?>

GTÜ yapay deri üretecek

GTÜ tarafından üç boyutlu biyoyazıcılarda yapay deri üretilecek. Geliştirilecek deri çipi ile kişisel tıp uygulamalarına olanak sağlanırken, deneylerde hayvan kullanımı ortadan kaldırılacak.

Sağlık - 7 yıl önce

Bilim dünyasında yeni olarak başlayan deri çipi çalışmaları Türkiye’de ilk defa Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) proje olarak ele alınacak. GTÜ Biyomühendislik Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Akpek’in TÜBİTAK destekli 'Çok katmanlı deri dokularının 3D biyoyazıcılar ile üretilmesi, mikroakışkan biyoreaktörler ile geliştirilmesi, çip üzerine deri uygulamaları için değerlendirilmesi ve biyonik kol uygulamaları için olası kullanımlarının araştırılması' projesi adı altında GTÜ Biyoyazıcılar ve Organ Çipleri Laboratuvarı’nda yapay deri çalışmaları yapılacak.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirileceği belirtilen organ çipi (deri çipi) çalışmaları sayesinde kozmetik ve sağlık sektöründe birçok soruna çözüm üretilmesi hedefleniyor. Çalışmalarının odak noktasında olan deri çipi ile ilgili açıklama yapan Akpek, çip ile kişiselleştirilmiş sağlık uygulamaları için önemi bir gelişme sağlanacağını söyledi. Akpek, kozmetik ürün ve ilaç geliştirilmesinde uygulanan hayvan deneylerinin bu sayede ortadan kalkacağını ekledi.

Hayvan deneyleri son bulacak

Projede geliştirilecek çalışma ile 3D biyoyazıcılarla üretilen çok katmanlı deri dokusunu deri çipi olarak kullanılarak deriye yönelik ilaç geliştirilmesi sağlanırken, biyonik kollara eklemlenerek daha gerçekçi protezler üretilmesini gerçekleştirilecek. Akpek çalışma ile ilgili, "Kozmetik amaçlı bir ürün üretildiği zaman hayvan deneyleri kullanılarak ürün geliştiriliyor. Hayvanlara büyük eziyetlere neden olabiliyor. Bizim yapacağımız deri çipi ile hayvan deneyine gerek kalmadan, sadece bir çip ortamında bir ilaca veya kimyasal ürüne deri ne reaksiyon verecekse deri çipimiz de aynı şekilde reaksiyonu verecek. Bu konu dünyada çok yeni bir konu 2014 yılında Amerika’da başlatıldı, ilk kez Türkiye’de GTÜ'de bu çalışmayı uygulayacağız. Çip, ilaç etkinliği testlerinin süresini hızlandırıp kısa sürede sonuç alınmasını sağlayacak. Çiple hastaya göre kişiselleştirilmiş tıp uygulamalarının yapılması daha yaygın ve sonuçlarının alınması hız kazanacak" dedi.

Protezler üzerinde çalışılacak

Üç boyutlu deri üretiminin kısmen Türkiye’de daha önce yapıldığını belirten Akpek, projeyi diğer çalışmalardan ayıran farkın deriyi çok katmanlı üretecek olmalarından kaynakladığını söyledi. Derinin vereceği reaksiyonların tümünü elde edebilmek için deriyi tam olarak üretmeleri gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ali Akpek, projenin bir diğer boyutunu ise protezlerde kullanılabilecek bir yapı oluşturmak olarak açıklayarak, "Üreteceğimiz deriyi, elektronik kollarda da kullanacağız. Elektromekanik bir sistemin üzerine organik bir kaplama gerçekleştireceğiz daha gerçek bir yapay kol üretmiş olacağız. Yapay deriler biyoreaktör ortamı dışında uzun süreler hayatta kalamıyor. Bazı çözümlerle bu süreyi uzatmaya çalışacağız. Protez üzerine insanın orta ve uzun vadede kendi hücrelerinden elde edilmiş olan hücrelerini ekleyeceğiz kendi hücrelerinden oluşturulmuş bir yapay kol üretebileceğiz. Özellikle uzvu olmayan çocuklarda aidiyet hissi oluşturacak, kendisini eksik hissetmesini önleyecek, bu durumdan kaynaklı psikolojik hastalıkların da önüne geçilebilecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

PYD/PKK yandaşları Almanya'da Türk vatandaşının aracına saldırdı

2018-02-03 13:49 - Genel

Garanti'den “Bonus“ kampanyası

2018-02-02 13:49 - Genel

Hasan Aycın’ın “İlk Çizgi"sinin 40’ıncı yılı “Tweet"lerle böyle kutlandı

2018-02-07 06:09 - Özel Haber

İstanbul'da tenis heyecanı

2018-02-01 15:55 - Spor

Halide Edip’in filmi Yeni Zelanda arşivlerinden çıktı, ayrıntılar M. Kemal ile desteklendi

2018-02-02 08:35 - Özel Haber

Şenpiliç'ten Osmaniye'ye 400 milyon liralık yatırım

2018-02-02 23:00 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell'dan ilk açıklama

2018-02-06 05:32 - Dünya

Galatasaraylılar Derneği’ne silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

2018-02-02 07:02 - Asayiş

2. Abdülhamid Han, ölümünün 100. yıldönümünde Kocaeli’de anıldı

2018-02-06 11:32 - Kültür Sanat

Galatasaray rekor ücretle sattı

2018-02-01 07:32 - Spor

İlgili Haberler

Anksiyete ve kalp rahatsızlıkları olan kişilere "kafein" uyarısı

11:38 - Sağlık

Eskişehir'de serebral palsili çocuk geçirdiği ameliyat sayesinde yere sağlam basacak

10:23 - Sağlık

Meme kanseri erken teşhis oranlarında artış sağlandı

15:17 - Sağlık

Kök hücre tedavisi körlük riski taşıyan kediye umut oldu

12:37 - Sağlık

Obezite ile mücadele bebeklikten başlıyor

14:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

Afrika'nın "doğal kahve" merkezi Uganda

11:37 - Dünya

Cammu-Keşmir'deki seçimlerin son aşaması için oy kullanma işlemi başladı

11:32 - Dünya

CANLI: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, AA Editör Masası'nda

11:28 - Gündem

Güneş paneli sanayicileri muhtemel afetlere karşı hem teknik hem ekonomik tedbir alıyor

11:22 - Ekonomi

TBMM Karma Komisyonda 766 yasama dokunulmazlığı tezkeresi bulunuyor

11:18 - Siyaset