?>

Güney Afrika, Gazze'ye yardım girişlerinin engellenmesini kınadı

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı İsrail'in Gazze'ye yardım girişine izin vermemesini ve Batı Şeria'da devam eden askeri operasyonlarını kınayarak, uluslararası toplumu, yardımların ulaşmasını sağlamaya çağırdı.

Dünya - 2 ay önce

İstanbul

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında, Gazze halkının tarif edilemez acılar yaşadığını belirtti.

Gazze halkının acilen gıda, barınma ve tıbbi malzeme ihtiyacı içerisinde olduğu kaydedilerek, İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin vermemesi ve sınır geçişlerini kapatması şiddetle kınandı.

İsrail'in açlığı bir savaş silahı olarak kullandığı aktarılan açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin durdurulmasının ateşkes anlaşmasının, uluslararası insancıl hukuk ve 4. Cenevre Sözleşmesi'nin açık bir ihlali olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Güney Afrika, uluslararası toplumu Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerine insani yardımın güvenli, sürekli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaya çağırmaktadır. Güney Afrika ayrıca İsrail'in Batı Şeria'da devam eden ve Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin ve devlet olma arayışlarını daha da tehdit eden tehlikeli tırmanışı temsil eden askeri operasyonlarını da kınamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, Batı Şeria'da 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan İsrail askeri varlığının, "tam ölçekli askeri işgali yeniden tesis etme niyetinde olduğuna" işaret ettiği savunuldu.

Güney Afrika'nın, garantörlerin ateşkes anlaşmasının ihlal edildiğine dair raporları ele almak üzere sürdürdükleri çabaları desteklediği belirtilen açıklamada, Filistinli 620 tutuklunun serbest bırakılmasındaki gecikmenin müzakere şartlarını temelden ihlal ettiği bildirilerek şu ifadelere yer verildi:

"Güney Afrika, bir kez daha uluslararası toplumu, uluslararası hukuk ile uluslararası insani ve insan hakları hukukunun sistematik olarak ihlal edilmeye devam edilmesi karşısında acil ve kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırmaktadır. Güney Afrika, 4 Mart'ta düzenlenen Arap Ligi Olağanüstü Zirvesi'nin Gazze'de Filistinlilerin öncülüğünde ve Filistinlileri kapsayacak bir çözümü destekleyen ve Gazze'deki Filistinlilerin etnik temizliğe tabi tutulmasını ve zorla yerlerinden edilmesini açıkça reddeden sonuçlarını memnuniyetle karşılamaktadır."

Öte yandan, Güney Afrika'nın, Arap Ligi'nin güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla Batı Şeria ve Gazze'de BM uluslararası barış gücü bulundurulması çağrısını desteklediği bildirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye terörle mücadele konusunda dünyanın en güçlü ülkesidir

2025-03-01 20:52 - Siyaset

28 Şubat döneminde yaşananlar Anadolu Ajansı arşivlerinde

2025-02-28 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Çanakkale Savaşlarında destan yazan şehitler için davulunu çalarak Çanakkale'ye yürüyor

2025-03-04 13:43 - Magazin

Ticaret Bakanlığı, stokçulara ve fahiş fiyat uygulayanlara geçen yıl da göz açtırmadı

2025-03-05 13:17 - Ekonomi

Bakan Kacır, OSB'lere 5 ayda yapılan yatırım başvurularını açıkladı

2025-03-04 14:08 - Ekonomi

Fenerbahçe Beko deplasmanda Paris Basketbol'u mağlup etti

2025-03-04 02:12 - Spor

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Hatay'da teravih namazı sonrası çocuklar için camide etkinlik düzenlendi

2025-03-04 01:12 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Erzurum'un gönüllü ekibi afetlerde hayat kurtarmak için sürekli eğitimde

2025-03-04 12:48 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Çin, Trump'ın tarife müzakerelerinin sürdüğü iddiasını bir kez daha reddetti

17:53 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile ABD Başkanı Trump ikili görüşme konusunda mutabık kaldı

17:08 - Dünya

Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna ordusundan tamamen geri aldı

15:22 - Dünya

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenlendi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor

Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli, söyleşide konuştu

18:37 - Gündem