?>

Guterres'ten BMGK'nin ateşkes kararının derhal uygulanması çağrısı

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için BMGK'nın insani ateşkes kararının 'derhal uygulanması' çağrısında bulundu.

Dünya - 7 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı doğrultusunda Suriye'de insani ateşkesin derhal yürürlüğe girmesi çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Guterres BMGK'nın Suriye'nin genelinde en az 30 gün insani ateşkes talep eden kararını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Guterres, Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için BMGK'nın insani ateşkes kararının ''derhal uygulanması'' çağrısında bulundu.

Tüm taraflara uluslararası hukuka uymaları ve sivil ve sivil altyapıları korumaları çağrısı da yapan Guterres, terörle mücadele ederken bu yükümlülüklerin de görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

BM Güvenlik Konseyinde oy birliğiyle kabul edilen karar ile Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alınmıştı.

Kararda, Suriye genelinde insani yardımların ''güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir'' bir şekilde ulaştırılabilmesi ve ''durumu ağır hasta ve yaralıların'' tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan ''gecikmeden'' çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

Kararda ayrıca özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun ''alarm verdiği'' Doğu Guta da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya'daki kuşatmaların kaldırılması talebinde bulunulmuştu.

Karara göre, Suriye'de DEAŞ, el-Kaide, Nusra Cephesi ve BMGK tarafından belirlenen diğer terörist gruplar ile bunlarla bağlantılı birey ve gruplara yönelik askeri operasyonlara devam edilecek.

Suriye'de bütün taraflarlardan ''gecikmeden'' bütün askeri faaliyetlerini durdurması isteniyor ancak ateşkesin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli askerlerden Diyarbakır'da eğitime destek

2018-02-23 21:02 - Çevre-Hayat

Vatan Şaşmaz'ın oğlu oldu | Yasemin Adalı doğum yaptı

2018-02-20 21:02 - Magazin

Mısır'da 3 bin yıllık 8 firavun mezarı bulundu

2018-02-24 23:32 - Dünya

Beşiktaş turu mucizelere bıraktı

2018-02-21 05:27 - Spor

15 Temmuz Mehmetçik Vakfı davasında müştekiler dinlendi

2018-02-20 00:32 - Gündem

'ABD büyükelçiliğini 14 Mayıs'ta Kudüs'e taşıyacak'

2018-02-24 02:12 - Dünya

Guterres'ten BMGK'nin ateşkes kararının derhal uygulanması çağrısı

2018-02-25 10:32 - Dünya

'Kuzu Alex' sosyal medyada ilgi görüyor

2018-02-24 15:02 - Çevre-Hayat

İstanbul'a raylı sistem müjdesi

2018-02-22 22:14 - Genel

TAPI projesinin Türkmenistan ayağı tamamlandı

2018-02-23 15:02 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusu 11 gün sonra Batı Şeria'daki Faria Mülteci Kampı'ndan çekildi

10:13 - Dünya

Danimarka istihbaratından Rusya'nın 5 yıl içinde Avrupa'da büyük bir savaş başlatabileceği uyarısı

08:42 - Dünya

Arjantin'in Patagonya bölgesindeki orman yangınlarında 37 bin hektarlık alan kül oldu

08:38 - Dünya

NASA'nın uzayda mahsur kalan iki astronotu, planlanandan önce dönebilir

04:22 - Dünya

Hawaii'de Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

03:48 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu 11 gün sonra Batı Şeria'daki Faria Mülteci Kampı'ndan çekildi

10:13 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 play-off turu heyecanı başlıyor

10:07 - Spor

HSK'nin 268 hakim ve savcıyı kapsayan mazeret kararnamesi Resmi Gazete'de

09:53 - Gündem

Bazı motosiklet ve bisiklet aksamlarının ithalatında gözetim uygulanacak

09:43 - Ekonomi

İstanbul'da bazı bölgelerde sis etkili oluyor

09:43 - Çevre-Hayat