?>

Güney Afrika'da Türk madencilik sektörü için fırsatlar var

MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Salim, Günay Afrika'da zengin maden rezervi bulunduğunu belirterek, Türk yatırımcıların bunu değerlendirebileceğini söyledi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

JOHANNESBURG - Hüseyin Erdoğan,Ömer Kılıç

Müstakil Sanayici İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Güney Afrika Şube Başkanı Ebubekir Salim, Günay Afrika'da zengin maden rezervi bulunduğunu belirterek, Türk yatırımcıların bunu değerlendirebileceğini söyledi.

Salim, Güney Afrika'daki maden rezervleri ve ülkedeki yatırım imkanlarını AA muhabirine anlattı.

Yaklaşık 14 yıldır Güney Afrika'da yaşadığını belirten Salim, yüksek lisans eğitimi için geldiği ülkede eğitimini tamamladıktan sonra ticarete atıldığını söyledi.

Aynı zamanda Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Ortadoğu Körfez Bölgesi Kömite Başkanı da olan Salim, 4 yıl önce Güney Afrikalılarla ortak bir maden şirketi kurduklarını ve burada çıkardıkları madeni iç ve dış piyasada sattıklarını aktardı.

Güney Afrika'nın kıtadaki diğer ülkelerden daha gelişmiş olduğunu dile getiren Salim, ulaşım, iletişim ve diğer altyapı yatırımlarının elverişli olduğunu vurguladı.

Salim, özellikle demiryolu ağının tek seferde yüksek miktarda kömür göndermeye imkan sağladığına dikkati çekerek, "Türkiye'ye 40 ton kömür gönderiyoruz. Yani bu 4 tren demek. Bu, dünyada 2-3 ülkede oluyor. Normalde dünyadaki standart bin 600 ile 2 bin 200 tondur. Bu resme bakıldığında Güney Afrika yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu gösteriyor. Ayrıca Afrika'nın finans merkezidir Güney Afrika. Son zamanlarda Türk firmalarının yaptığı yatırımla da her bir firmamız Güney Afrika'dan finans temin etmeye çalışıyor. Güney Afrika'daki yatırım sadece bu ülkeye değil, bütün Afrika'nın güneyindeki ülkelere hitap eder." diye konuştu.

"Güney Afrika'nın 2,5 trilyon dolarlık maden rezervi var"

Salim, Güney Afrika ekonomisinin geçmişte altın ve maden rezervi sayesinde büyüyen bir ekonomi olduğuna işaret etti.

Ülkenin ham madde çeşitliliği bakımından dünya genelinde ilk sıralarda olduğunu da anlatan Salim, "Güney Afrika, 2,5 trilyon dolara denk gelen, dünyanın en büyük tespit edilmiş maden rezervine sahip." ifadesini kullandı.

Ülkede madencilik tarihinin çok eskilere dayandığını vurgulayan Salim, "Yüzyılı aşkın süredir bu ülkede maden üretildiği için sistem çok oturmuş, teknik tecrübe var. Güney Afrika'nın diğer Afrika ülkelerinden ayrılan en büyük özelliği ise çok güçlü bir hukuk sistemi ve anayasası olması. Geçtiğimiz yıllarda firmalarla Maden Bakanlığının girdiği davalarda bakanlığın kazanmış olduğu dava yok. Hukuk, bu anlamda yatırımcı odaklı davranıyor ve dış, iç yatırımcı farketmiyor." diye konuştu.

Yerel ortak önemli

Salim, Türk yatırımcılara madencilik sektörüne girmeleri çağrısında bulunarak, madenciliğin gelişmesiyle Türkiye'deki cari açığın daha rahat kapanabileceğini belirtti. Salim, şunları söyledi:

"Madencilik sektörünün gelişmesi Türkiye ekonomisi için çok önemli. Türkiye'de kesinlikle maden şampiyonlarına ihtiyaç var. Türkiye'deki en büyük eksikliklerden biri madencilik yapan şirketlerin yüzde 90'ının madenciliği ikincil bir işmiş gibi yapması. Fakat, Güney Afrika'daki şirketlerin birincil işi madenciliktir. Sabah kalkar akşama kadar madencilikle uğraşır."

Salim, bir ülkede yatırım yapmadan önce enerji, altyapı yeterliliği, ekonomi ve hukuk düzenine bakıldığına değinerek, "Güney Afrika'da bu 4 ayağa baktığınızda rahatlıkla yatırım yapılabilir diyebiliriz. Güney Afrika'da son 4 yılda sadece yenilebilir enerji alanında yapılan yatırım miktarı 10 milyar dolardır. Sadece iletim hattı yatırımı önümüzdeki 10 yıl için yine 10 milyar dolar. Yani altyapı yatırım imkanı da var. 'Güney Afrika devletinin yatırım planlarıyla ilgili ben kendimi nasıl pozisyonlayabilirim' diye soracak olursanız, Güney Afrika'nın diğer ülkelerden farkı bugün gelip yarın ihale alma şansı yok. Çünkü ülke yerel ortaklığa dikkat ediyor, burada ofisiniz olmasına önem veriyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Afrika'da Türk bankası kurulabilir

Salim, Türk yatırımcının Güney Afrika'da yerli ortaklar yoluyla devletten destek ve yönlendirme alabileceğini ve daha rahat yatırım yapabileceğini belirtti.

Türkiye'den gelecek yatırımcılara yön göstermesi bakımından Güney Afrika'da kurulacak bir Türk bankasının ciddi fayda sağlayabileceğini ifade eden Salim, şunları kaydetti:

"Güney Afrika'da dünyanın diğer ülkelerinden farklı olarak zengin bir Müslüman nüfus var. Bu nüfus hassas ve parasının İslami bankalarda durmasına çalışan bir kitle. Devlet bankaları üzerinden İslami banka uygulamasının Güney Afrika'ya gelmesi Türkiye'de doğru yatırım için de fırsat olur. Bu yatırımın yüzde 90'ı Dubai ve Londra'ya gidiyor. Zaten MÜSİAD'ın planlarından biri de bu Müslüman güçlü yatırımcıların Türkiye'ye çekilmesi."

2011'den bu yana 10 milyar dolar yatırım yapıldı

MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Ebubekir Salim, Güney Afrika'nın ürettiği elektriği sadece içerde tüketmediğini, komşu ülkelere de sattığını söyledi.

Enerji yeterliliğinin yatırımdaki en önemli şartlardan biri olduğuna işaret eden Salim, "Güney Afrika enerji üretimini 50 bin megavatın üstüne çıkarmış bir ülke. Enerji çeşitliliği olarak kömür ağırlıklı çünkü ülkenin sahip olduğu ciddi kömür rezervleri var. Ülkedeki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 80'i kömürden karşılanıyor. Güney Afrika yıllardır nükleer enerji santralinden elektrik üretilen bir ülke. Ülke, dış yatırımı çekmek için 2011'den bu yana bağımsız elektrik üreticileri tarife sistemi kurarak ihaleler açtı. Şu ana kadar gelen yatırım yaklaşık 10 milyar dolar ve bu giderek artıyor." açıklamasında bulundu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ege'de rekor sıcaklık bekleniyor

2017-07-01 22:22 - Gündem

Kızılay'da eylem yasağı

2017-07-05 00:32 - Gündem

Ayakkabının içinden bonzai maddesi çıktı

2017-07-05 19:22 - Asayiş

Şanlıurfalı fırıncıların serinleme yöntemleri şaşırtıyor

2017-07-06 21:12 - Gündem

Darphane'nin üretimi ilk yarıda 2016'yı geçti

2017-07-04 17:22 - Ekonomi

Putin’in basın sözcüsü: Putin İstanbul’a gelmeyecek

2017-07-07 00:12 - Dünya

Kuzey Kore'den Trump'ı kızdıran füze denemesi

2017-07-04 17:12 - Dünya

15 Temmuz şehitleri anısına başlatılan bisiklet turu Niğde'ye ulaştı

2017-07-05 22:57 - Gündem

Engellerini unutup insanlara şifa dağıtıyorlar

2017-07-04 14:52 - Çevre-Hayat

ABD Savunma Bakanı Mattis'ten Kuzey Kore açıklaması

2017-07-07 00:32 - Dünya

İlgili Haberler

Polonya Başbakanı Tusk'a göre, Musk'ın Alman AfD toplantısındaki Nazilere ilişkin sözleri

22:37 - Dünya

Belarus'ta sandık çıkış anketine göre seçimi Lukaşenko kazandı

21:07 - Dünya

Lübnan'ın güneyinde evine dönmek isteyen bir kadın, İsrail askerlerine meydan okudu

20:58 - Dünya

Baltık Denizi'ndeki telekomünikasyon kablolarında hasar meydana geldi

20:53 - Dünya

Yunus Emre Enstitüsü Libya'da merkez açmak için hazırlıklara başladı

20:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye, Sudan'da hastaneye yapılan ve can kayıplarına yol açan saldırıyı şiddetle kınadı

22:48 - Gündem

Almanya Başbakanı Scholz, Trump'ın enerji politikasını memnuniyetle karşıladı

22:42 - Ekonomi

Polonya Başbakanı Tusk'a göre, Musk'ın Alman AfD toplantısındaki Nazilere ilişkin sözleri

22:37 - Dünya

Fenerbahçe, Göztepe engelini ikinci yarıda bulduğu gollerle aştı

21:38 - Spor

Adana'da balık ölümleri görülen Ceyhan Nehri'nde inceleme başlatıldı

21:22 - Gündem