılığına yönelik ücretsiz psikososyal destek sunduklarını belirten Ekici, "Dünya Sağlık Örgütünün bağımlılık olarak kabul ettiği, tanı kriterlerinde de yer alan 5 farklı bağımlılık durumuyla alakalı destek sağlıyoruz. Yeşilay çatısı altında iki farklı birim olarak görev yapıyoruz ama burada aynı amacı güdüyoruz. Yeşilay şubelerimiz daha çok gönüllü faaliyetleri gerçekleştiriyor. Sahaya yönelik faaliyetler yapıyor. YEDAM'lar ise rehabilitasyon çalışmaları yürütüyor." dedi.

İnsanların geçmişte Yeşilay ile ilgili çok bilgi sahibi olmadığını, 2016'dan sonra kuruluşun bilinirliğinin arttığını anlatan Ekici, şunları kaydetti:

"Farkındalık oluşturma konusunda Yeşilay'ın büyük etkisi oldu. Daha kat etmemiz gereken çok yol var. Bu bir süreç. Burada bilimsel çalışmalar ışığında çalışmalarımızı sürekli güncelliyoruz. Kent özelinde tanınırlığımızı artırmaya yönelik çok kıymetli adımlar var. Sahada görünür olmaya çalışıyoruz. İnsanların bize ulaşmasını sağladığımız bir hattımız var. 115 numaralı hat. Bu hat üzerinden kısa bilgilendirmeden sonra danışanlarımızın merkezimize yönlendirilmesi sağlanıyor."

Psikolog Berfin Turğut ise danışanlara sundukları desteği gizlilik esasıyla yürüttüklerini dile getirdi.

Birçok kurumla işbirliği halinde olduklarını aktaran Turğut, şöyle konuştu:

"Yürüttüğümüz çalışmalarla danışanlarımızın YEDAM ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. İnsanların burayla ilgili bilgisi olmayabiliyor. Biz de bu noktada hem sahaya inerek hem de kurum ve kuruluşlarla işbirliğini geliştirerek YEDAM hakkında bilgi sağlamaya çalışıyoruz. Şubemiz önleme faaliyetleri noktasında çalışma gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda vatandaşlarımızı bilgilendirmek için hem stant çalışmaları yapıyoruz hem de eğitim seminerleri düzenliyoruz."

Hastane, Denetim Serbestlik Müdürlüğü, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, İl Sağlık, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile Valilik bünyesindeki diğer birimlerde faaliyet yürüttüklerini ifade eden Turğut, yaptıkları çalışmalarla YEDAM ve Yeşilay'ın bilinirliğinin arttığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Doğaseverler Abant'ta nisanda yağan karın keyfini çıkardı

2025-04-12 15:37 - Magazin

Bodrum'a 'Star Legend' kruvaziyeriyle 266 yolcu geldi

2025-04-15 17:18 - Magazin

Türkiye aort ameliyatlarında dünya standartlarında

2025-04-17 11:52 - Sağlık

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

Nvidia yapay zeka süper bilgisayarlarını ilk kez ABD'de üretecek

2025-04-14 18:37 - Teknoloji

Çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması bugün başlıyor

2025-04-14 00:02 - Sağlık

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adliyesi'nde törenle anıldı

2025-04-10 15:02 - Gündem

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneğinden "erken tanı" uyarısı

2025-04-12 17:02 - Sağlık

Suudi Arabistan, 'kaçak hacc'a karşı Mekke'ye sadece hac vizesi olanları alacak

2025-04-12 22:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

ROKETSAN bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

2025-04-14 12:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Akademisyenler endemik "Karakoçan lalesi"ni yerinde inceledi

13:33 - Çevre-Hayat

Erzincanlı anne ile kızı devlet desteğiyle koyun sayılarını 100'den 900'e çıkarttı

13:28 - Çevre-Hayat

Üniversiteliler anaokulu öğrencilerine çevre bilinci kazandırıyor

13:22 - Çevre-Hayat

Beyaz örtünün kalktığı meralar, yeniden koyun ve kuzuları ağırlıyor

13:12 - Çevre-Hayat

Temizlik malzemesi üreten lise yıllık yaklaşık 4 milyon liralık satış yapıyor

13:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği, İngiliz klasik müzik konserine ev sahipliği yaptı

14:08 - Gündem

Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, Gazze'ye acil yardım girişi için çağrıda bulundu

14:03 - Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan aktif iş gücü programına ilişkin paylaşım

13:58 - Gündem

İsrail'in Gazze'nin çeşitli yerlerine düzenlediği saldırılarda 29 Filistinli hayatını kayb

13:42 - Dünya

Ankara merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli tutuklandı

13:27 - Gündem