?>

Görme engellilerden TİHEK'e en fazla başvuru "hissedilebilir yol" için yapıldı

Görme engelli vatandaşların Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) yaptığı başvurularda en fazla ihlal kararı, ulaşımlarında kolaylık sağlayan "hissedilebilir kılavuz yol"ların eksikliği nedeniyle verildi.

Gündem - 1 ay önce

Ankara

TİHEK'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, görme engelli vatandaşların, ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle 2022-2024 yıllarında yaptığı 13 başvuruda ihlal kararı alındı.

Ulaşım, eğitim, noter ve bankacılık işlemleriyle ilgili yapılan başvurularda en fazla ihlal kararı verilen konu, görme engellilerin ulaşımlarında kolaylık sağlayan "hissedilebilir kılavuz yol"la ilgili oldu.

"Engelli bireyler, sorun yaşamadan ulaşım sağlayabilmeli"

TİHEK'in engellilik temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmettiği kararlarında, Anayasa'nın 10. maddesinde herkesin kanun önünde eşit olduğunun hüküm altına alındığına dikkat çekilerek, devlet organları ve idare makamları dahil bütün işlemlerde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmenin zorunlu olduğu ifade ediliyor.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda da her türlü ayrımcılığın yasaklandığına işaret edilen kararlarda, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ihlalin sona erdirilmesi, sonuçlarının giderilmesi, tekrarlanmasının önlenmesi, adli ve idari yoldan takibinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlü oldukları belirtiliyor.

Ulusal ve uluslararası düzenlemeler gereğince mevcut tüm açık alanların engellilerin erişilebilirliğine uygun yapılması veya uygun hale getirilmesi gerektiği kaydedilen kararlarda, engellilerin, bağımsız yaşayabilme ve topluma dahil olma hakkı çerçevesinde erişilebilirlik zinciri kırılmadan, bir yerden diğerine sorun yaşamadan ulaşım sağlayabilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Kararlarda, "Kentsel yaşamın engellilerin erişilebilirliğine uygun olarak düzenlemesi yasal olarak zorunludur. 5378 sayılı Kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapıların, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların engelli bireylerin erişilebilirliğine uygun olması zorunludur." ifadeleri yer alıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin, Rusya pazarında Türk mandalinasının yerini alamaz

2025-01-06 17:58 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘Suriye’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-07 08:32 - Özel Haber

Crocus Group yetkilisi Amelin: Türkiye, Rusya'nın ana ticaret ortaklarından biri olmaya devam edecek

2025-01-06 01:15 - Özel Haber

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ‘Ukrayna’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-02 23:23 - Özel Haber

Suriye'de devrilen Baas rejiminin Sednaya'da işlediği suçların mağdurları adalet bekliyor

2025-01-06 12:32 - Dünya

Kenan Yıldız'ın golü İtalya Süper Kupası yarı finalinde Juventus'a yetmedi

2025-01-04 00:22 - Spor

Ordu'da 90 yaşındaki yürüme engelli "engelsiz taksi" ile Boztepe'yi gezdi

2025-01-07 12:12 - Çevre-Hayat

Siber Güvenlik Başkanlığına ilişkin kanun teklifi bu hafta TBMM'ye sunulacak

2025-01-05 11:18 - Siyaset

Filistinli medya yetkilsi: İsrail'in saldırıları sebebiyle 2024, Filistin gazetecilik tarihinin en kötü yılı oldu

2025-01-05 13:25 - Medya

Para piyasası fonlarının 2025'te de iyi performans göstermesi bekleniyor

2025-01-05 13:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

Fethiye'de kuvvetli rüzgar nedeniyle tekne battı

18:07 - Gündem

TÜBİTAK 32. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni Antalya'da gerçekleşecek

18:06 - Gündem

Günün Manşetleri

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi için kurtarma ekibi sevk edildi

20:02 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı ocak ayında 6,8 milyona çıktı

19:57 - Gündem

Gümüşhane'de anne ayı ve yavruları görüntülendi

19:52 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde patlayan füzesiyle 2 kişi öldü

19:47 - Dünya

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi