?>

Gülüş estetiğine sahip olmamak öz güven eksikliği yaratabilir

Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Görgülü, ortodontik tedavi ihtiyacının çoğu zaman estetik beklentilerden kaynaklandığını belirterek "Gülüş estetiğine sahip olmayan bireylerde öz güven eksikliğiyle birlikte görülen psikolojik problemler oluşmaktadır" dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Istanbul

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Serkan Görgülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortodontinin öncelikli hedefinin dokuların normal konumlarını korumak, eğer bir bozulma oluşuyorsa bunu durdurmak veya mevcut bir bozukluk varsa bunu tedavi ederek fonksiyonel ve estetik açıdan hastayı ideal duruma getirmek olduğunu belirtti.

Görgülü, ortodontik problemlerin oluşmasında genetik kadar çevresel faktörlerin de etkili olduğuna işaret etti.

Bunlardan bazılarının uzun süre biberon veya emzik kullanımı, ağızdan soluk alıp verme, parmak emme, dudak veya yanak ısırma gibi anormal alışkanlıklar olduğunu dile getiren Görgülü, bunların yanı sıra süt dişlerinin çürük gibi nedenlerle erken kaybı, kaybedilen dişlerin yerine yer tutucu gibi koruyucu apareylerin yapılmaması ve sonucunda ağızdaki mevcut dişlerin hareket etmesinin daimi dişlerin çıkması aşamasında ortodontik problemlere sebep olabildiğini söyledi.

Problemlerin erken yaşta yapılan muayenelerle teşhis edilmesinin bozukluk oluşmasını engelleyebileceğini veya tedavi sürecini kısaltıp kolaylaştırabileceğini vurgulayan Görgülü, "Ortodontik tedavi ihtiyacı çoğu zaman estetik beklentilerden kaynaklanmaktadır. Gülüş estetiğine sahip olmayan bireylerde öz güven eksikliğiyle birlikte görülen psikolojik problemler oluşmaktadır." diye konuştu.

Doç. Dr. Serkan Görgülü, ortodontik tedavinin estetik görünüm dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonlarına da katkıda bulunduğunu aktardı.

Görgülü, ortodontik sorunu olup tedavi görmeyen bireylerde ağız bakımı zorlaştığı için temizlenemeyen bölgelerin oluştuğunu, bunun da diş çürüğü ve diş eti hastalıkları görülmesi ihtimalini artırdığını söyledi.

"Ortodontik tedavi her yaşta uygulanabilen bir tedavi tekniğidir. Ancak büyüme gelişim döneminde bozuklukların şiddetlenmeden tespit edilerek önlem alınması ve erken dönemde tedavi edilmesi hem sonuç hem de tedavinin kalıcılığı açısından oldukça önem arz etmektedir." diyen Görgülü, bu sayede daha kolay tedavi seçenekleriyle daha başarılı sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin uzaya saniyede 10 gigabayt veri transfer edecek uydu gönderdi

2020-01-16 13:34 - Bilim & Teknoloji

EGM'nin Siber Operasyon Merkezi açıldı

2020-01-18 01:31 - Genel

Yeni Malatyaspor'da teknik direktör arayışları sürüyor

2020-01-16 15:52 - Spor

68 yaşında liseden mezun olmanın mutluluğunu yaşadı

2020-01-16 21:32 - Çevre-Hayat

AK Parti, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekillerinden AA'nın Kahire ofisinde 4 çalışanın gözaltına alınmasına tepki

2020-01-16 21:26 - Siyaset

BM İnsan Hakları Konseyi: YPG çocukları kullanıyor

2020-01-16 21:32 - Dünya

Mamografinin meme kanseri yaptığını kanıtlayan vaka yok

2020-01-16 14:37 - Sağlık

Hizanlı usta 40 yıldır söğüt dallarını sepete dönüştürüyor

2020-01-14 15:52 - Çevre-Hayat

Altınordu, Furkan Çil'i transfer etti

2020-01-14 17:22 - Spor

'CHP’ye diyorum ki, çadır tiyatronuzu ya Kandil’de kurun ya da Pensilvanya’ya açın'

2020-01-14 15:07 - Siyaset

İlgili Haberler

Kanser hastalarının duyguları yapay zekayla görselleştirildi

17:38 - Sağlık

Kanser yükünün bazı ülkelerde 20 yıl içinde iki katına çıkacağı öngörülüyor

14:22 - Sağlık

Aynı seansta hem şah hem aort damarına stent takıldı

12:42 - Sağlık

Akciğer kanserine iki kez yakalanan Mevlan'dan "Sigara ölümcül bir zehir" uyarısı

12:37 - Sağlık

Hatay'da depremden sonra 2 ayda tamamlanan hastane yüz binlerce kişiye hizmet verdi

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD'de, DOGE'ye "hassas verilere erişim izni" veren Hazine Bakanlığına dava açıl

11:43 - Ekonomi

Elektronik ortamda yayımlanan taşıt ilanları için "yetki doğrulaması" uygulaması başladı

11:38 - Ekonomi

Trump, ABD'de yasaklanması planlanan TikTok'a büyük bir ilginin olduğunu ifade etti

11:32 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Hedefimiz 2025'in ilk yarısında 5G ihalesini yapmak

11:27 - Ekonomi

Trump'ın "dijital doları" yasaklama hamlesi ABD'yi dijital para yarışının dışına

11:22 - Ekonomi