?>

Gökbilimciler Venüs atmosferindeki bulutlarda yaşam belirtisi olabilecek elementler keşfetti

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nin ikinci, gezegenlerin en sıcağı olan Venüs'ün atmosferinin derinliklerindeki bulutlarda, yaşam belirtisi olabilecek fosfin ve amonyak gibi elementler buldu.

Teknoloji - 7 ay önce

Ankara

IFLScience'ın haberine göre gökbilimciler, Hawaii'deki James Clerk Maxwell Teleskobu'nun (JCMT) Venüs projesi ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 1978'de fırlatılan "Pioneer Venüs 2" atmosfer sondalarından elde edilen verileri inceledi.

Araştırmada, Venüs'ün yaklaşık 55 kilometre yükseklikteki bulutlarında oksijensiz ortamlarda yaşayan mikroplar tarafından üretilen fosfin gazı ve amonyak moleküllerinin varlığına dair ipuçları elde edildi.

Londra Imperial College'dan Dr. Dave Clements ve ekibi, fosfin, kükürtdioksit ve su da dahil olmak üzere diğer çeşitli molekülleri tespit edebilmek amacıyla JCMT-Venüs projesi verilerini kullandı.

Clements, Pioneer Venüs sondası verileriyle tutarlı biçimde yaklaşık 55, 56, 57 kilometre yüksekliklerde milyonda bir parça düzeyinde fosfin olduğuna dair tespitler yaptıklarını kaydetti.

Clements, "Venüs'ün atmosferinde birtakım tuhaflıklar var. Fosfin yeni ortaya çıkan bir madde. Bunlara ilave olarak atmosferdeki su ve kükürtdioksit miktarı da zamanla değişiyor. Nedeni bilinmiyor. Değişiklikler çok büyük ölçülerde izlenmiyor ancak günlerden yıllara kadar çeşitli zaman dilimlerinde farklılıklar gösterdiği biliniyor." ifadelerini kullandı.

Venüs atmosferindeki amonyağı mikropların üretebileceğine dair iddialar var

Ekip, Pioneer Venüs 2 sondalarından elde edilen bilgileri teyit edecek şekilde bulutlarda amonyak bulunabileceğine dair tespitler de yaptı.

Bir kayalık gezegende amonyak bulunması güçlü bir biyolojik imza olarak kabul ediliyor. Bulgu, Venüs'te yaşam olduğunu kanıtlamıyor ancak bilim insanları burada amonyağın nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor.

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesinden Prof. Dr. Jane Greaves, Venüs'te yaşam bulunması ihtimalinden ilham aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Venüs bulutlarında herhangi bir mikrop varsa beklenmeyecek bazı gazlar da üretebilir. Amonyağı da asidi nötralize etmenin bir yolu olarak kullanabilirler. Biz onu yaşam için yeterince sıcak olduğunu düşündüğümüz bölgenin biraz üzerinde tespit ettik. Ya bunun yaşamla hiçbir ilgisi yok ya da gaz canlı bir şey tarafından üretiliyor ve yukarı doğru, tespit etmemizin biraz daha kolay olduğu bir yere doğru sürükleniyor."

Venüs bulutlarında fosfin gazı ilk defa 2020'de tespit edildi

Venüs'ün etrafını çeviren bulutlarda hidrojen ve fosfor atomlarından oluşan fosfin molekülleri, JCMT tarafından ilk defa Eylül 2020'de tespit edilmiş, bulgu Şili'deki Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından da doğrulanmıştı.

Araştırmanın sonuçları, İngiltere'deki Hull Üniversitesinde bu hafta yapılan Ulusal Astronomi Toplantısı özel oturumunda sunuldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'de AA fotoğraflarından oluşan "15 Temmuz" konulu sergi açıldı

2024-07-15 18:22 - Gündem

Filistin Başbakanı Mustafa: Çok zor bir süreçten geçiyoruz

2024-07-13 23:47 - Dünya

İsrail'in Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki saldırısında 11 kişi öldü

2024-07-15 23:12 - Dünya

Bakan Kurum: Depremden etkilenen illerde şu ana kadar 76 bin konut teslim edildi

2024-07-14 15:58 - Gündem

Erzurum'daki Uzundere Barajı 2025'te su tutacak

2024-07-17 13:48 - Çevre-Hayat

İran'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği düzenlendi

2024-07-17 21:17 - Dünya

Küresel yazılım sorununun ardından küresel piyasalarda satış baskısı arttı

2024-07-19 13:48 - Ekonomi

Balıkesir'de motokurye üniversite öğrencisi Ata Emre Akman cinayeti davasında karar

2024-07-12 17:07 - Gündem

Sivas'ta sağanak hayatı olumsuz etkiledi

2024-07-16 16:32 - Asayiş

Bayburt'ta sağanak su baskınlarına sebep oldu

2024-07-16 16:47 - Asayiş

İlgili Haberler

STM'den, mobil uygulamalardaki güvenlik açıklarına ilişkin değerlendirme

19:53 - Teknoloji

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması'na başvurular devam ediyor

15:03 - Teknoloji

İnsan beyninde biriken plastik bileşen miktarında 8 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 artış gözlendi

14:58 - Teknoloji

Güney Kore şirketi Kakao yapay zeka hizmetinde ChatGPT'yi kullanmak için OpenAI ile ortaklık kurdu

11:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Mersin'de öğrencilerle buluştu

22:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Avusturya’da binlerce gösterici, iktidar ortağı olması beklenen aşırı sağcı FPÖ'yü protesto ett

08:58 - Dünya

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, çalışanlarını idari izne çıkaracak

08:53 - Dünya

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 'Gürz-44' operasyonlarında 164 şüpheli yakalandı

08:47 - Asayiş

İsrail, Suriye’nin ötesinde durdurulmalı! -Mehmet Yıldırım yazdı-

07:04 - En Son Yazılar

ABD Posta Servisi, Çin'den gelen kolilerinin sevkiyatını askıya aldı

06:57 - Dünya