?>

Gürcistan'daki protesto gösterilerine polis müdahalesi sürüyor

Gürcistan hükümetinin, ülkenin AB'ye katılım müzakerelerini askıya almasına karşı başlatılan eylemlerde, polisle tartışan göstericilere müdahale edildi

Dünya - 2 ay önce

Tiflis

Gürcistan'ın başkent Tiflis'teki hükümet karşıtı gösteriler sürüyor.

Parlamento binasının önünde gece saatlerinde toplanan binlerce kişi ile polis arasında birkaç kez tartışma yaşandı.

Göstericiler polislere yönelik havai fişek ve farklı eşyalar atmaya başlayınca, olay yerine gelen Gürcistan İçişleri Bakanlığına bağlı güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Polisin müdahalesi sonucu parlamento binasından yaklaşık 300 metre geri çekilen göstericiler, Şota Rustaveli Caddesi'nde barikatlar kurmaya başladı.

Çevredeki eşyaları ateşe veren göstericiler ile polis arasındaki arbede devam edince, birkaç kişi de gözaltına alındı.

Öte yandan Batum kentinde de devam eden gösterilerde 9 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den polisin müdahalesine tepki...

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ise X hesabından yaptığı açıklamada, polisin barışçıl gösterilere orantısız güçle müdahale ettiğini kaydetti.

Zurabişvili mesajında, "Bir kez daha, Rus tarzı baskıyı anımsatan, Gürcü halkına ve medyasına yönelik vahşi ve orantısız saldırılara tanık oluyoruz." ifadesini kullandı.

Kobakhidze'den AB'ye "Şantaja son verin" çağrısı...

Başbakan İrakli Kobakhidze, müzakerelerin askıya alınması hakkında yaptığı açıklamada, Avrupalı siyasetçilerin AB'ye katılım müzakerelerini başlatması için ülkesine şantaj yapmaya başladığını savunarak, "Tüm bu konularda şantaja son verin. (AB) Müzakere açmak istiyorlarsa bunu masaya koysunlar, ben de bugün imzalarım." demişti.

Gösterilere sebep olan karar...

28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla Gürcistan'a şantaj yaptığını belirten Kobakhidze, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak AB ile müzakerelerin başlatılması konusunu 2028 sonuna kadar gündeme almama kararı aldık." ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Parlamentosundan dün yapılan açıklamada ise Gürcistan'da 26 Ekim'de düzenlenen parlamento seçimlerinde "ciddi usulsüzlüklerin" olduğu belirtilerek, seçimlerin bir yıl içinde uluslararası gözetim altında yenilenmesi çağrısında bulunulmuştu.

Başbakan Kobakhidze'nin kararı açıklamasından sonra muhalifler, dün gece Tiflis'te gösteriler düzenlemeye başladı.

Gece yarısına doğru parlamento binasının bir tarafını kuşatmaya çalışmaları yüzünden göstericilerle polis arasında arbede çıkmıştı. Güvenlik güçleri tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla göstericilere müdahale etmişti.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, gösterilerde 32 polisin yaralandığını ve 43 göstericinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

AB'ye katılım süreci...

Mart 2022'de AB üyeliği için başvuran Gürcistan'a aday ülke statüsü, Aralık 2023'te verilmişti ancak ülkede tartışmalara neden olan "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının yürürlüğe konulmasının ardından AB'ye katılım süreci temmuzda durdurulmuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yıldıztepe Kayak Merkezi'ne erken gelen kar yüzleri güldürdü

2024-11-24 16:32 - Çevre-Hayat

Frank Lampard, Coventry City teknik direktörü oldu

2024-11-28 14:18 - Spor

Çankırı'da hafızlığı tamamlayan 200 öğrenci için icazet töreni yapıldı

2024-11-29 20:22 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Ordu'nun Çambaşı Yaylası'ndaki kayak tesisleri yeni sezona hazır

2024-11-29 16:48 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, Kayseri'de farklı kazandı

2024-11-23 18:32 - Spor

Trump, Tarım Bakanlığına, Önce Amerika Politika Enstitüsü Başkanı Rollins'i aday gösterdi

2024-11-24 12:18 - Dünya

Öğretmenliğinin yanı sıra milli sporculuğuyla da öğrencilerine rol model oluyor

2024-11-24 11:47 - Spor

Bolu ve Düzce'de kar yağışı sürüyor

2024-11-25 12:39 - Gündem

Suriye'nin kuzeyinde 6 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

2024-11-27 18:00 - Gündem

Bakan Fidan: İnsanlığa karşı işlenen suçlar cezasızlıkla ödüllendirilemez

2024-11-26 19:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Al Musalam, Türkiye'yle güçlü ilişkilerin önemini vurguladı

12:02 - Dünya

Ekvador'da halk "güvenlik krizinin ortasında" yeni devlet başkanını seçecek

11:28 - Dünya

Gazze'de çadırlarda yaşamaya mahkum edilen Filistinliler, soğuk hava ve fırtına ile mücadele ed

10:47 - Dünya

İsrail güçleri, işgal altındaki Cenin'de 3 Filistinli genci gözaltına aldı

08:43 - Dünya

Trump, Biden'ın tüm güvenlik izinlerini iptal etti

08:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Bolu Dağı'nın kar manzarası havadan görüntülendi

12:07 - Gündem

Bahreyn Temsilciler Meclisi Başkanı Al Musalam, Türkiye'yle güçlü ilişkilerin önemini vurguladı

12:02 - Dünya

Küresel piyasalarda gözler, ABD'deki enflasyon ve Fed Başkanı Powell'ın sunumuna çevrildi

11:53 - Ekonomi

Elektrikli araç satışlarında Togg yıla lider başladı

11:47 - Ekonomi

Uluslararası futbolcu transferi, kış sezonunda 'rekor' kırdı

11:43 - Spor