?>

Günde en az 12 bardak su için!

Aşırı sıcaklar nedeniyle günde en az 12-14 bardak su içilmesi gerektiği belirtildi. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada güneşten, sıcaktan ve özellikle de nemli sıcak havadan korunulması gerektiği belirtilerek, “Aşırı sıcaklar çeşitli

Siyaset - 9 yıl önce

Aşırı sıcaklar nedeniyle günde en az 12-14 bardak su içilmesi gerektiği belirtildi. 

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada güneşten, sıcaktan ve özellikle de nemli sıcak havadan korunulması gerektiği belirtilerek, “Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir' denildi.

Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonunun bozulabileceği ifade edilen açıklamada, 'Güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle insan güneşten, sıcaktan özellikle de nemli sıcak havadan korunmalıdır. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Çok yüksek sıcaklık değerleri nedeniyle terleme ve buna bağlı olarak elektrolit yetersizliği ile ilgili sorunlar olabilmektedir. Eğer ortam havası neme doymuşsa terleme ile verilen su buharlaşarak havaya karışamayacağı için vücudun soğutucu etkisi oluşamaz” ifadeleri kullanıldı.

Aşırı sıcaklardan en çok yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullanan kişiler ve sokak çocukları ve evsizlerin etkilendiği bildirildi. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlıların en çok risk taşıyan grup olduğu aktarıldı.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI

Aşırı sıcaklardan etkilenmemek için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:“Genel olarak günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Güneş gören pencereler perde, güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.'

GÜNDE 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ 

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, 'Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” denildi.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

İşte, gün gün terör olayları ve PKK'nın Doğu Anadolu'daki hain planı

2015-08-02 23:33 - Siyaset

Sevim Emre poz verdi Orhan Gencebay görüntüledi

2015-08-02 20:03 - Spor

Uğur Pektaş Arka Sokaklara geri döndü!

2015-07-29 22:03 - Spor

Zlatan Ibrahimovic sakatlandı!

2015-08-04 16:35 - En Son Yazılar

Zekeriya Öz ve cemaati adına rezil PKK tweeti; "Neredeydin Ey PeKeKe!"

2015-08-02 20:33 - Siyaset

Metin Tekin’in acı günü

2015-08-04 15:05 - En Son Yazılar

Zeki Alasya’nın eşinden duygusal paylaşım

2015-08-02 21:33 - Spor

Şehit askerin ardından yürek burkan ayrıntı

2015-08-02 15:10 - Genel

Suudi Prensin Marmaris sevdası

2015-07-30 19:33 - Dünya

Bu gece gökyüzünde 'Mavi Ay' gecesi

2015-07-31 13:03 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

17:01 - Siyaset

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM'de

16:42 - Siyaset

AK Parti'de kongre süreci devam ediyor

13:38 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: 28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamladık

13:07 - Siyaset

Bakan Göktaş'tan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla video mesajı

10:04 - Siyaset

Günün Manşetleri

Lübnanlı milletvekili, İsrail ile ateşkes anlaşmasının neredeyse tamamlandığını söyledi

02:07 - Dünya

Kayseri'de mahsur kalan çoban 36 saat sonra kurtarıldı

01:48 - Gündem

Antalya-Konya kara yolu tipi nedeniyle tır ve kamyon geçişine kapatıldı

01:43 - Gündem

NATO Askeri Komitesi Başkanı Bauer, işletmeleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya çağırdı

01:38 - Dünya

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Yıldız: Kadına şiddete karşı sıfır tolerans tutumunu benimsiyor

01:23 - Gündem