CUBA
Güney Sudan, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) verdiği ülkeye 4 bin takviye güvenlik gücü gönderilmesi önerisini reddetti.
Hükümet sözcüsü Michael Makuei, ABD'nin önerisinin BM'ye ülkeyi yönetme kabiliyeti verdiğini belirterek, "Bu, ülkenin egemenliğine ciddi şekilde zarar verir ve sömürgeciliğe dönüş tehlikesi arz eder." açıklamasında bulundu.
Makuei, "Eğer Güney Sudan BM himayesine girerse bu oyunun sonu değil başı olur. Güney Sudan ile başlayıp, hepimizin yeni sömürülere dönüşmemizle son bulur" ifadesini kullandı.
Güvenlik Konseyi'nin ABD'nin dün sunduğu Güney Sudan'daki barış gücüne 4 bin polis ve asker daha gönderilmesi yönündeki tasarı taslağının cuma günü oylanması bekleniyor.
ABD'nin önerisi aynı zamanda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un bir ay içerisinde yetkililerin, bölgesel gücü engellediğini bildirmesi halinde, Güney Sudan'a silah ambargosu getirilmesini de içeriyor.
Sudan'dan ayrılarak beş yıl önce bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmiş, (Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucunda 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında antlaşmaya varılmıştı. Antlaşmaya uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.
Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin öldüğü çatışmalarla sekteye uğramıştı.
Etiyopya'da 5 Ağustos'ta düzenlenen ve Güney Sudan'dan da heyetin katıldığı IGAD zirvesinde Güney Sudan sınırında güvenliğin sağlanması için "bölgesel koruma güçlerinin" gönderilmesi kararlaştırılmıştı.
Muhabir: Zehra Ulucak
dikGAZETE.com