?>

Güneş hücrelerinin verimliliği yerli imkanlarla artırıldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen çalışma kapsamında, elektrik üretiminde kullanılan güneş enerjisi hücreleri yerli imkanlarla geliştirilerek yüksek verim elde edilmesi sağlandı.

Teknoloji - 6 yıl önce

Niğde

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yerli ve milli imkanlarla geliştirilen teknolojiyle elektrik üretiminde kullanılan güneş panellerindeki hücrelerden daha yüksek verim elde edilmesi sağlandı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi bünyesinde Kalkınma Bakanlığı desteğiyle kurulan Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (NÖHÜNAM), güneş enerjisi alanında yüksek verimli ve çevreye duyarlı yeni teknolojiler geliştirilmesi için 2014'ten beri çalışma yürütülüyor.

Elektrik enerjisi üretilen güneş panellerinde kullanılan ve silisyum madeninden üretilen hücrelerde yüzde 15-18 olan verimlilik oranı, yerli ve milli imkanlarla geliştirilerek yüzde 21'e çıkartıldı.

Merkezin Müdür Vekili ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin amacının, güneş enerjisi alanında temel araştırma faaliyetleri yürütmek, yüksek verimli ve çevreye duyarlı yeni teknolojiler geliştirmek ve uluslararası seviyede Ar-Ge faaliyetleri sürdürmek olduğunu söyledi.

Merkezin güneş enerjisi alanında ileri düzeyde araştırma yapma imkanlarının yanı sıra teknik ve akademik imkanlara da sahip olduğunu belirten Seyhan, şöyle devam etti:

"Merkezimiz sahip olduğu bu potansiyeli kullanarak ülkemizin önde gelen araştırma merkezleri ve sanayi kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Merkezimiz güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmede en yeni teknolojilerden biri olan silisyum heteroeklem güneş hücrelerini endüstriyel boyutta üretebilen ve bu teknolojiyi yerli ve milli olarak geliştiren tek araştırma merkezidir."

Merkezde yüzey desenlendirme, ince film optimizasyonu ve ince silisyum dilim kullanımı üzerine çalışmalar yapıldığını aktaran Seyhan, şunları söyledi:

"Yaptığımız çalışmalarla verimliliği yüzde 15-18'den, yaklaşık yüzde 21'lere çıkardık. Yani merkezimizde, hücre verimliliği yaklaşık yüzde 21 olan yerli ve milli endüstriyel boyutta silisyum heretoeklem güneş hücresi ürettik. Dünyada, aynı yapıda güneş hücresinin verimliliği yüzde 24,7'dir. Arka kontaklı silisyum heteroeklemde ise verimlilik yüzde 26,6'lara ulaşmıştır. Ulaştığımız verimlilik değeri dünyayla rekabet edebilir durumda olduğumuzu göstermektedir. Güneş hücrelerindeki en küçük artış bile oldukça önemlidir. Çünkü silisyum tabanlı güneş hücrelerinde ulaşılabilecek en yüksek verimlilik teorik bir limitle sınırlıdır. Silisyum tabanlı hücrelerde bu limit yüzde 29 civarıdır."

Seyhan, ayrıca "Silisyum Saflaştırma Araştırma Projesi"ne başladıklarını, bu projeyle kumdan güneş hücresinde kullanılan silisyum diliminin üretileceği bir Ar-Ge laboratuvarı kurulacağını anlattı.

Projenin tamamlanmasıyla endüstriyel Ar-Ge kapasitesine sahip Türkiye'nin tek ve en önemli güneş enerjisi laboratuvarının merkez bünyesinde kurulacağına işaret eden Seyhan, şunları kaydetti:

"Merkezimizde silisyum tabanlı güneş hücrelerinin yanında perovskit ve ince film güneş hücreleri olan CZTS ve CIGS güneş hücre teknolojileri de çalışılmaktadır. Ayrıca araştırma merkezimizde nanoteknoloji alanın en önemli araştırma konularından olan grafen, termal enerji depolama, nanokompozit gibi yenilikçi malzemeler de çalışılmaktadır. Bölgenin yüksek güneş enerji potansiyeline sahip olması, Bor, Karapınar ve Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerine çok yakın olması, Niğde'de güneş enerjisi alanında yatırımların başlaması, merkezimizin güneş hücresi teknolojilerinde iyi bir altyapıya ve hem akademiye hem de endüstriye hizmet verme kapasitesine sahip olması nedeniyle merkezimizin önemi her geçen gün artmaktadır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Girit'te Alman bayrağı diken Alman subaylara hapis cezası

2019-04-17 16:52 - Gündem

Arı ölümleri üreticileri endişelendiriyor

2019-04-21 15:27 - Gündem

Define kazına ait video görüntüsü ortaya çıktı

2019-04-21 12:55 - Asayiş

Ülker'in yeni ürünü Yupo Challenge eğlendirecek

2019-04-17 14:52 - Ekonomi

AK Parti İstanbul için olağanüstü itiraz dilekçesini YSK’ya sundu

2019-04-16 20:40 - Politika

23 Nisan ne zaman çocuk bayramı oldu?

2019-04-22 15:22 - Gündem

Tokat’ta yakılmış insan kemikleri bulundu

2019-04-19 03:12 - Asayiş

BTA, 10 restoranıyla İstanbul Havalimanı'nda

2019-04-19 17:47 - Genel

FETÖ ihanete böyle hazırlandı: Sivil imamlar

2019-04-16 17:56 - Genel

'Doğal içerik yapay zekâ cilt maskesi ürettik'

2019-04-22 15:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

11:18 - Teknoloji

Trabzon'daki Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi'ni 109 bin 781 kişi ziyaret etti

16:52 - Teknoloji

Akademisyenin ev güvenliği için geliştirdiği sistem enerji tasarrufu da sağlıyor

14:57 - Teknoloji

Mobil uygulamalara verilen bilinçsiz izinler siber güvenliği riske atıyor

14:52 - Teknoloji

Giresun Üniversitesince yapay zekaya dayalı yeni "sinir ağı yazılımı" geliştirildi

15:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

TBMM Genel Kurulu, Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'ni görüşecek

11:37 - Siyaset

İkinci dönem büyük ve küçükbaş hayvancılık destekleme başvuruları yarın başlıyor

11:17 - Ekonomi

İsrail'in 2 İngiliz milletvekilinin ülkeye girişini engellediği bildirildi

11:13 - Dünya

Yurt genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

10:50 - Çevre-Hayat

Hazine ve Maliye Bakanlığı, stok vergisi getirileceği haberini yalanladı

10:48 - Ekonomi