?>

Güvensiz otomobile etkin piyasa denetimi geliyor

Otomobiller başta olmak üzere motorlu ve motorsuz her türlü araç ile lastik ve çocuk koltuğu gibi otomotiv aksamları daha etkin piyasa gözetim ve denetimine tabi tutulacak, güvensiz bulunan araçlar, üretici tarafından geri çağrılabilecek.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Deniz Çiçek Palabıyık - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre, otomobiller başta olmak üzere motorlu ve motorsuz her türlü araç ile lastik ve çocuk koltuğu gibi otomotiv aksamları, daha etkin piyasa gözetim ve denetimine tabi tutulacak. Güvensiz bulunan araçlar, üretici tarafından geri çağrılabilecek. Geri çağrılmasına rağmen getirilmeyen araç trafikten men edilebilecek ya da periyodik muayenede "kusurlu" sayılabilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı, otomotiv sektörünün görüşüne açıldı.

Buna göre, otomobil, kamyon ve traktör gibi motorlu araçlarla römork gibi motorsuz araçlar yanında, otomobil camları, ayna, lastik, koltuk, emniyet kemeri, far, motosiklet kaskı ve çocuk oto koltukları gibi otomotiv ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında daha etkin bir şekilde denetlenmesi sağlanacak. Düzenlemeyle tüketiciye daha güvenli ürünlerin ulaştırılması amaçlanıyor.

Bu çerçevede, piyasaya arz edilen otomotiv ürünlerinin ilgili teknik düzenlemelere uygunluğu ve güvenli olup olmadığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenecek. Güvenli olmayan ürünlerin güvenli hale getirilmesi için tedbir alınacak. Bakanlık, yıllık denetim faaliyetleri yanında resen ya da ihbar ve şikayet üzerine de denetimde bulunabilecek.

Nakil aracında dahi denetim yapılabilecek

Satış ve kiralama amacıyla yazılı basın, radyo, televizyon, internet ve benzeri iletişim araçlarında reklam ve ilanları yer alan ürünler ile araçlar, piyasaya arz edilmiş kabul edilecek. Denetim, ürünlerin piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde, işlendikleri, ambalajlandıkları yerlerde yapılabilecek. Ürüne ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesinin ardından, ürüne ilişkin duyusal inceleme yapılacak. Duyusal inceleme ve muayene neticesinde uygunsuzluk şüphesi duyulması halinde her türlü test ve muayenenin yapılması veya yaptırılmasıyla denetim gerçekleştirilecek. Piyasa denetimi kapsamında, denetlenen üründen numune de alınabilecek.

Denetim sonucunda tespit edilen uygunsuzluk veya güvensizlik durumunda sorumluluk üreticiye ait olacak. Üreticinin tespit edilemediği durumlarda, dağıtıcı, üretici olarak kabul edilecek. Üreticinin yurt dışında yerleşik olması halinde ithalatçı muhatap alınacak.

Uygun olmadığı tespit edilen ürünler için firmalardan, 30 gün içinde düzeltici faaliyet planı istenecek. Bu süre içinde planı sunmayan üretici, düzeltme faaliyetinde bulunamayacağını kabul etmiş sayılacak. Bakanlığa düzeltici faaliyet planı sunan üreticiye de 1 yılı geçmemek üzere düzeltme süresi verilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

'Tapuları kilitlemek mümkün'

2017-10-17 01:57 - Gündem

Başbakan Yıldırım'dan esnafa müjde

2017-10-17 17:29 - Politika

Antalya'da falezlerde erkek cesedi bulundu !

2017-10-14 03:47 - Asayiş

Hatay'ın Suriye sınırında çatışma

2017-10-14 01:52 - Asayiş

'Medeniyetimizi yeniden ihya etmek için ilim ipine sarılmalıyız'

2017-10-12 18:47 - Gündem

Elma diliminin soluk borusunu tıkaması sonucu 14 aylık bebek hayatını kaybetti

2017-10-18 12:37 - Asayiş

Bozdağ'dan nikah düzenlemesi açıklaması

2017-10-16 14:42 - Siyaset

AK Parti'den 'Kampüse Hoş Geldin' videosu

2017-10-18 18:02 - Gündem

İspanya'da askeri uçak düştü

2017-10-12 18:12 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı, belirgin bir düşüşün içindeyiz

19:13 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu'nun yapım çalışmaları hızla sürüyor

17:43 - Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Karahan TOBB Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı

17:18 - Ekonomi

Balkan rekabet otoriteleri İstanbul'da bir araya geliyor

13:28 - Ekonomi

Vestel, yeni coğrafyalara açılım ve mobilite ile büyümeyi planlıyor

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in gün boyu Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 25 kişi öldü

02:22 - Dünya

Hizbullah'tan yeni genel sekreter seçildiğine ilişkin haberlere yalanlama

01:48 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a pazar günü düzenlediği saldırılarda 105 kişi öldü

01:38 - Dünya

Malatya'da askeri araçla otomobilin çarpıştığı kazada 5'i jandarma 8 kişi yaralandı

01:08 - Asayiş

Pentagon: Ortadoğu'da çatışmanın genişletilmesini engellemeye kararlıyız

01:03 - Dünya