?>

Güney Kore'de sıkıyönetim ilanına karışmakla suçlanan 17 general ve 13 subaya soruşturma açıldı

Güney Kore'de, devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol'un 3 Aralık 2024'teki başarısız sıkıyönetim ilanına dahil olmakla suçlanan aralarında 17 generalin de bulunduğu 30 rütbeli asker hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Dünya - 2 ay önce

İstanbul

Yonhap'ın haberine göre, ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP) milletvekili Ahn Gyu-back, şu ana kadar 17 general ve 13 subay hakkında Yoon'un kısa süreli sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma açıldığını duyurdu.

Buna göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su, en yüksek rütbeli ordu mensubu ve soruşturma altındaki tek dört yıldızlı general olarak öne çıkıyor.

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Jeong Jin-pal, Savunma İstihbarat Teşkilatı Başkanı Korgeneral Won Cheon-hee, Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Yeo In-hyung, Ordu Özel Harp Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Kwak Jong-keun ve Başkent Savunma Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Lee Jin-woo da soruşturma altındaki generaller arasında yer alıyor.

Soruşturmaya dahil edilen isimler arasında 3 tüm general, 8 tuğgeneral ile 11 albay, 1 yarbay ve 1 binbaşı da bulunuyor.

Komutanlar, sıkıyönetim ilan etme girişimine dahil olmak, bu kapsamda politikacıları tutuklamak üzere birlikleri harekete geçirmek ve sıkıyönetim sırasında seçim komisyonu sunucularına el koymayı planlamakla suçlanıyor.

Soruşturma altındaki 30 asker arasındaki Orgeneral Park, Korgeneral Yeo, Korgeneral Lee, Korgeneral Kwak ve Savunma İstihbarat Komutanlığı'nın eski başkanı Tümgeneral Moon Sang-ho hakkında ise ayrıca, ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamaları bulunuyor.

Yoon'un tutuklanma süreci

Güney Kore Ulusal Meclisinin, 3 Aralık 2024'teki sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle azlini istediği ve bu nedenle görevden uzaklaştırılan Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Yoon, 19 Ocak'ta Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla "ayaklanmaya liderlik etme" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanmıştı.

Güney Kore Savcılığı, 26 Ocak'ta Yoon hakkında "ayaklanmaya liderlik etme" suçlamasıyla iddianame hazırlandığını açıklamıştı.

Yoon hakkındaki 3 Aralık 2024'teki sıkıyönetim ilanı nedeniyle başlatılan azil davası, Anayasa Mahkemesinde sürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD’li gazeteci Hinkle’ye konuşan Rusya KGT Başkanı Karahan: Türkiye ile Rusya, Suriye konusunda mutabık kaldı

2025-02-17 09:33 - Özel Haber

Sarıyer'de sahipsiz köpeklerin kediye saldırması güvenlik kamerasında

2025-02-14 15:32 - Asayiş

TeknOn ile teknolojide bu hafta (07 Şubat-13 Şubat 2025)

2025-02-13 18:48 - Teknoloji

Mert Hakan Yandaş, Fenerbahçe formasıyla Süper Lig'de "dalya" demeye hazırlanıyor

2025-02-14 12:43 - Spor

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP'ye tepki

2025-02-17 18:57 - Siyaset

Trump, TikTok için verilen sürenin uzatılabileceğini söyledi

2025-02-14 03:17 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde play-off turu ilk maçları tamamlandı

2025-02-13 01:17 - Spor

Rus rublesi ve Moskova Borsası'ndaki 'ralli' Trump-Putin görüşmesiyle devam ediyor

2025-02-13 11:27 - Ekonomi

Suriye'de silah bırakmayanlar, Ulusal Diyalog Konferansı'na davet edilmeyecek

2025-02-13 20:43 - Dünya

Bakan Göktaş, OECD Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gidece

2025-02-12 14:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Trump, gönüllü olarak ABD'den ayrılacak düzensiz göçmenlere para ve uçak bileti vermek istiyor

03:47 - Dünya

Nvidia, Çin'e yeni ihracat kısıtlamalarının 5,5 milyar dolara mal olmasını bekliyor

03:18 - Dünya

Pentagon'da kıdemli danışman, bilgi sızdırmayla ilgili soruşturma nedeniyle idari izne çıkarıldı

02:42 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, 214 milyon dolarlık dış yardımı içeren 139 hibeyi iptal etti

23:53 - Dünya

İngiltere'de temizlik çalışanlarının grevi ülke geneline yayılabilir

23:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Kahramanmaraş'ta 4,1 büyüklüğünde deprem

05:33 - Gündem

Trump, gönüllü olarak ABD'den ayrılacak düzensiz göçmenlere para ve uçak bileti vermek istiyor

03:47 - Dünya

Nvidia, Çin'e yeni ihracat kısıtlamalarının 5,5 milyar dolara mal olmasını bekliyor

03:18 - Dünya

Pentagon'da kıdemli danışman, bilgi sızdırmayla ilgili soruşturma nedeniyle idari izne çıkarıldı

02:42 - Dünya

Bakan Yumaklı'dan zirai don olayından etkilenen üreticilerin hasarlarına ilişkin açıklama

01:03 - Ekonomi