?>

Güney Kore'de üniversiteler Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınması için eylem yapıyor

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un, 3 Aralık'ta kısa süren başarısız sıkıyönetim ilanının ardından ülkedeki birçok üniversite, Yoon'un görevden alınması için eylem yapıyor.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

Güney Kore yerel basınına göre, 31 üniversiteden öğrenci temsilcileri Seul Yeouido'da Ulusal Meclis önünde bir basın toplantısı düzenledi ve Başkan Yoon'a istifa çağrısında bulundu.

Ülkedeki birçok akademisyen de Devlet Başkanı Yoon'a tepkilerini göstererek, sosyal medyada Yoon'un ülkeyi antidemokratik bir zemine götürdüğünü ve istifa etmesi gerektiğini bildiren paylaşımlar yaptı.

Ülkede Yoon'a yönelik protestolar liselere de sıçradı.

Yoon'un mezun olduğu Seul'deki Chungam Lisesi öğrenci konseyi, Yoon'un sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu belirterek, istifasını isteyen bildiri yayımladı.

Hankuk Yabancı Diller Üniversitesinden Türkçe dahil 18 dilde yayımlanan açıklamada, Yoon'un, yaptığı eylemin sorumluluğunu yerine getirmesi istenerek, şu ifadelere yer verildi:

"Dünyaya duyuruyoruz, halkın iradesini terk eden birini devlet başkanı olarak kabul etmemiz imkansızdır. Devlet Başkanı Yoon, ülkeyi kaosa sürükleme ve halkı aldatma eylemlerinin sorumluluğunu alarak görevinden istifa etmelidir. İktidar partisi milletvekilleri, halkın temsilcisi olarak görevlerini yerine getirmedikleri için özür dilemeli ve halkın iradesini yansıtmalıdır."

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyon kanalında yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti "Hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

"Vatana ihanet" şüphesiyle yürütülen soruşturma kapsamında Devlet Başkanı Yoon için yurtdışı seyahat yasağının getirildiği bildirilmişti.

Güney Kore Ulusal Meclisi de 3 Aralık'taki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un "derhal" gözaltına alınmasını içeren karar tasarısını kabul etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk Kızılayın kan torbası üretim tesisi temel atma aşamasına geldi

2024-12-03 21:02 - Sağlık

Take Off İstanbul kapılarını yarın ziyaretçilerine açacak

2024-12-10 16:27 - Teknoloji

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Suriye'nin bütünlüğü için bölge liderleriyle görüşecek

2024-12-09 16:42 - Dünya

İstifa çağrılarını göz ardı eden Macron, 3 aylık hükümetin düşmeyeceğini düşünüyor

2024-12-04 08:28 - Dünya

2024 Dünya Superbike şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu, İspanya'da madalyasına kavuştu

2024-12-08 10:22 - Spor

Formula 1'de son durak Abu Dabi

2024-12-06 11:07 - Spor

Suriye'de Hama iline hakim olan rejim karşıtı gruplar Humus'ta ilerliyor

2024-12-06 10:08 - Dünya

Fitch, küresel ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti

2024-12-06 00:18 - Dünya

OECD, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,2 ve Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyümesini bekliyor

2024-12-04 12:18 - Ekonomi

Güney Kore'de üniversiteler Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınması için eylem yapıyor

2024-12-10 17:18 - Dünya

İlgili Haberler

Santorini'de uzmanlar ve ordu mensupları sismik hareketliliği inceledi

17:23 - Dünya

Rusya: ABD ile en üst siyasi düzeyde temas konusunda mutabık kalınmadı

17:18 - Dünya

Fransa, AB'den ABD'nin çelik ve alüminyuma ilave vergi adımına karşılık vermesini istedi

17:13 - Dünya

Musk, Radio Free Europe ile Voice of America'nın kapatılmasını istedi

17:07 - Dünya

İspanya, Gazze'ye 12 ton insani yardım gönderdi

16:48 - Dünya

Günün Manşetleri

THY Teknik AŞ ile IndiGo arasında bakım anlaşması

17:57 - Ekonomi

Emekli maaş farkları yarın hesaplara yatırılacak

17:53 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, Uşak'ta iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

17:48 - Ekonomi

Marmaris ve Fethiye'de deniz suyu çekildi

17:42 - Gündem

Antalya "2025 Çevre Başkenti" seçildi

17:37 - Gündem