GPD 6. Ortak Gelişim Kongresi

- GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç: - "Enflasyon ile mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, kayıt içi gelirin ve istihdamın artırılmasında modern perakende önem arz ediyor."

Ekonomi - 5 yıl önce

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, "Enflasyon ile mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, kayıt içi gelirin ve istihdamın artırılmasında modern perakende önem arz ediyor. Modern perakende, geniş ekosistemi sayesinde ülke ekonomisine olan dinamo etkisi ve ölçek ekonomisi dolayısıyla enflasyonla mücadelede kilit rol oynuyor." dedi.

GPD, gıda perakendesine yön veren profesyonelleri GPD 6. Ortak Gelişim Kongresi'nde bir araya getirdi. "Gelecek, Çevik ve Dayanıklı Olanların" ana temasıyla düzenlenen kongrede, perakende dünyasında gelecekte hayatta kalma ve başarının yolları farklı çerçevelerden ele alındı.

Kongrenin açılışında konuşan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Aykaç, gelişimin ancak tüm paydaşlara ortak fayda sağlandığı takdirde sürdürülebilir olacağını vurguladı.

Aykaç, hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 50'sinin gıda, yiyecek-içecek ve temel ihtiyaç maddeleri harcamalarından oluştuğunu, bu harcamaların sadece yüzde 26'sının modern kanallardan yapıldığını anlattı.

Perakendecilerin üretim ile son tüketici arasında köprü vazifesini gördüğünü ifade eden Aykaç, "Bu vazifemizi gerçekleştirirken, tedarik zincirimizden gelen fiyat dalgalanmalarını tüketicimize en az düzeyde yansıtmak için kendi kaynaklarımızı zorluyoruz. Ölçeğimizi de kullanarak sağladığımız fiyat avantajıyla da son fiyatlarımızı dengelemeye çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumda, biz bu kaynak desteğini sağlamaya çalışırken, gerektiğinde karlarımızdan da vazgeçerken, tedarik zincirimizin de sekteye uğramaması gerekiyor. Tedarikçimizin önünü kesmeden, ürün ve hizmetleri hijyenik ortamda ve en iyi fiyatla tüketiciye ulaştırma görevimizde de daima tüketicimizin tarafında olduğumuzun altını çizmek isterim." şeklinde konuştu.

- "Perakendenin 1 birim büyümesi, ülke ekonomisine 1,5-2 kat olarak yansımakta"  

Galip Aykaç, enflasyon ile mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, kayıt içi gelirin ve istihdamın artırılmasında modern perakendenin önem arz ettiğini vurgulayarak, modern perakendenin, geniş ekosistemi sayesinde ülke ekonomisine olan dinamo etkisi ve ölçek ekonomisi dolayısıyla enflasyonla mücadelede kilit rol oynadığını söyledi.

Modern gıda perakendesi sektörünün, 150 milyar TL seviyesinde ciro ve 425 binin üzerinde istihdam yarattığını, ekosistem içinde etkiledikleri sektörlerle bu rakamların daha da önemli boyutlara ulaştığını kaydeden Aykaç, şöyle devam etti:

"Çarpan etkisi gıda perakendesinde 1,3 iken, perakendenin diğer kolları da dahil edildiğinde bu etki 2 civarına çıkmaktadır. Başka bir deyişle, perakendenin 1 birim büyümesi, genel ülke ekonomisine 1,5-2 kat olarak yansımaktadır. Dolayısıyla perakende sektöründe meydana gelecek sıkıntılar da ülke ekonomisine ve enflasyona bu oranda yansıyacaktır."

- "Mevzuatlarımızı gözden geçirmeye ihtiyaç var"  

GPD Yönetim Kurulu Başkanı Aykaç, yatırımcının önünü daha rahat görebilmesi için uzun vadeli plan ve programların vakit kaybedilmeden yapılıp uygulamaya geçmesi gerektiğini vurgulayarak, sektörü ilgilendiren konular için yapılacak çalışmalara gönüllü katkı sunmaya hazır olduklarını, yurt dışından gelecek yatırımcıya güvenli bir ortam sunmak adına mevzuatlarını gözden geçirmeye ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk hayranı Azerbaycanlı mühendisten 'Barış Pınarı’na destek

2019-10-10 08:37 - Özel Haber

Gazeteci İrade Celil, şantaj ve tehditlerden intiharın eşiğine geldi, Azerbaycan medyası sallandı

2019-10-08 13:53 - Özel Haber

Deprem olurken öğrenciler için sınıflara koştular

2019-10-12 17:22 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin yeni Novorossiysk Başkonsolosu Bayar görevine başladı

2019-10-09 08:15 - Özel Haber

Azerbaycanlı ünlü işadamı Mansimov'dan Barış Pınarı’na destek

2019-10-11 20:53 - Özel Haber

'STAR Rafineri tam kapasite çalışıyor'

2019-10-10 14:42 - Ekonomi

'Oyuncularımdan en iyi performanslarını göstermelerini bekliyorum'

2019-10-14 00:52 - Spor

Engelliler televizyon ve radyo yayınlarına daha kolay erişecek

2019-10-11 14:05 - Medya

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi kabul edildi

2019-10-08 11:02 - Siyaset

Teslim olup terör örgütünün gerçek yüzünü anlattı

2019-10-13 21:12 - Dünya

İlgili Haberler

TCMB'den zorunlu karşılık adımları

00:12 - Ekonomi

ABD'den batarya üretimini desteklemeye 3 milyar dolardan fazla kaynak

23:47 - Ekonomi

İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu'nda eğitim, deneyim, gelişim ve liderlik konuları ele alındı

23:28 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:45 - Ekonomi

Bireysel krediler ve konut kredilerinde ihtiyatlı risk ağırlıkları düşürüldü

18:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail son 24 saatte Gazze'de 44 kişiyi öldürdü

05:23 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı New York'ta "Stratcom Public Forum"u düzenledi

04:47 - Dünya

Hizbullah, üst düzey askeri komutanlarından İbrahim Akil'in öldüğünü duyurdu

01:23 - Dünya

DMM'den "1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"ne yönelik haberlere ilişkin açıklama

00:17 - Gündem

TCMB'den zorunlu karşılık adımları

00:12 - Ekonomi