?>

Görme engelli iki arkadaş mukabele geleneğini Braille alfabeli Kur'an-ı Kerim'le sürdürüyor

Rize'de Kur'an-ı Kerim okumayı Braille alfabesiyle basılan mushaflardan ​​​​​​​öğrenen görme engelli Musa Küçük ve Celil Uzun, ramazanda mukabele yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor

İslam-Hayat - Ramazan 1446 - 1 gün önce

Rize

Göz tansiyonu nedeniyle 10 yaşında görme yetisini kaybeden 41 yaşındaki Küçük ve doğuştan görme engelli 36 yaşındaki Uzun, Rize Müftülüğünce görme engellilere yönelik düzenlenen "Braille Alfabesi ile Kur'an-ı Kerim Kursu"na katıldı.

Yaklaşık bir yılda Kur'an okumayı öğrenen iki arkadaş, Braille alfabesiyle basılan mushaflar yardımıyla mukabele geleneğini de sürdürüyor.

"Kur'an-ı mukabele ediyoruz, bunun güzelliği başka"

Rize Orman İşletme Müdürlüğü'nde memur olarak çalışan Musa Küçük, 10 yaşında görme yetisini kaybettiği için Braille alfabesini öğrenerek eğitimine devam ettiğini söyledi.

Her zaman Kur'an okumayı öğrenmek istediğini ifade eden Küçük, kız arkadaşının vefatının ardından bu arzusunu yerine getirmeye karar verdiğini anlattı.

Yaşadığı acı kayıptan sonra hep başkalarından Kur'an okumalarını istediğini dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

"Birilerinden rica ediyordum. Bunlar hep kısıtlı oluyordu. Derdini anlatıyorsun, insanlar dinliyor ama hiçbir şey seni manevi olarak doyurmuyor. Baktım ki ben de okumak istiyorum, onun vesilesiyle bir araştırmaya giriştim. Kendim öğrenip bir kere hatim ettikten sonra gerçekten sanki ona bir şeyler ulaştırıyormuşum ve onun için bir şeyler yapabiliyormuşum gibi hissediyorum. Manevi olarak daha huzurlu hissediyorum. Kur'an, manevi bir sığınak gibi boşlukta kaldığımız zaman hep dinliyoruz ama insanın hiçbir zaman kendi okuduğu gibi olmuyor."

Küçük, bir yıl düzenli olarak derslere katıldığını belirterek, "Bu sene de hocamızın yardımlarıyla mukabeleye katılabiliyoruz. Dinledikçe öğreniliyor, bu da ayrı uygulama dersi oldu bizim için. Kur'an-ı mukabele ediyoruz, bunun güzelliği başka." dedi.

Hiçbir şey için geç olmadığını, 40 yaşından sonra Kur'an okumayı öğrendiğini vurgulayan Küçük, her şeyin farklı bir yöntemi olduğunu, öğrenmek isteyip araştıran herkesin kendine göre yöntem bulacağına inandığını kaydetti.

"Zorluklar geliyorsa, o zorlukla beraber bir ferahlık da gelir"

Doğuştan görme engelli avukat Celil Uzun ise ilkokul yıllarında işitme bozukluğu dolayısıyla da tedavi gördüğünü söyledi.

Arkadaşı Musa Küçük sayesinde kurstan haberdar olduğunu aktaran Uzun, birlikte Kur'an okumayı öğrenmeye başladıklarını, öğrendikçe de mutlu olduklarını dile getirdi.

Uzun, "Allah'ın kelamı ve emirlerini okumuş oluyorum. Huzur veriyor bana, rahatlık veriyor. Kur'an-ı bazen okuyamasam da açar dinlerim, bazen evde, bazen araçta dinliyorum. Bize rahatlık veriyor, mutluluk getiriyor, huzur veriyor." diye konuştu.

Braille alfabesini ilkokulda öğrendiğini anlatan Uzun, dolayısıyla öğrenme sürecinin hızlandığını, artık mukabele okunurken takip edebildiğini belirtti.

Uzun, görme engelinin bir çaresizlik olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hiçbir şeyin sonu değil, birçok şeyin başlangıcıydı. Avukat olmamda, ÇAYKUR'da çalışan görme engelli bir avukatın etkisi var. O benim motivasyon kaynağımdı. Engelli olsun olmasın, kimsenin hayata küsmeye bence bir sebebi yok. Zorluklar geliyorsa, o zorlukla beraber bir ferahlık da gelir."

Küçük ve Uzun'a eğitim veren İl Müftülüğü Engelli Koordinatörü de olan Felenksu Camisi müezzini Bayram Tamam, iki arkadaşın çok gayretli olduğunu söyledi.

Tamam, Küçük ve Uzun'un derslerde çok iyi ilerleme kaydettiğini belirterek, "Mukabeleyi parmakla takip etmek kolay değildir. Onlar takip etme seviyesine gelebildiler. Güzel okuma aşaması var ki bu da önemli bir aşamadır. Bunu da çok güzel şekilde yerine getiriyorlar. İnşallah çok yakın zamanda arkadaşlarımızı camide Kur'an okurken görmeyi ümit ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rus basını Putin-Trump telefon görüşmesiyle ilgili Ukrayna krizinin çözümünü öne çıkardı

2025-03-19 13:03 - Medya

Kırşehir'de yeni böcek türü bulundu

2025-03-19 16:42 - Teknoloji

Pentagon, sitesinden kaldırdığı eski beyzbolcu Robinson'un hikayesini yeniden erişime açtı

2025-03-20 09:28 - Dünya

İran’da Nevruz Bayramı öncesi meydana gelen kazalarda 87 kişi hayatını kaybetti

2025-03-19 17:47 - Dünya

Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin ile Trump birbirini iyi anlıyor ve birbirine güveniyor

2025-03-19 15:58 - Dünya

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü hakkında soruşturma

2025-03-20 01:57 - Gündem

Muğla'da sıcak hava sebebiyle sahillerde yoğunluk yaşanıyor

2025-03-15 17:32 - Magazin

Borsa güne sert düşüşle başladı

2025-03-19 10:18 - Ekonomi

CIA Genel Merkezi, bir şüphelinin havaya ateş açması sonrası polis korumasına alındı

2025-03-19 20:33 - Dünya

Sermaye Piyasası Kurulu açıklaması

2025-03-20 00:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

İtikafa girenler, ramazanın son günlerinde kendilerini ibadete adıyor

13:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Mekke'de etkili olan sağanak Kabe'de güzel görüntüler oluşturdu

10:17 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

New York'ta görev yapan Müslüman polisler iftar programı düzenledi

08:46 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye Diyanet Vakfı, Liberya'da 1500 aileye Ramazan yardımı ulaştırdı

20:17 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Genç İHH'den Suriye'de 7 bin üniversite öğrencisine iftar

15:22 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Günün Manşetleri

Bakan Uraloğlu'ndan İstanbul'a 4,5 kilometrelik metro hattı açıklaması

19:57 - Ekonomi

Türkiye, İsrail'in Gazze'deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesini yıkmasını lanetledi

19:23 - Siyaset

Trump, 6. nesil savaş uçağı F-47'ye geçeceklerini açıkladı

19:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Nevruz Bayramı paylaşımı

19:13 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail tarafından yıkılmasını kınadı

19:08 - Siyaset