"Günlük kiralık evler" tespit edilecek

Fatih Belediye Başkanı Demir, ilçede illegal olarak evlerini kısa süreli kiraya verenler konusunda tespit çalışmaları olduğunu belirterek, ''Kısa süreli evlerini kiraya verenlerin önüne geçeceğiz." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçede illegal olarak evlerini kısa süreli kiraya verenler konusunda tespit çalışmaları olduğunu belirterek, ''Eski Fatih dediğimiz bölgede kesinlikle kısa süreli evlerini kiraya verenlerin önüne geçeceğiz. Buna müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Demir, Fatih Belediyesi'nin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile yürüttüğü '"günlük kiralık evler" ile ilgili çalışmaya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılında Turizm Denetim Sistemi kurulduğunu söyledi.

Günlük kiralamayla ilgili yerinde tespit yapıldığını ifade eden Demir, ''İnternet sitesi üzerinden yapılan satışlarda, gerçek olanla satış yapılan yer arasında farklılık olduğunu gördük. Türkiye'ye ve Tarihi Yarımada'ya gelen insanların kandırıldığını gördük. O anda yaptığımız çalışmada 690 iş yerini kapattık. Bunların hiçbiri kayıtlı ve ruhsatlı değildi. Bunu 2012 yılında yapmıştık.'' diye konuştu.

Demir, Türkiye'de "ev pansiyonculuğu" ile ilgili bir kayıt olmadığını, bunun genellikle kayıt dışı ve sağlıksız şartlarda yapıldığını dile getirdi.

Ev pansiyonculuğunu "inkar etme"nin mümkün olmadığını, burada ciddi bir gelir bulunduğunu aktaran Demir, bunun yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Demir, Tarihi Yarımada'yı "eski Eminönü" ve "eski Fatih" olmak üzere ikiye ayırdıklarını belirterek, ''Eski Fatih'te imar planlarına baktığımızda konut alanı, yani insanların yaşam alanlarıdır. Eminönü'nü ev pansiyonculuğuna açmamakla direnerek süreç içerisinde Aksaray ve çevresinin, yavaş yavaş Fatih'in iç bölgelerine doğru bu ev pansiyonculuğu talebinin mülk sahipleri tarafından karşılanacağı endişemizi paylaşmıştık. Bu talebi Eminönü'nde karşılamazsak ev pansiyonculuğunun süreç içerisinde Aksaray'dan Fatih'in içlerine doğru illegal bir şekilde gelişeceğini tahmin ediyor ve görüyorduk. Şu anda Fatih'in değişik bölgelerinde bu tür illegal kısa süreli evlerin pansiyon olarak kiralandığını görüyoruz. Biz bunun önüne geçebilmek için kalıcı tedbirler aldık.'' değerlendirmesinde bulundu.

"Buna müsaade etmeyeceğiz"

Geçen hafta 2 denetim ekibi oluşturduklarını söyleyen Demir, ''Fatih Belediyesi zabıtaları, polisler ve vergi dairesinden denetim uzmanlarının olduğu 4'lü ekip, 2 grup olarak bu çalışmalara başladı." dedi.

Demir, kısa süreli ev kiralama alanlarının aynı zamanda ticarethane anlamına geldiğine, bunu yapanların ruhsat alması gerektiğine işaret ederek, "Bizim burada tek kanuni dayanağımız; ruhsatsız çalıştıkları için evlerine müdahil oluyoruz. Onların kayıt altına alınması için gerekli çalışmalara yönlendiriyoruz. Ancak insanların evlerinin içerisine girmemiz mümkün değil, bunun için polisten destek alıyoruz. Bu işi yapıyorlarsa da bunları caydırmak amacıyla vergi denetim uzmanları bunlara işlem yapıyor. Evlerini kısa süreli illegal olarak kiraya verenlerin önüne geçtiğimizi düşünüyoruz. Bu sistemi başlattık ve görünen o ki bu konuda eski Fatih dediğimiz bu bölgede kesinlikle kısa süreli evlerini kiraya verenlerin önüne geçeceğiz. Buna müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Hikmet Faruk Başer

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başbakan Yardımcısı Şimşek AA Editör Masası'na konuk olacak

2016-09-28 18:52 - Gündem

Dünyanın en hızlı uçan kuşu hangisidir?

2016-09-29 16:17 - Çevre-Hayat

Dünya'ya en yakın yıldız hangisidir? İşte dünya'ya en yakın yıldızın ismi..

2016-09-30 13:07 - İnsan&Hayat

Merak edenler için 'Gökyüzü neden mavidir?' sorusuna cevap... Gök neden mavi?

2016-09-28 14:17 - Kültür Sanat

11 kişilik katiplik kadrosuna 220 aday

2016-10-01 14:22 - Gündem

Karayip Korsanları - 5 "Salazar'ın İntikamı" fragman

2016-10-03 20:07 - Kültür Sanat

Sağlıkta ölüm belgesi ve adli nöbetlerde düzenleme yapıldı

2016-09-28 10:37 - Sağlık

Kadıköy'de 'duygusal' randevu

2016-09-28 20:22 - Spor

Altın Portakal için yarışacak filmler belli oldu

2016-09-27 20:52 - Kültür Sanat

'Fenerbahçe her zaman kalbimde yaşayacak'

2016-09-29 19:38 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

23:48 - Gündem

Narin Güran'ın ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı

23:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Gaziler Günü" mesajı

20:58 - Gündem

Bakan Kurum'dan İstanbul Kirazlıtepe'deki kentsel dönüşüme ilişkin açıklama

20:33 - Gündem

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği güney-kuzey yönlü açıldı

20:17 - Gündem

Günün Manşetleri

"Altın Konteyner İhracat Ödülleri" sahiplerini buldu

00:02 - Ekonomi

İstanbul'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

23:48 - Gündem

Çekya'da yaşanan sel felaketi sonrası temizlik çalışmaları sürüyor

23:37 - Dünya

ABD Başkanı Biden, Fed'in faiz oranlarını daha da düşürmesini bekliyor

23:17 - Dünya

Kadınların girişimiyle 3 bin 500 yıllık Hitit keteni tekstil endüstrisine kazandırılacak

23:13 - Kültür Sanat