Hafter milislerinin yerinden ettiği Libyalılar evlerine dönmeyi bekliyor

Trablus’un Ebu Selim ilçesine sığınan Muntasır Cilani el-Breki, "Nasıl kalabilirsin ki? İnsanlar ölüyor. Herkes kaçtı. Bölge tümüyle boşaldı. (Hafter milisleri) Evlerimizin kapılarını açtılar. Evlere zarar verdiler. Eşyalarımızı çaldılar." dedi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Dünya - 4 yıl önce

Trablus

Libya’da Halife Hafter milislerinin geçen nisan ayında başkente yönelik başlattığı saldırı nedeniyle yerinden edilen Libyalılar, evlerine dönebilmeyi hayal ediyor.

Yaklaşık 150 bin sivil, Hafter milislerinin 4 Nisan 2019’da başkenti ele geçirmek için başlattığı saldırılar neticesinde evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Ateş hattında kalan Libyalılar, evlerini, eşyalarını bırakarak zorlu şartlarda, başkentteki Ulusal Mutabakat Hükümeti kontrolündeki bölgelere sığındı.

Trablus içinde, en fazla yerinden edilmiş Libyalıya ev sahipliği yapan Ebu Selim ilçesindeki sığınmacı yurdunu ziyaret ettik.

Yeni inşa edilmiş yurdun sorumluları, 52 oda bulunduğu, bazı odalarda iki ailenin bir arada yaşadığını anlattı.

Yaklaşık 20 metrekarelik odalarda, yerdeki halıfleks döşemelerin üzerinde sünger şilteler bulunuyor. Duvarları boş odaların köşelerinde üzerine battaniye örtülmüş, üst üste yığılı eşyalar, elektrikli ocak ve bazı yiyecekler, göze çarpıyor.

Sığınmacı olarak yaşadıkları sürede sağlık koşullarının giderek kötüleşmesi ve çocukların eğitimden mahrum kalmasından yakınan Libyalılar, 9 aydır hayatlarını zorlaştıran bu savaşın bitmesini beklediklerini söyledi.

Eşi, kendisi ve altı çocuğuyla bir odada yaşamak zorunda kaldığını dile getiren Muntasır Cilani el-Breki (76), Hallatat bölgesindeki evinden Hafter milislerinin başkente yönelik saldırısının ilk gününde çıktığını aktardı.

Aradan geçen zamanda evine bir daha gidemediğini ve gitmesinin mümkün olmadığını ifade eden Breki, yaşadıklarını şöyle özetledi:

“İnsanlar, bombalama, müdahale ve yıkımdan kaçtı. Nasıl kalabilirsin ki? İnsanlar ölüyor. Herkes kaçtı. Bölge tümüyle boşaldı. (Hafter milisleri) Evlerimizin kapılarını açtılar. Evlere zarar verdiler. Eşyalarımızı çaldılar. Arabam hala orada. Bıraktım ve çıktım. Üzerimdeki giysilerle kaçtım. Ne benim ne de çocuklarımın kıyafetlerini alabildik. Böyle çıktık işte."

"İnşallah bir gün bu savaş biter"

Suad Mansur da (34), sığınmacı yurdundaki odasında birlikte kaldığı eşinin hamile olduğunu söyledi.

Hafter milislerinin saldırısının başlamasından yaklaşık 2 hafta sonra, başkente yaklaşık 12 kilometre mesafedeki Hallet-ül Fürcan mahallesindeki evinden çıkmak zorunda kalan Mansur, bu süre zarfında insanların kendilerine çok yardımcı olduğunu ancak artık evine dönmek istediğini paylaştı.

Mansur, ülkelerini terk etmeyi istemediklerini, evlerini bırakmaya da mecbur kaldıklarını ifade ederek, "Sizlere ne anlatayım ki? Yerlerinden edilenlerin sıkıntıları ve hikayeleri çok uzun. Kendi sıkıntımı anlatırsam; 7 Nisan’da evimden çıktım. Tuveyşa’daki evimiz top atışının altında kaldı ve kaçmak zorunda kaldık. İnsanlar öldü. En yakınımızdaki yere sığındık. Burada 9 ay kaldık” dedi.

Hafter milislerinin başkente yürümesiyle alevlenen savaştan şikayet eden Mansur, "İnşallah bir gün bu savaş biter. Yeter artık. Savaşta kazanan, asıl kaybedendir. İşte bizler yani halk, asıl sıkıntıyı çekenleriz. Evinden çıktığında kimsen yok. Evinden atılmışsın. Bundan kötüsü var mı?" dedi.

"Ebu Selim ilçesi, 30 bin Libyalıyı kabul etti”

Sığınmacı yurdunun bulunduğu ilçenin idari yöneticisi, Ebu Selim Belediye Başkanı Abdurrahman el-Hamadi de, neredeyse başkentin tüm banliyöleri ve ilçelerinden sığınmacıların belediyelerine geldiğini anlattı.

Çatışmaların 9 ay boyunca devam etmesi nedeniyle, yeni sığınmacı yurtları açmak zorunda kaldıklarını kaydeden Hamadi, "Ebu Selim Belediyesi, yaklaşık 6 bin yerinden edilmiş Libyalı aileyi, yani yaklaşık 30 bin kişiyi kabul etti. Bu nedenle Trablus içinde en fazla sığınmacı kabul edilen belediye sayılıyor.” dedi.

Hamadi, Libyalı sığınmacıların birinci isteğinin ailesiyle sağlıkla ve rahat içinde yaşayabileceği bir yer olduğunu paylaşarak, insanların beklentilerini karşılamak için zaman zaman yetki sınırlarını aşmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Belediye Başkanı, sığınmacıların büyük kısmının akrabalarında kaldığını aktararak, "Libya’daki güçlü ve geleneksel aile bağları nedeniyle, Suriye benzeri bir insani krizle karşı karşıya kalınmadığı” değerlendirmesinde bulundu.

Hafter milislerinin başkente yönelik Nisan 2019'da başlayan saldırılarında yaklaşık 150 bin sivil evini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin rakamlarına göre, yıllardır devam eden çatışmalar, yaklaşık 350 bin Libyalıyı ülke içinde yerinden etti. Libyalılar, evlerinden kaçan sivillerin büyük kısmının akrabalarıyla yaşadığını, gerçek bilançonun çok daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İdlib'de çamura batmış hüzünlü kampları çocuklar neşelendiriyor

2020-01-09 14:42 - Dünya

Modern pentatloncu İlke Özyüksel'in hedefi olimpiyatlarda yeni madalya

2020-01-03 15:27 - Spor

Crocus Group Birinci Başkan Yardımcısı Emin Ağalarov, firma başarısının sırrını paylaştı

2020-01-05 06:25 - Özel Haber

Ertuğrul Gazi'nin hayatını yazmak için Söğüt'e yerleşti

2020-01-03 14:42 - Kültür Sanat

MİT'in yeni binası 'KALE' yarın hizmete açılıyor

2020-01-05 19:22 - Günün Fotoğrafı

MSB: Şehit Işık'ın cenaze törenine 169 askeri personel katıldı

2020-01-04 22:22 - Gündem

SANLAB Türkiye'nin Otomobili projesi için özel bir simülatör geliştirdi

2020-01-03 21:22 - Ekonomi

TRT'nin yeni dizisi 'Tutunamayanlar' izleyiciyle buluştu

2020-01-08 03:17 - Medya

'Bozkır kenti'nin dalgıçları balıkları elleriyle besliyor

2020-01-04 15:42 - Çevre-Hayat

İlk Türk balesi 'Harem' Opera Sahnesi'nde sahnelenecek

2020-01-07 21:29 - Gündem

İlgili Haberler

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan İsrail askeri üssünün yakınında yangın çıktı

01:42 - Dünya

Hamas: Gazze'nin geleceği Filistinliler tarafından belirlenir

00:52 - Dünya

AİHM, Rusya'nın Kırım'da çok sayıda temel hakkı ihlal ettiğine hükmetti

00:43 - Dünya

Yunanistan'a göre Türk-Yunan ilişkilerinde normalleşme Kıbrıs meselesini olumlu etkiler

00:32 - Dünya

Kenya'da vergi zammına karşı düzenlenen gösterilerde en az 10 kişi öldü

23:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Danimarka Teknik Direktörü Hjulmand, EURO 2024'te tur atladıkları için mutlu olduğunu belirtti

04:37 - Spor

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan İsrail askeri üssünün yakınında yangın çıktı

01:42 - Dünya

Türkiye-Çekoslovakya ilişkilerinin 100. yılı vesilesiyle Ankara'da resepsiyon verildi

01:03 - Gündem

Volkswagen elektrikli araç üreticisi Rivian'a 5 milyar dolar yatırım yapacak

00:58 - Ekonomi

Hamas: Gazze'nin geleceği Filistinliler tarafından belirlenir

00:52 - Dünya