Kış aylarının yaklaşması grip hastalığının artmasına neden oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Kafiloğlu, grip hastalığını ve korunma yollarını açıkla
Gribin, influenza adlı virüsün oluşturduğu ani ani ateş yükselmesiyle başlayan kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı halsizlik olduğunu belirten Doğa Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Kafiloğlu, burun akıntısı kuru öksürük gibi belirtilerle devam eden ve özellikle kış aylarında salgın yapan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Kışın salgın yapmasının nedenini, insanları daha çok kapalı alanlarda bulunması ve burundaki virüslerin koruyucu mukozanın soğuması sonucu hızla üremesi ve burun ağız salgılarıyla bulaşmış eller veya hapşırık, öksürük yoluyla virüslerin havaya dağılması ve insanlar tarafından alınması olduğunu bildiren Kafiloğlu, 'Gripten korunmak için; ellerin sık yıkanması, kapalı ortamların sık havalandırılması, enfekte atıklarla karşılaşmış yüzeylerin sık temizlenmesi, sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi hasta kişilerle yakın temas edilmemesi gereklidir' dedi
Gripten korunmanın bir diğer yolunun da aşı olduğunu kaydeden Kafiloğlu, grip aşısının risk gruplarında mutlaka önemli olduğunu vurguladı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Kafiloğlu; 65 yaş üstündeki kişiler, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları olan kişiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin risk grupları dahilinde olduğunu belirterek, 6 aydan küçük bebeklerin, yumurta alerjisi olan kişilerin ve ilk 3 ay içerisindeki gebelerin de grip aşısı olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri oladığını belirten Kafiloğlu, 'Tedavi, bulgularının giderilmesine yöneliktir. Bol sıvı tüketilmesi ve istirahatte tedavide önemlidir. Grip hastalarına özellikle okula yeni başlayan çocuklarda rastlanır. Bunun nedeni de ev ortamından okul ortamına geçen çocukların daha önce tanışmadığı mikroplarla yeni karşılaşmasıdır.
Sevgili anneler ve babalar çocuğunuzun grip olduğunda evde aldığınız önemlere rağmen ateşini düşüremiyorsanız, öksürüğü artıyorsa, çok halsizse, uykuya eğilimliyse mutlaka çocuk doktorunuza başvurunuz çünkü grip her zaman kendiliğinden düzelmeye bilir. Gribin üzerine komplikasyon denen ikinci hastalıklar eklenebilir. İşte o zaman çocuğunuzun mutlaka bir doktorun yardımına ihtiyacı var demektir' ifadelerini kullandı.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Kafiloğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: 'Bütün aileler, gripten mümkün olabildiği kadar uzak, çocuklarınızla mutlu bir şekilde geçirebileceğiniz güzel bir kış diliyorum'.
dikGAZETE.com